Παναγία η Καψοδεματούσα

Η χελώνα αφού περιπλανήθηκε αρκετά, τρύπωσε στις θημωνιές για λίγη δροσιά, γιατί αισθανόταν έντονη την ζέστη από τα κεριά που έκαιγαν πάνω στο καβούκι της!

by Times Newsroom

  • ΛΟΥΗΣ ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα χωριό της Μάνης, μες στο κατακαλόκαιρο και στην ξέρα της περιοχής που φημίζεται γι αυτό, παρουσιάστηκε μια μεγάλη χελώνα. Μαζεύτηκε κόσμος πολύς από περιέργεια, και ρωτούσαν να μάθουν τι γύρευε στο χωριό τους τέτοια εποχή, και τι «σημάδι» ήταν αυτό για το χωριό.

Ο σοφός γέροντας του χωριού τους είπε ότι είναι η Παναγία, και ότι θα έφερνε στο χωριό την ευλογία! Αμέσως οι αρχές του τόπου και ο κόσμος οργάνωσαν τιμές για την υποδοχή, την στόλισαν με λουλούδια, και στο καβούκι της στέριωσαν κεριά, και τα άναψαν!

Κάποια στιγμή, αφού έκαναν το «καθήκον» τους, και έχοντας στο «τσεπάκι» πια την ευλογία που θα έφερνε, την άφησαν να αποχωρήσει. Οι άνθρωποι γύρισαν στις δουλειές του, και οι αρχές συνέχισαν τις διακοπές τους, καλή ώρα όπως τώρα!

Η χελώνα αφού περιπλανήθηκε αρκετά, τρύπωσε στις θημωνιές για λίγη δροσιά, γιατί αισθανόταν έντονη την ζέστη από τα κεριά που έκαιγαν πάνω στο καβούκι της!

Οι θημωνιές λαμπάδιασαν, η φωτιά εξαπλωνόταν γρήγορα, οι κάτοικοι έτρεξαν να δούν τι γίνεται, πάλεψαν με ό,τι είχαν και δεν είχαν, αλλά οι αρχές του τόπου άργησαν να το πάρουν χαμπάρι και να συντονιστούν, γιατί εκεί που παραθέριζαν δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, ούτε είχαν φέισμπουκ και τιτιβίσματα!

Η φωτιά αφού έκαψε για ένα τριήμερο ό,τι βρήκε μπροστά της, με τη βοήθεια του Θεού έσβησε στη θάλασσα. Τότε εμφανίστηκαν οι αρχές και άρχισαν να μιλάνε και να επιμένουν για εμπρησμό. Μάταια αναζητούσε ο κόσμος τον σοφό γέροντα που είχε εξαφανιστεί, όμως οι κάτοικοι βρήκαν στο σημείο απ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, τον «εμπρηστικό μηχανισμό»! Την απανθρακωμένη χελώνα!

Δεν άργησε λοιπόν να βγεί το «πόρισμα», και να καταλογιστούν ευθύνες στη χελώνα που έκαψε τα δεμάτια με τα σπαρτά, και από Παναγία η Ευλογημένη, μετονομάστηκε σε «Παναγία η Καψοδεματούσα»!

Κάπως έτσι είχαμε ακούσει αυτή τη μικρή ιστορία από τους μεγαλύτερους, όταν ξεκουραζόμασταν το μεσημέρι σ έναν ίσκιο στο χωράφι την εποχή που θερίζαμε. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσφατα περιστατικά και πρόσωπα, είναι συμπτωματική!

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα, και υγεία σε όλον τον κόσμο, και ιδιαίτερα σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Να είμαστε όλοι γεροί να παλεύουμε για να δημιουργούμε, γιατί αυτή είναι η πραγματική ευλογία, και… λιγότερες πυρκαγιές! Χαίρετε και αγαλλιάσθε!!!

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com