Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Πώς καθιερώθηκε – Τι σχέση έχει με τον Διονύσιο Σολωμό

Δεν αναγνωρίζεται επίσημα από ΟΗΕ και ΟΥΝΕΣΚΟ

by Times Newsroom

Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου γιορτάζεται σε Ελλάδα και εξωτερικό η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία συμπίπτει με την ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Μάλιστα, έχει καθιερωθεί σχετικά πρόσφατα, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το 2017. Περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από ΟΗΕ και ΟΥΝΕΣΚΟ, με το υπουργείο Εξωτερικών να μεριμνά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Γιατί θεσπίστηκε

Η ΚΥΑ των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας που θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017 και αναφέρει τα εξής:

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com