ΟΗΕ: Σχέδιο ψηφίσματος για «τον πλήρη κύκλο ζωής του πλαστικού»- Αντιμετώπιση της ρύπανσης

Οι διαπραγματευτές ευελπιστούν να συμφωνήσουν σε μια πλήρη συνθήκη εντός της επόμενης διετίας.

by Times Newsroom

Οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Εθνών έχουν συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη για μια παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά, η οποία θα διαχειρίζεται την παραγωγή και τον σχεδιασμό των πλαστικών, σύμφωνα με ένα σχέδιο ψηφίσματος που είδε το Ρόιτερς, κάτι το οποίο σύμφωνα με συμμετέχοντες στις αντιπροσωπείες είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας.

Oι χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Ναϊρόμπι για να καταλήξουν στην πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά, μια διογκούμενη περιβαλλοντική κρίση που καταστρέφει τους θαλάσσιους βιοτόπους και μολύνει την τροφική αλυσίδα.

Οι διαπραγματευτές ευελπιστούν να συμφωνήσουν σε μια πλήρη συνθήκη εντός της επόμενης διετίας.

Ενα σχέδιο ψηφίσματος, με τίτλο “Τέλος στη ρύπανση από τα πλαστικά: προς ένα διεθνώς νομικά δεσμευτικό όργανο”, αναφέρει ότι η συνθήκη θα πρέπει να αντιμετωπίζει “τον πλήρη κύκλο ζωής του πλαστικού”, δηλαδή από την παραγωγή και τον σχεδιασμό μέχρι και την απόρριψη.

Ολοκληρώθηκε από ειδήμονες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έπειτα από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων μέχρι αργά τη νύχτα.

Σήμερα υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συμμετείχαν και αυτοί στις συζητήσεις και πρόκειται να δώσουν την τελική έγκριση για την τελική μορφή του μεθαύριο Τετάρτη.

Αν το παρόν προσχέδιο εγκριθεί θα αποτελέσει εμπόδιο για τις ισχυρές πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες χημικών, οι οποίες κατασκευάζουν πλαστικά και εργάζονται παρασκηνιακά σε μια προσπάθεια να επικεντρωθούν οι συνομιλίες στα απορρίμματα.

Το σχέδιο ψηφίσματος προτείνει επίσης την προώθηση μέσω της συνθήκης ενός βιώσιμου σχεδιασμού πλαστικής συσκευασίας ώστε να είναι επαναχρησιμοποιήσιμη και ανακυκλώσιμη, κάτι το οποίο θα ήταν σημαντικό για μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών που πωλούν τα προϊόντα τους σε συσκευασίες μιας χρήσης.

Μια διακυβερνητική διαπραγματευτική επιτροπή πρόκειται να σχηματιστεί για να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες μιας πλήρους συνθήκης με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία προς επικύρωση το 2024, αναφέρει το προσχέδιο.

Η Ινγκερ Άντερσον, η εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ότι οι ανεπίσημες συνομιλίες “επέφεραν πολύ σημαντικά αποτελέσματα”.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι μια συμφωνία θα μετράει μόνο αν είναι νομικά δεσμευτική. Αν υιοθετεί μια προσέγγιση πλήρους κύκλου ζωής, που θα εκτείνεται από την εξόρυξη ως την παραγωγή και την απόρριψη”, είπε.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com