Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24/6/2023, στο Λαογραφικό Μουσείο Νέου Σκοπού Σερρών η πετυχημένη εκδήλωση «Με οδηγό τις ρίζες μας, στήνουμε αργαλειό».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά κ Δημήτριος Νότας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ν. Σκοπού κ Χρήστος Χαμάλης & η συντονίστρια της εκδήλωσης κα Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου-Γκιοργκίνη. Συμμετείχαν 38 περίπου συμπολίτες από Κατερίνη, από Θεσσαλονίκη, από Δράμα, από Σέρρες, από Νέο Σκοπό, υφάντρες από το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας, υφάντρες από Κατερίνη, η αντιδήμαρχος Λένα Πατρίκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νέου Σκοπού Χαρούλα Γκόβρανου, μέλη του Συλλόγου Φιλόπτωχου και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ορφέας Νέου Σκοπού.
Το Λαογραφικό Μουσείο Νέου Σκοπού εγκαινιάσθηκε στις 11/4/2009 από τον Υπουργό Πολιτισμού κ Α. Σαμαρά, επί Δημαρχίας κ Βασιλείου Κετσετζή, έγινε στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg ΙΙΙA/Phare CBC Ελλάδα-Βουλγαρία 2000-2006, Μέτρο 3.3 «Ανάδειξη & Προβολή πολιτιστικών και τουριστικών πόρων» και πρόκειται για ένα πολύ καλά οργανωμένο χώρο, σύγχρονο, που θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ατραξιόν στο μίγμα του τουριστικού πακέτου για επισκέπτες της περιοχής.
Η εκδήλωση «Με οδηγό τις ρίζες μας, στήνουμε αργαλειό» αξιοποίησε την θερμή υποστήριξη του κ Χρήστου Χαμάλη, την προσφορά της κας Λένας Παπασταυροπούλου και του κ Θεόδωρου Βογιάρη και το πάθος, την αγάπη και τις γνώσεις της μοναδικής κας Μερόπης Βερβέρη του Penelope Loom Heritage, η οποία καθοδήγησε όλους στην υφαντική, στην τεχνική των αργαλειών, στα μυστικά του ιδιάσματος, στα νήματα και στα μαλλιά.
Η κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην Διευθύντριας Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και προέδρου της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας & Επενδύσεων αποτυπώνει την πορεία της χειροτεχνίας του λαού, η οποία είχε αναπτυχθεί για να καλύψει τις ανάγκες του λαού με αειφόρες τεχνικές. Τον τελευταίο αιώνα με «θεοποίηση» της μαζικής παραγωγής, χωρίς κανόνες αειφορίας, μέσα στην Βιομηχανική Επανάσταση, είδαμε να εξαφανίζεται η χρηστικότητα της χειροτεχνίας. Ο Λαϊκός Πολιτισμός κατάντησε είδος αισθητικής και στολίσματος. Τον 21ο αιώνα όλος ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι η άυλη πολιτιστική κληρονομία κάθε περιοχής είχε ενσωματωμένους τους κανόνες αειφορίας και αναγνωρίσθηκε επισήμως από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Πλέον στην μετανεωτερικότητα ξαναδίνεται ο ρόλος της χρηστικότητας στην Λαϊκή Παράδοση. Και κομμάτι του νέου ρόλου των ξεχασμένων αργαλειών μπορεί να υλοποιηθεί με την επαναφορά της εμπειρίας και της τεχνικής της ύφανσης.
Εξυπηρετώντας τέτοιες σκέψεις η εκδήλωση «Με οδηγό τις ρίζες μας, στήνουμε αργαλειό» ήταν μια εξαιρετική και πετυχημένη προσπάθεια για νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην περιοχή, αλλά και δημιουργίας ενός ακόμα πόλου προσέλκυσης επισκεπτών στην περιοχή.
Μαζί με την Θεραπευτική Ιππασία, την φημισμένη Θρακιώτικη κουζίνα (κουραμπιέδες κλπ), τον ανακαινισμένο ξενώνα δυναμικότητας μέχρι 20 ατόμων, τα πιθανά προσεχώς αναπτυσσόμενα επισκέψιμα αγροκτήματα και άλλες δραστηριότητες διαμορφώνονται οι συνθήκες για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα μια μορφή Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (Destination Management Organization–DMO) στην περιοχή του Δήμου Εμμανουήλ Παπά.
Το χωριό Νέος Σκοπός, με περίπου 2.000 κατοίκους, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις εμπειρίες από το πρόγραμμα Med όπου καταγράφηκαν τεχνικές προσέλκυσης αστών σε αγροτικές περιοχές, όπου μάλιστα στην διακρατική ανταλλαγή εμπειριών μετείχε και το χωριό Ηρακλειά Σερρών. Ο Νέος Σκοπός μπορεί να προσελκύσει αστούς στην μετά covid-19 εποχή που παρατηρείται μια μεγάλη αναδιαπραγμάτευση των εργαζόμενων και αποτυπώνεται φέτος με μεγάλη έλλειψη εργατών και υπαλλήλων τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στον τουρισμό, αλλά και σε όλα σχεδόν τα επαγγέλματα (καταγραφές από το Συνέδριο HR Community Conference & Awards-Η μεγάλη αναδιαπραγμάτευση, Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, 8/6/2023)
Εντυπωσίασε η συμμετοχή πολλών Σκοπηνών και συγγενών Σκοπηνών, που δραστηριοποιούνται επιτυχώς σε άλλες περιοχές της Ελλάδος ή είναι συνταξιούχοι από υψηλόβαθμες θέσεις στον διοικητικό μηχανισμό και ενδιαφέρονται θερμά για την γενέτειρά τους, τον Νέο Σκοπό. Από όσους συναντήσαμε με την ευκαιρία της εκδήλωσης «Με οδηγό τις ρίζες μας, στήνουμε αργαλειό», που συντόνιζε η κα Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου-Γκιοργκίνη, φάνηκε ότι ίσως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια Συμβουλευτική Ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τον Νέο Σκοπό, και θα μπορούσαν να εισφέρουν σε γνώσεις και εμπειρίες στην σύνθεση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής, αλλά και να συμβουλεύσουν στις πολύπλοκες διοικητικές διαδικασίες για την καλύτερη υλοποίηση του αναπτυξιακού ΟΡΑΜΑΤΟΣ της περιοχής, ώστε να αυξηθεί η ευημερία των κατοίκων της περιοχής.
Στην εκδήλωση ακούσαμε ότι το 2023 οι Θρακιώτες κάτοικοι του Νέου Σκοπού γιορτάζουν τα 100 χρόνια της μετεγκατάστασης των Ελλήνων από τον Σκοπό της Ανατολικής Θράκης (κοντά στις Σαράντα Εκκλησιές) στην σημερινή τοποθεσία. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα πρώτα 100 χρόνια στην περιοχή των Σερρών να οργανωθεί μια ανοικτή συζήτηση για την δρομολόγηση της Συμβουλευτικής Ομάδας για το αναπτυξιακό μέλλον του Νέου Σκοπού.
Μερικοί από τους συμμετέχοντες εκφράσθηκαν πάρα πολύ θετικά για την έκδοση των Α. Ψαθά & Β. Μηταράκη-Ψαθά (διδασκάλων) με τίτλο «Νέος Σκοπός Σερρών Ανατολικής Μακεδονίας-Σκοπηνών Πορεία-Πολιτισμός» που βρέθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο.
Η εκδήλωση «Με οδηγό τις ρίζες μας, στήνουμε αργαλειό» γέμισε όσους συμμετείχαν με ενθουσιασμό για ένα καλύτερο μέλλον στηριζόμενοι και αξιοποιώντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Νέου Σκοπού, ειδικότερα στον τομέα της υφαντικής, για να μην πετάμε τίποτε …
Συγχαρητήρια στην συντονίστρια κα Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου-Γκιοργκίνη (6972022499), στην υφάντρια κα Μερόπη Βερβέρη του Penelope Loom Heritage, στον Πρόεδρο της Κοινότητας κ Χρήστο Χαμάλη, στην κα Λένα Παπάστα και στον κ Θεόδωρο Βογιάρη.
Περιμένουν όλοι συνέχιση της πάρα πολύ ωραίας εκδήλωσης και επέκταση και σε άλλες πρωτοβουλίες.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus