Παναγία η Αγρότισσα

Η ελληνίδα αγρότισσα μπορεί σήμερα να στηρίξει την ανάπτυξη της υπαίθρου και ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα με τον πολυλειτουργικό του ρόλο, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την μεταποίηση-οικοτεχνία σε μικρές μονάδες και την παροχή υπηρεσιών αγροτουρισμού

4 Αυγ, γιορτάσαμε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών πιστών την μνήμη της Παναγίας Αγρότισσας στον Ιερό ναό Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού στην Αθήνα.

15 Αυγ, η εκκλησία μας και όλοι οι πιστοί γιορτάσαμε την Κοίμηση της Θεοτόκου και όλος ο Ελληνισμός γιορτάζει. Άλλοι στην Τήνο, άλλοι στο Βέρμιο, στο Αιγαίο και σε όλα τα βουνά, παντού στην Ελλάδα.

8 Σεπ, θα γιορτάσει η Παναγία η Αγρότισσα στο ξωκλήσι στο Ελατοχώρι Πιερίας

15 Οκτ, είναι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ, και η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι Αττικής, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ανακοίνωσε την διοργάνωση υβριδικής εκδήλωσης το Σάββατο, 15 Οκτ 2022, στις 12.00, διαδικτυακά, στο zoom, και με φυσική παρουσία, στην έδρα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, στο Μενίδι (google maps: Βουστάσιο Κοντογιάννη), Πλήθωνος Γεμιστού 14, 13678 ΑΧΑΡΝΑΙ.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996, την 15 Οκτ, για να υποστηρίξει τις αγρότισσες ώστε να βρουν την δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ειδικότερα το δικαίωμα στην ανάπτυξη, την υγεία και την ευημερία, την διατροφή και ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδα, μέσω της ενημέρωσης.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής δημιουργήθηκε το 2013 και τίμησε για πρώτη φορά με ξεχωριστή δημόσια εκδήλωση στην αίθουσα της ICOMOS (Πειραιώς 73, Αθήνα) σε συνεργασία με την Λέσχη Γαστρονομίας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ στις 15/10/2018, με την παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Στην διαδικτυακή εκδήλωση για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ στις 14/10/2020 συμμετείχε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Στις 14/10/2020 αποφασίσθηκε να δραστηριοποιηθεί ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής στην διαμόρφωση προτάσεων για το μέλλον του αγροτικού κόσμου στηριζόμενος στις αγρότισσες μέσω διαδικτυακών συζητήσεων.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής έχει καταγράψει ως φιλοξενούσα οικοδεσπότης, από τις 14/10/2020 μέχρι σήμερα, πάνω από διακόσιες πενήντα (250) δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις στο zoom σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών. Όλες προδημοσιευμένες, όλες με ανταποκρίσεις μετά και όλες με video που βρίσκονται στο facebook στο προφίλ του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Με αγρότισσες από όλα τα μέρη της Ελλάδος εντοπίστηκαν τακτικές συμμετοχές όπως: Μαρία Γεωργίου (Καλάβρυτα Αχαΐας), Σταυρούλα Γιαννουκά (Λέρος), Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι), Φιλλιώ Κρασσά (Γαλάτσι, Αττικής), Διαμαντούλα Κρητικού (Αμύνταιο, Φλώρινας), Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι, Φωκίδας), Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός Σερρών), Κατερίνα Νιχωρίτη (Αχαρνές Αττικής), Ειρήνη Σερέτη (Ξανθόγεια, Πέλλας) & Μαρία Τέλιου (Βερδικούσα, Ελασσόνας), ενώ μετείχαν πάρα πολλές ακόμα κυρίες όπως: Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου (Μέγαρα Αττικής), Ιωάννα Σαπουνάκη (Τυρός, Αρκαδίας), Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (Αθήνα), Κατερίνα Γρηγοριάδου (Θεσσαλονίκη), Εύα Βρυώνη (Αχαρναί, Αττικής), Αναστασία Μποστανίτη-Κιοσέ (Ελατοχώρι, Πιερίας), Ζωή Φραγγούδη (Καναδάς, Ορεστιάδος), Δέσποινα Ιωαννίδου (Άγιος Αντώνιος Θεσσαλονίκης) και πάρα πολλοί ακόμη συμπολίτες.

«Οι αγρότισσες κατέχουν μόλις το 12% της συνολικής αγροτικής έκτασης στην Ευρ. Ένωση έναντι του 61% των ανδρών (το υπόλοιπο 28% ανήκει σε νομικές οντότητες)». Eurostat, 2020. Η αγρότισσα ήταν και είναι ο θησαυρός της Ελληνικής αγροτικής οικογένειας και αγροτικής κοινωνίας, απλά καταγράφεται ο άνδρας ως αρχηγός της οικογένειας. Πάντως σήμερα αρκετές αγροτικές επιχειρήσεις έχουν επικεφαλής γυναίκες.

Σημαντικότατος είναι ο ρόλος των αγροτισσών ως θεματοφύλακες των ηθών & εθίμων και του παραδοσιακού πολιτισμού, όπου είναι ενσωματωμένοι οι κανόνες βιωσιμότητας (αειφορίας) των τοπικών κοινωνιών, πάντοτε κάνοντας άριστη αξιοποίηση των διαθέσιμων περιορισμένων τοπικών πόρων.

Ο καθ Δ. Λιαντίνης στο έργο του «τα Ελληνικά» αναγράφει: «Ποτέ μου δεν κατάλαβα, γιατί τις προσφωνήσεις Λογιότατε, Εντιμότατε, Γενναιότατε, Σεβασμιότατε, Εξοχότατε, δεν τις απεύθυνε ποτέ του κάποιος στο γεωργό, στο βοσκό, στο θαλασσινό, στο χτίστη. Και η απορία αυτή έγινε βαθύ σκοτάδι για εμένα, όταν διάβασα στο βιβλίο «Αιμίλιος, ή Περί Αγωγής» του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, 1762, ότι: «Η ΕΥΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΗ». Το σύγγραμμα «Αιμίλιος» είναι μια φιλοσοφική πραγματεία για τη σχέση του ατόμου με την κοινωνία, και πιο συγκεκριμένα για το πώς μπορεί το άτομο να διατηρήσει την έμφυτη καλοσύνη του, ενώ συμμετέχει σε μια αναπόφευκτα διεφθαρμένη κοινωνία.

Οι Γυναίκες της Υπαίθρου-οι ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ είναι σίγουρα ένα «ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ», στις οποίες οφείλουμε αναγνώριση και τιμή.

«Η ελληνίδα αγρότισσα μπορεί σήμερα να στηρίξει την ανάπτυξη της υπαίθρου και ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα με τον πολυλειτουργικό του ρόλο, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την μεταποίηση-οικοτεχνία σε μικρές μονάδες και την παροχή υπηρεσιών αγροτουρισμού. Η δράση της αγρότισσας είναι πολύτιμη. Η Ελληνίδα αγρότισσα – νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη – δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα, ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, πολύ πιο ταλαιπωρημένη από τις αστές, αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγαλύτερη προσφορά».

Οι αγρότισσες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης της ανεπίσημης-αφανούς, μη δηλωμένης, αόρατης και μη αμειβόμενης εργασίας, και εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης φροντίδας και της οικιακής εργασίας σε οικογένειες και νοικοκυριά στις αγροτικές περιοχές. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε παραγωγικούς πόρους και δημόσιες υπηρεσίες (όπως εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, ακόμα και χωρίς νταντάδες της γειτονιάς!!!), ενώ μεγάλο μέρος της εργασίας τους παραμένει «αόρατο» και απλήρωτο …

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος, Μενίδι, Αττικής, ελπίζει οτι το Σάββατο, 15 Οκτ 2022, στις 12.00, όσοι μπορέσουν να έλθουν, στην έδρα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής (Πληθ. Γεμιστού 14, 13678 ΑΧΑΡΝΑΙ), και όλοι όσοι θελήσουν να στείλουν γραπτό χαιρετισμό (ktinotrofoiattikis@gmail.com), θα προσδώσουν επαρκή αριθμών προσφωνήσεων οι οποίες θα τιμήσουν τις αγρότισσες και τον ρόλο τους στην τοπική ανάπτυξη της υπαίθρου και στην συνοχή της αγροτικής κοινωνίας.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή