Νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: Εχουν μαζευτεί 57 τόνοι – Τι λένε οι Αρχές

57 τόνους νεκρών ψαριών έχουν μαζέψει τα συνεργεία στον Παγασητικό κόλπο.

by Times Newsroom

Εκτός από τις παραλίες σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, πλέον νεκρά ψάρια και άλλα που ψυχορραγούν λόγω της πτώσης της στάθμης των νερού γύρω από τον ταμιευτήρα και την έλλειψη οξυγόνου εντοπίζονται πλέον τόσο στα σημεία αυτά όσο και μέσα στη λίμνη Κάρλα.

Σύμφωνα με το newspaper.gr εδώ και περίπου ένα 24ωρο ξεκίνησε η αποκομιδή των νεκρών ψαριών από τον αλιείς που επιστρατεύθηκαν προκειμένου να καθαρίσει ο Παγασητικός κόλπος, το συντομότερο δυνατόν.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον επτά ημέρες συνεχιζόμενης εργασίας, ώστε να αποτελέσει παρελθόν αυτή η τραγική εικόνα που αντικρίζουν όλοι τις τελευταίες ημέρες στον Βόλο.

Τα νεκρά ψάρια βρίσκονται παντού και έχουν διαχυθεί στον κόλπο. Τα αλιευτικά σκάφη βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, ώστε να συγκεντρωθούν οι τεράστιες ποσότητες μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ, σήμερα τοποθετήθηκε από τον ΟΛΒ ένα δίχτυ στον Ξηριά που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις ποσότητες των ψαριών, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια προχώρησε στο κλείσιμο του θυροφράγματος της Κάρλας και εκτιμάται ότι τις επόμενες 2-3 ημέρες θα υπάρξει βελτίωση της εικόνας στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, που έχει κατακλυστεί από χιλιάδες νεκρά ψάρια.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τον Εμπορικό Σύλλογο για το “έγκλημα” στον Παγασητικό
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου με απόφαση διοικητικής συνεδρίασης υπέβαλε σήμερα Τετάρτη 28/8/2024 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού σύνεργού για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης, της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος, της δυσφήμησης, του άρθρου 15 ΠΚ ή οποιουδήποτε άλλου αδικήματος προκύψει ότι διεπράχθη, στην Εισαγγελεία Πλημμελειοδικών Βόλου.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, η ντροπιαστική εικόνα των τελευταίων ημέρων στην πόλη του Βόλου με την εμφάνιση νεκρών ψαριών που έχουν κατακλύσει την ακτή του Παγασητικού κόλπου είναι το αποκορύφωμα μιας ζημιογόνου θερινής περιόδου για τους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ η έντονη δυσοσμία στο παραλιακό μέτωπο φτάνοντας έως το ύψος της οδού 28ης Οκτωβρίου, προκαλεί αίσθημα αποστροφής κι αηδίας με αποτέλεσμα όπως δηλώνουν ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή να μιλούν για μείωση πελατών έως και 80% και τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό του Βόλου.

Όπως είναι αντιληπτό οι επιπτώσεις των πλημμυρών είναι ακόμη εμφανείς, η εμπορική αγορά πλήττεται εξίσου λόγω μείωσης τουριστικής επισκεψιμότητας και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα μόλυνσης από τα νεκρά ψάρια, τα οποία ξεβράστηκαν από τη λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό Κόλπο και από την αμέλεια θυροφράγματος κατά την αποστράγγιση των υδάτων της να είναι επιλήψιμη.

Η οικονομική καταστροφή είναι προβλέψιμη καθώς διακόπτεται βίαια η τουριστική περίοδος ενώ θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο αναστέλλουν τη λειτουργία τους και λόγω της διασύνδεσης των δυο αυτών κλάδων της οικονομίας με το εμπόριο, οι συνέπειες και για τον κλάδο μας θα είναι σημαντικές

Στη μηνυτήρια αναφορά δηλώνεται ότι ο Παγασητικός Κόλπος έχει κατακλυστεί από εκατομμύρια νεκρά ψάρια και πιθανώς άλλα «φερτά» υλικά, με αποτέλεσμα την σφοδρότατη ρύπανση του Παγασητικού και της ευρύτερης περιοχής και κατ’ επέκταση αφενός τον άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφετέρου την τεράστια δυσφήμιση της περιοχής μας και κατά συνέπεια την τραγική μείωση της τουριστικής κίνησης, την ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία στις επιχειρήσεις μας και τις γενικότερες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Μετά από σχετική έρευνα και πληροφορίες, προκύπτει ότι η κύρια αιτία αυτής της ρύπανσης είναι το γεγονός ότι το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας παρέμεινε (εσφαλμένως και πιθανώς παρανόμως) ανοιχτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας, μέσω του χειμάρρου Ξηριά, στα μολυσμένα νερά της υπερχειλισμένης λίμνης Κάρλας και των πλημμυρισμένων Παρακάρλιων περιοχών, μαζί με τα ψάρια του γλυκού νερού, να χύνονται επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον Παγασητικό Κόλπο.

Το φαινόμενο της μαζικής συγκέντρωσης των νεκρών ψαριών και οι απωθητικές εικόνες που δημιουργούνται και διαχέονται σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου, δυσφημώντας ανεπανόρθωτα την περιοχή μας, εντοπίζεται στο σύνολο του Παγασητικού Κόλπου, αλλά και σε πολλές ακτές της ακτογραμμής του, με αποκορύφωμα όμως το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας, όπου η κατάσταση είναι απλώς τραγική και το θέαμα τουλάχιστον αποκρουστικό!

Να σημειωθεί δε ότι πέραν του φαινομένου της συγκέντρωσης των νεκρών ψαριών, παρατηρείται και πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αποκομιδή τους, ιδιαίτερα στην παραλία του Βόλου, με αποτέλεσμα, πέραν όλων των υπολοίπων, η δυσοσμία που προκαλείται να είναι, πέραν από ιδιαιτέρως ανυπόφορη για όλους.

Οι αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές και η οικονομική ύφεση της περιοχής δεν αφήνει άλλα περιθώρια ολιγωρίας κι αμέλειας . Το εμπόριο δεν γίνεται να επωμιστεί κι άλλα λάθη, γι΄ αυτό ο εμπορικός κόσμος δεν θα ανεχτεί άλλες δικαιολογίες.

ΟΛΒ: Στοχοποιήθηκε-ενοχοποιήθηκε ο Οργανισμός για πράξεις και παραλείψεις τρίτων
Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου καταγγέλλει «στοχοποίηση – ενοχοποίηση» του ΟΛΒ για το πρόβλημα των νεκρών ψαριών, επισημαίνοντας ότι υφίσταται ανυπαίτια τις συνέπειες πράξεων και παραλείψεων τρίτων που προκάλεσαν ή δεν απέτρεψαν το φαινόμενο. Υποστηρίζει ότι από την πλευρά του ο Οργανισμός κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμβλυνσή του προβλήματος και μετά την αντιμετώπιση του προβλήματος θα εξετάσει το ζήτημα των ευθυνών.

Η ανακοίνωση του ΟΛΒ:

Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνεται με αυξητική ένταση το φαινόμενο της απορροής νεκρών ψαριών (μη θαλάσσιας προέλευσης) στον ευρύτερο χώρο του κόλπου του Βόλου, μέσω του χειμάρρου Ξηριά με προέλευση αυτών την ευρύτερη (πλημμυρική) περιοχή της λίμνης Κάρλας.

Το φαινόμενο αυτό, λειτουργεί καταστροφικά σε βάρος χιλιάδων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή και δημιουργεί δυνητικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και εν τέλει προσβάλλει την εικόνα της πόλης και εν γένει τη Μαγνησίας γεγονός που επιβάλει αμεσότητα, συντονισμό και πληρότητα ενεργειών όλων όσοι θεσμικά εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου σε προληπτικό ή/και κατασταλτικό επίπεδο.

Με αφορμή την εμφάνιση του φαινομένου των νεκρών ψαριών στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Βόλου, επιχειρείται η «στοχοποίηση – ενοχοποίηση» του Οργανισμού Λιμένος Βόλου μέσω σειράς δημοσιεύσεων ΜΜΕ, που εν τέλει διαστρέφουν τον ρόλο του Οργανισμού στην προκειμένη περίπτωση και αδικούν τις προσπάθειες του για την επίλυση του προβλήματος, στο μέτρο της αρμοδιότητάς του.

Στο πλαίσιο αυτό προς αποκατάσταση τα αλήθειας επισημαίνουμε με έμφαση τα ακόλουθα:

1. Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου ουδόλως ευθύνεται για τον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ψαριών της λίμνης Κάρλας

2. Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου ουδόλως ευθύνεται για την απορροή των νεκρών ψαριών της Κάρλας μέχρι την εκβολή του χειμάρρου Ξηριά η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το θυρόφραγμα της λίμνης παρέμεινε ανοιχτό μέχρι το μεσημέρι της 27ης Αυγούστου, ενώ παράλληλα δεν ελήφθησαν μέτρα συγκράτησης αυτών σε επίκαιρα ανάντι σημεία του χειμάρρου.

3. Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου είναι αποδέκτης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από πράξεις ή παραλείψεις τρίτων καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί το φαινόμενο της περισυλλογής τεραστίων όγκων νεκρών ψαριών στους χώρους αρμοδιότητάς του (δηλαδή αποκλειστικά και μόνο εντός του Λιμένα Βόλου, μέχρι Αγ. Κωνσταντίνο και την παραλιακή ζώνη Αγριάς). Η σχετική διαδικασία υλοποιείται συστηματικά από εργολαβίες του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ήδη από την 19η Αυγούστου 2024 ενώ από την 27η Αυγούστου (ημερομηνία που κατέστη δυνατή η προμήθειά του από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου) έχει τοποθετηθεί στην εκβολή του χειμάρρου Ξηριά, κατάλληλο για την προοριζόμενη χρήση του δίχτυ συγκράτησης των νεκρών ψαριών που απορρέουν στο Λιμένα Βόλου, που όμως δεν μπορεί μεμονωμένα να συγκρατήσει τον τρέχοντα όγκο των νεκρών ψαριών. Γίνεται μνεία ότι τα συλλεγόμενα νεκρά ψάρια παραδίδονται στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρεια Θεσσαλίας, προς καύση, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία.

Από τα παραπάνω, προκύπτει με σαφήνεια ότι, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, αφενός υφίσταται ανυπαίτια τις συνέπειες πράξεων και παραλείψεων τρίτων που προκάλεσαν ή δεν απέτρεψαν το φαινόμενο των νεκρών ψαριών της Κάρλας, αφετέρου, από την πλευρά του κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμβλυνσή του (σε εξέλιξη) προβλήματος, λαμβανομένης πάντοτε υπόψη της ιδιαίτερης έκτασης και έντασης του τελευταίου.

Στο πλαίσιο αυτό – μετά τη λήξη της τρέχουσας συγκυρίας αντιμετώπισης του φαινομένου – ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου θα εξετάσει το ζήτημα των ευθυνών όσων συνέβαλλαν με πράξεις και παραλείψεις τους, στην πρόκληση ή/και μη αποτροπή εμφάνισης του προβλήματος, παράλληλα δε, όσων έσπευσαν (άκριτα και χωρίς γνώση των ακριβών συνθηκών του ζητήματος) να τον «ενοχοποιήσουν», εξομοιώνοντάς τον στην ουσία με όσους προκάλεσαν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: Πού έριξε την ευθύνη ο Αχιλλέας Μπέος;

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου επιτέθηκε σε Εισαγγελία, υπουργεία, Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΟΛΒ και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στον Δήμο Βόλου, κατηγορώντας τους για ανικανότητα και δηλώνοντας ότι, ο Δήμος Βόλου δεν έχει καμία ευθύνη για την κρίση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.

Ανέφερε ότι έλαβε δύο επιστολές από το Λιμεναρχείο και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που ζητούν τη συμβολή του Δήμου στην αντιμετώπιση της κατάστασης, κάτι που προκάλεσε την οργή του. Δήλωσε ότι οι αρμόδιοι είναι υπεύθυνοι και προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, ενώ ο Δήμος Βόλου δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην προσπάθεια, κάτι που αργότερα αναίρεσε από τη στιγμή που επισήμανε ότι έβγαλε συνεργεία για να καθαρίσουν τις ακτές που εκβράστηκαν τα ψάρια.

Η ευθύνη απομάκρυνσης των ψαριών στον ΟΛΒ

Κατηγόρησε τον ΟΛΒ για την καθυστερημένη ενεργοποίηση των αλιέων και υποστήριξε ότι η ευθύνη για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τη θάλασσα ανήκει στον ΟΛΒ και την Περιφέρεια, κατηγορώντας τους ότι αντί να ενεργούν, κάνουν συσκέψεις για το θεαθήναι.

Οι “Γραβατάκηδες” δεν μπορούν να δώσουν λύσεις

Μιλώντας για τους αρμόδιους, τους αποκάλεσε «γραβατάκηδες» που δεν μπορούν να δώσουν λύσεις, και κάλεσε τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, που πλήττονται από το πρόβλημα, να καταθέσουν μαζικές αγωγές κατά των συναρμόδιων φορέων, προτείνοντας τον Στέφανο Καραγιώργο ως νομικό τους εκπρόσωπο, με την υπόσχεση ότι θα καλύψει ο ίδιος τα δικαστικά έξοδα.

Ο κ. Μπέος δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Εισαγγελία Βόλου, ειρωνευόμενος την απόφαση για επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και κατηγορώντας την ότι αδιαφόρησε για την μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο ίδιος τον Σεπτέμβριο του 2023 για το θέμα της Κάρλας.

Επίθεση και στην αντιπολίτευση του Δήμου

Αναφερόμενος στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, Νίκο Παπαπέτρο, χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις κατηγορώντας τον ότι, ενώ η πόλη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εκείνος ειρωνεύεται και δυσφημεί την πόλη και τους πολίτες της.

Τέλος, προειδοποίησε τον ΟΛΒ και την Περιφέρεια να μην απορρίψουν τα νεκρά ψάρια στους κάδους απορριμμάτων, διότι θα αντιδράσει έντονα, και δήλωσε ότι ο Δήμος Βόλου έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό της παραλίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο και ζητώντας από τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή