Ντουμπάι: Θεωρία σοκ για το φαινόμενο που έπνιξε την περιοχή- Τι είναι η σπορά των νεφών;

Τεράστιες πλημμύρες σημειώθηκαν στο Ντουμπάι την Τρίτη,όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις.

by Times Newsroom

Τις τελευταίες ώρες ωστόσο, έχει γίνει γνωστή μία θεωρία σοκ σύμφωνα με την οποία οι πλημμύρες οφείλονται στο πρόγραμμα πρόκλησης τεχνητής βροχής που υπάρχει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τη δεκαετία του 1990.

Οι εικασίες ήταν έντονες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνδέοντας τη σπορά νεφών, η οποία περιλαμβάνει τη χειραγώγηση των υπαρχόντων νεφών για να προκληθεί βροχή, με την άνευ προηγουμένου βροχόπτωση. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το ρεκόρ βροχοπτώσεων πιθανότατα προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή.

Η τεχνητή βροχή μπορεί να προκληθεί με πολλούς τρόπους που όλοι βέβαια έχουν σχέση με τις περιβαλλοντικές, ατμοσφαιρικές και άλλες συνθήκες της περιοχής που θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνητή βροχή. Στην περίπτωση των ΗΑΕ έχει επιλεγεί ο βομβαρδισμός των νεφών της χώρας με αλάτι, μια διαδικασία που είναι πιο γνωστή με τον όρο «σπορά νεφών».

Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν την Τρίτη οφείλονται σύμφωνα με ειδικούς σε ένα συνδυασμό ατμοσφαιρικών φαινομένων όπου έπαιξαν ρόλο οι αυξημένες θερμοκρασίες που σε συνδυασμό με την υγρασία προκάλεσαν ακραίες βροχοπτώσεις με το Ντουμπάι να είναι ευάλωτο εξαιτίας της απουσίας χώρων πρασίνου που μπορούν να απορροφήσουν κάποια επίπεδα υγρασίας αλλά και η απουσία υποδομών αντιμετώπισης τέτοιου είδους φυσικών φαινομένων όπως το προβληματικό αποχετευτικό σύστημα της πόλης για τον ανασχεδιασμό και βελτίωση του έχει εγκριθεί ένα ποσό περίπου 22 δισ. δολαρίων.

Στο γνωστό πρακτορείο Bloomberg, μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι το διήμερο Κυριακής-Δευτέρας αεροσκάφος του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας του Ντουμπάι πραγματοποίησε σπορά νεφών η οποία είτε είναι αυτή που προκάλεσε τα ακραία φαινόμενα είτε τα ενίσχυσε. Την αναφορά αυτή ωστόσο διέψευσαν τα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας. Οι μετεωρολόγοι είπαν πώς δεν υπήρξαν τέτοιες πτήσεις το επίμαχο χρονικό διάστημα αλλά και ότι η σπορά δεν θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό τον πραγματικό κατακλυσμό.

Τι γνωρίζουμε για τους λόγους πίσω από το ρεκόρ βροχοπτώσεων και τις επακόλουθες πλημμύρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν.

Η καταιγίδα είχε πλήξει αρχικά το Ομάν την Κυριακή προτού σφυροκοπήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τρίτη, κόβοντας το ρεύμα και προκαλώντας διακοπές στις πτήσεις. Ο κατακλυσμός πλημμύρισε σπίτια, προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος και παγίδευσε ανθρώπους στα σπίτια τους στο Ντουμπάι.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημειώθηκαν οι πιο έντονες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί, δήλωσαν οι αρχές.

Το κρατικό πρκτορείο ειδήσεων WAM το χαρακτήρισε «ιστορικό καιρικό γεγονός» που ξεπέρασε «κάτι που τεκμηριώθηκε από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 1949». Αυτό ήταν πριν ανακαλυφθεί αργό πετρέλαιο στην πλούσια σε ενέργεια χώρα του Κόλπου.

Μέχρι το τέλος της Τρίτης, περισσότερα από 142 χιλιοστά (5,59 ίντσες) είχαν εμποτίσει το Ντουμπάι – όπου κατοικούν πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Σχεδόν 127 χιλιοστά (5 ίντσες) βροχής έπεσαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, όπου περίπου 76 χιλιοστά (3 ίντσες) βροχής είναι φυσιολογικές σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Σύμφωνα με τις αρχές, το Ομάν έλαβε περίπου 230 χιλιοστά (9 ίντσες) βροχής μεταξύ Κυριακής και Τετάρτης. Η μέση βροχόπτωση στην πρωτεύουσα Μουσκάτ είναι περίπου 100 χιλιοστά (4 ίντσες) ετησίως. Στο Μπαχρέιν, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία σημειώθηκαν επίσης βροχές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com