Πακιστάν: Άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις πλήττουν τη χώρα – «Οι πλημμύρες είναι σαν ωκεανός»

«Υπάρχει νερό παντού» λέει ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ

by Times Newsroom

Να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των χειρότερων βροχοπτώσεων των μουσώνων «εδώ και 30 χρόνια» από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 1.061 άνθρωποι και έχουν καταστραφεί αναρίθμητα σπίτια και ζωτικής σημασίας αγροτικές εκτάσεις αγωνίζονται εκατομμύρια Πακιστανοί.

Οι φετινές βροχές των μουσώνων που άρχισαν τον Ιούνιο είναι «άνευ προηγουμένου εδώ και 30 χρόνι», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ σε περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές του βορείου Πακιστάν.

«Οι πλημμύρες (που έχουν προκληθεί) είναι σαν ωκεανός, υπάρχει νερό παντού», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τεράστια επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, όπου σήμερα άρχισε να φτάνει αργά διεθνής βοήθεια, την ώρα που ο Ινδός, ο κύριος ποταμός της χώρας, κινδυνεύει πλέον να υπερχειλίσει.

Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας Πακιστανός στους επτά, έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες και σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Βάσει του πιο πρόσφατου απολογισμού της εθνικής αρχής αντιμετώπισης καταστροφών (NDMA), τουλάχιστον 1.061 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της εποχής των μουσώνων τον Ιούνιο, με 28 να έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να φθάσουν σε απομονωμένα χωριά σε ορεινές ζώνες στο βόρειο τμήμα του Πακιστάν, κάτι που σημαίνει ότι ο απολογισμός μπορεί να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν έρθει στην πόρτα μας»

«Βλέπουμε έναν ωκεανό νερού στον οποίο έχουν βυθιστεί ολόκληρες συνοικίες», δήλωσε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Σέρι Ρέχμαν, η οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το φαινόμενο «μουσώνα-τέρας της δεκαετίας». «Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν έρθει στην πόρτα μας», πρόσθεσε.

Οι φετινές πλημμύρες στο Πακιστάν μπορούν να συγκριθούν με αυτές του 2010, μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας 2.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν το ένα πέμπτο της χώρας είχε βυθιστεί στο νερό των βροχών των μουσώνων, οι οποίοι συνήθως διαρκούν από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο.

Οι πακιστανικές αρχές αποδίδουν τις καταστροφικές αυτές πλημμύρες στην κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι το Πακιστάν υφίσταται τις συνέπειες ανεύθυνων περιβαλλοντικών πολιτικών σε άλλα μέρη του κόσμου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com