Ο Ζελένσκι έτοιμος για συνομιλίες με την Ρωσία αλλά υπό όρους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία αλλά επιμένει στις απαιτήσεις του Κιέβου.

by Times Newsroom

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία αλλά επιμένει στις απαιτήσεις του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι οι όροι του για διάλογο παραμένουν οι: επιστροφή όλων των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας, αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και η δίωξη των εγκλημάτων πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι Η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη Ρωσία, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις όσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία.

Τα δυτικά όπλα και η δυτική βοήθεια είναι το «κλειδί» στην προσπάθεια της Ουκρανίας αντιμετωπίσει την εισβολή στην Ουκρανία. «Αυτό σημαίνει ότι το Κίεβο δεν μπορεί να μην προσμετρήσει πώς βλέπουν τον πόλεμο ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Volodymyr Fesenko.

«Ο Ζελένσκι προσπαθεί να κάνει έναν ελιγμό επειδή η υπόσχεση για διαπραγματεύσεις δεν υποχρεώνει το Κίεβο σε τίποτα, αλλά καθιστά δυνατή τη διατήρηση της υποστήριξης των δυτικών εταίρων», δήλωσε ο Fesenko, επικεφαλής της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης Penta Center με έδρα το Κίεβο και προσθέτει:

«Η κατηγορηματική άρνηση συνομιλιών είναι στα χέρια του Κρεμλίνου, οπότε ο Ζελένσκι αλλάζει τακτική και μιλάει για τη δυνατότητα διαλόγου, αλλά υπό όρους».

Ουκρανία: Η εκκένωση των πόλεων «δεν θα έχει νόημα» αυτήν τη στιγμή

(AP Photo/Sergei Chuzavkov)

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε σήμερα ότι προς το παρόν δεν είναι αναγκαίο να εκκενωθεί το Κίεβο ή κάποιες άλλες πόλεις που δεν είναι κοντά στη γραμμή του μετώπου στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο ίδιος έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και ύστερα από τις δηλώσεις του δημάρχου του Κιέβου που προειδοποίησε τους κατοίκους να ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η πόλη μπορεί να μείνει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

«Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση απέχει από (την ανάγκη) να ανακοινώσουμε μια εκκένωση», δήλωσε ο Σμιχάλ. «Πρέπει να πούμε ότι το να ανακοινώσουμε την εκκένωση κάποια πόλης που δεν βρίσκεται κοντά στην γραμμή του μετώπου, ειδικά της πρωτεύουσας , δεν θα έχει νόημα αυτήν τη στιγμή».

ΕΕ: Πακέτο στήριξης 18 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να προχωρήσουν με το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ευνοϊκά δάνεια για το 2023. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Βλάντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες.

Ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη σχετική πρότασή της για το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας που θα φτάνει έως και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα, ή συνολικά 18 δισεκατομμύρια ευρώ. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, πριν από το τέλος του έτους. Είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί γρήγορα, διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας είναι επείγουσες», τόνισε ο Β. Ντομπρόβσκις. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση για το 2022, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται η εκταμίευση 2,5 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

To Συμβούλιο Ecofin αναφέρει συγκεκριμένα στα αποτελέσματά του:

«Οι υπουργοί έδωσαν πολιτική κατεύθυνση σχετικά με τη μελλοντική πορεία για μια πιο διαρθρωτική λύση για τη χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία το 2023. Τόνισαν με συντριπτική πλειοψηφία τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του ζητήματος και τάχθηκαν υπέρ ενός πλαισίου που να παρέχει προβλεψιμότητα και ευελιξία που θα επέτρεπε στην Επιτροπή να κινητοποιήσει πόρους μέσω ομολόγων εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών ορίων. Στόχος είναι να ξεκινήσουν οι μηνιαίες εκταμιεύσεις προς την Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2023». Τονίζεται, επίσης, ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σχετικά με αυτές τις προτάσεις στη συνεδρίαση του Ecofin τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η Ουγγαρία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχτεί ότι η ΕΕ θα λάβει πίστωση για να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία. «Θα εργαστούμε στενά με τα κράτη-μέλη για να υπάρξει θετική απόφαση», ανέφερε σχετικά ο Β. Ντομπρόβσκις.

Πληροφορίες από AP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή