ΠΑΣΟΚ: Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα της αγοράς

by Times Newsroom

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.

Καταδείχτηκε πλήρως κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Ε.Μ.Υ της Βουλής αλλά και της αρθρογραφίας πολλών πανεπιστημιακών, ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης της Ν.Δ. με το Ν/Σ του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», δηλαδή η έλλειψη σεβασμού στο Σύνταγμα με σκοπό την ικανοποίηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε:
α) Η εγκατάλειψη του Δημόσιου Πανεπιστημίου (υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση κλπ) και η διαμόρφωση ασφυκτικού και αντιδημοκρατικού πλαισίου διοίκησης.
β) Η απροθυμία ρύθμισης του χώρου των ήδη λειτουργούντων κολεγίων, που με εμπορικές συμφωνίες λειτουργούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και παρέχουν πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα.
Η ίδρυση νέων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων οδηγεί σε περαιτέρω προσφορά πανεπιστημιακών τίτλων χωρίς εισαγωγικές και έναντι διδάκτρων, χωρίς τους ουσιαστικούς ελέγχους και εποπτεία εκ μέρους της πολιτείας.
Οι επιπτώσεις του Ν/Σ και των πολιτικών επιλογών της Ν.Δ. θα διευρύνουν τις ανισότητες, θα αποψιλώσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και θα παράγουν νέα πανεπιστημιακά πτυχία αμφιβόλου ποιότητας.
Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με αυτές τις αγοραίες εξελίξεις. Για εμάς, το δημόσιο πανεπιστήμιο προσφέρει ένα κοινωνικό αγαθό και πρέπει να ενισχυθεί, για να επιτελέσει τον εθνικό του ρόλο. Προτείνουμε την πραγματική μορφή «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» – με αφετηρία το «Σκανδιναβικό παράδειγμα».
Προηγουμένως, απαιτείται όμως η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την εκπαίδευση γενικά και για το πανεπιστήμιο ειδικά με την δημιουργία ενός Ακαδημαϊκού Χάρτη με ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και περιφερειακά κριτήρια

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή