Ο Ερντογάν ζητά ύποπτη εξουσιοδότηση για στρατιωτικές επιχειρήσεις – Τι αποκαλύπτει ο εξόριστος Τούρκος καταζητούμενος της Άγκυρας

Τι υποστηρίζει η ερευνητική ιστοσελίδα Nordic Monitor, του Τούρκου αντικαθεστωτικού Abdullah Bozkurt.

by Times Newsroom

Εξουσιοδότηση από την τουρκική εθνοσυνέλευση που θα του δίνει τη δυνατότητα να επιτεθεί σε «άλλες χώρες» θα ζητήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη Λιβύη, όπως αποκαλύπτει η ερευνητική ιστοσελίδα Nordic Monitor, του Τούρκου εξόριστου δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt.

Στο πλαίσιο αυτό, μία μόνο διαφοροποίηση στην προεδρική πρόταση προς την τουρκική εθνοσυνέλευση για την παράταση της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες, συγκριτικά με τα αντίστοιχα κείμενα, που επικυρώθηκαν το 2020 και το 2021, ουσιαστικά ανάβει το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση, εφόσον κριθεί απαραίτητο και στην Ελλάδα.

Σε άρθρο της ιστοσελίδας που υπογράφει ο δημοσιογράφος Levent Kenez από τη Στοκχόλμη, αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος στην εξουσιοδότηση που ζητά υποστηρίζει ότι «ο αποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός δεν έχει θέση στη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία και είναι παράνομος τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο» και ότι εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα της Τρίπολης στις 4 Απριλίου 2019, με στόχο να ανατρέψει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA)».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο Ερντογάν θα υποστηρίξει ότι «οι επιθέσεις με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές δημιούργησαν ένα κατάλληλο περιβάλλον για το ISIS, την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, τις παράνομες ένοπλες ομάδες, την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων, που απειλούν την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης, με αποτέλεσμα, η GNA να ζητήσει υποστήριξη από την Τουρκία, τον Δεκέμβριο του 2019».

Η παράγραφος – «κλειδί»

Στην τελική παράγραφο του κειμένου όμως, σύμφωνα με το Nordic Atlantic, κρύβεται το στοιχείο, που αποκαλύπτει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου, καθώς ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες για επιχειρήσεις και επεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει στην πρότασή του ότι «οι κίνδυνοι και οι απειλές, που τίθενται σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εξακολουθούν να υφίστανται στη Λιβύη» και ότι εάν επαναληφθούν οι επιθέσεις κατά της «νόμιμης κυβέρνησης», τα συμφέροντα της Τουρκίας τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Αφρική θα επηρεαστούν αρνητικά.

Η χρήση του όρου «χώρες» αντί για τη λέξη «Λιβύη» ως τη συγκεκριμένη χώρα, στην οποία θα σταλούν στρατεύματα, επιτρέπει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει στρατεύματα σε όποια χώρα της ευρύτερης περιοχής κρίνει απαραίτητο, με το σκεπτικό της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη αναφορά σε «ξένες χώρες» και όχι «χώρα» ή ρητά στη Λιβύη, είναι αυτή που μπορεί να ερμηνευτεί ως εξουσιοδότηση για ενδεχόμενη επίθεση και στην Ελλάδα αν κι εφόσον χρειαστεί. Σημειώνεται, ότι η πρόταση Ερντογάν έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την ευθεία απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας με αφορμή τη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, αλλά και τη συνεχόμενη εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας κατά της Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com