Οι ανοικτές πληγές του Αλέξη Τσίπρα

«Αν μπορείτε, να διαβεβαιώσετε το ελληνικό κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα. Μπορείτε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Για να προσθέσει «εμείς κ. Τσίπρα» είπε «μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο. Θα απαντηθούν και αυτά τα ερωτήματα πολύ σύντομα».

by Times Newsroom
  • ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣ

Αυτό δεν θα τον βοηθήσει προεκλογικά, αφενός για τους λόγους που έχουν εξηγηθεί πολλάκις στις δημοσκοπήσεις, αφετέρου, γιατί η συζήτηση στην Βουλή ανέσυρε από τη μνήμη μια σειρά υποθέσεων που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί. Όταν εμφανίζεσαι κατήγορος, ενώ είσαι ανοιχτός σε σειρά θεμάτων για τα οποία δεν έχεις δώσει την παραμικρή απάντηση, είναι σίγουρο ότι θα τα βρεις μπροστά σου.

Δεν είναι λίγα τα ευαίσθητα σημεία, τα γεγονότα που δημιουργούν ερωτήματα σε τμήματα της κοινής γνώμης, για τα οποία προβληματίζει η μέχρι σήμερα σιωπή, η σιωπή ακόμα και μέσα στην Βουλή. Πρόκειται για θέματα που άπτονται της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, της σχέσης με ολοκληρωτικά καθεστώτα και την αντίληψη για τον έλεγχο θεσμών, της διαφάνειας και της ηθικής της πολιτικής.

Δεν είναι λίγες οι πληγές του κόμματος που φαντάζομαι ότι θα αναδειχθούν στο πλαίσιο του προεκλογικού ανταγωνισμού. Από τις σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ από το Χρήστο Καλογρίτσα, σύμφωνα με τις καταγγελίες της γραμματέως του, το ΣΥΡΙΖΑ Channel σε συνδυασμό με όλη την προσπάθεια να κλείσουν κανάλια και να ελεγχθεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έως τον ρόλο του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, τις σχέσεις της Κουμουνδούρου με τη Βενεζουέλα και το καθεστώς Μαδούρο και φυσικά τον ρόλο στελεχών του κόμματος στον διασυρμό της χώρας για την υποτιθέμενη «νεκρή Μαρία».

«Αν μπορείτε, να διαβεβαιώσετε το ελληνικό κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα. Μπορείτε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Για να προσθέσει «εμείς κ. Τσίπρα» είπε «μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο. Θα απαντηθούν και αυτά τα ερωτήματα πολύ σύντομα». Πόσο τυχαία μπορεί να ήταν αυτή η αναφορά του πρωθυπουργού;

Το sms που παρουσίασε στο Ειδικό Δικαστήριο η πλευρά Καλογρίτσα με προτεινόμενο μέτοχο στο «ΣΥΡΙΖΑ Channel», τον Κύπριο δικηγόρο και συνταξιδιώτη του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, Αρτέμη Αρτεμίου (γνωστό ως Α2), φέρνει στο προσκήνιο ένα πλέγμα προσώπων και μια αλληλουχία γεγονότων που αφήσαμε πίσω μας μετά τις εκλογές του 2019.

Στην πράξη, ο Αλ. Τσίπρας, με τη πρόταση δυσπιστίας και τη τριήμερη συζήτηση στην Βουλή, έδωσε στην κυβέρνηση αυτό ακριβώς που επιθυμούσε, να αναδείξει  τα παραπάνω θέματα. Δηλαδή να θυμίσει το ρόλο του Αρτεμίου, γνωστό για υποθέσεις που σχετίζονται με τη Βενεζουέλα, τον Μανώλη Πετσίτη και τις σχέσεις του με το Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα του είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στην υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ας θυμηθούμε λίγο τα γεγονότα. Τον Μάρτιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε στη Βενεζουέλα για να παρευρεθεί στην κηδεία του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες. Τις ημέρες εκείνες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο Τσάβες ήταν «εμπνευστής των ιδεών της δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων». Τον Τσίπρα υποδέχτηκε στη Βενεζουέλα ο Νικολάς Μαδούρο, ο επόμενος πρόεδρος της χώρας. Και αυτό που κατηγορήθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία για τα βασανιστήρια σε βάρος διαδηλωτών το 2014 (ηλεκτροσόκ, ασφυξία με πλαστικές σακούλες) όταν 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τα όργανα της τάξης.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από δημοσιεύματα, χωρίς να έχουν διαψευσθεί, τον Αύγουστο του 2013 ο Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος συνδέεται με offshore των Panama Papers, συνταξίδεψε με τον Νίκο Παππά, τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στη Βενεζουέλα. Το ταξίδι, λέγεται ότι είχε γίνει με το λιαρ τζετ του Μαχέντ Χαλίλ, ενός από τους πλέον ευνοούμενους επιχειρηματίες του καθεστώτος Μαδούρο.

Το 2016, όταν έγινε γνωστό ότι ο Αρτεμίου επισκεπτόταν το Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, ο Ν. Παππάς, είχε σχολιάσει ότι πρώτον, υπήρχε μία διερεύνηση αν θα μπορούσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα και, δεύτερον, διερευνήθηκε η «αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας». Δημοσιεύματα, ωστόσο, όπως του «Ελεύθερου Τύπου», είχαν αποκαλύψει το 2017 ότι ο Τσίπρας, σε επαφές που είχε με το καθεστώς Μαδούρο το 2013, διερευνούσε τη δυνατότητα προμήθειας πετρελαίου σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ. Διερευνούσε επίσης την πιθανότητα να μεσολαβήσει ο ίδιος ο Βενεζουελάνος πρόεδρος στην Κίνα και τη Ρωσία προκειμένου να στηρίξουν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της επερχόμενης εκλογικής του νίκης.

Αναφέρω αυτά τα θέματα, γιατί είναι διάχυτη η αίσθηση ότι όλα αυτά θα τεθούν προεκλογικά. Είναι αναμενόμενο ότι μαζί με την σύγκριση έργων, η κυβερνητική πλευρά δεν θα περιορισθεί να κατηγορείται από τον Αλ.Τσίπρα ότι «καταργεί την Δημοκρατία», ιδιαίτερα αν έχει στοιχεία. Ο Α.Τσίπρας θα πρέπει να μπορεί να δώσει απαντήσεις, διαφορετικά κινδυνεύει να βιώσει μια αντιστροφή ρόλων και από κατήγορος να βρεθεί κατηγορούμενος και όχι για μία υπόθεση. Είναι αυτό που γνωρίζουμε από το ποδόσφαιρο. Όταν συνεχώς επιτίθεσαι με κάθε τρόπο, πρέπει να προσέχεις την άμυνά σου. Αν είναι ανοιχτή, τότε κινδινεύεις.

* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll

Πηγή: www.liberal.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com