Πέθανε ο αρχαιολόγος Σερ Τζον Μπόρντμαν

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Σερ Τζον Μπόρντμαν

by Times Newsroom

Σε ηλικία 97 χρονών πέθανε ο Sir John Boardman, (20 Αυγούστου 1927 – 23 Μαΐου 2024). Ήταν Βρετανός κλασικός αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης. Έχει χαρακτηριστεί ως «ο πιο διακεκριμένος ιστορικός της αρχαίας ελληνικής τέχνης της Βρετανίας».

Ο Boardman σπούδασε στο Chigwell School (1938–1945). στη συνέχεια Magdalene College, στο Cambridge. Πέρασε τρία χρόνια στην Ελλάδα, από το 1952 έως το 1955, ως Βοηθός Διευθυντής της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τη Σίλα Στάνφορντ το 1952 (θ. 2005) και απέκτησε δύο παιδιά, τη Τζούλια και τον Μαρκ.

Κατά την επιστροφή του στην Αγγλία το 1955, ο Μπόρντμαν ανέλαβε τη θέση του Βοηθού Φύλακα στο Μουσείο Ashmolean στην Οξφόρδη, ξεκινώντας έτσι τη δια βίου σχέση του με αυτό. Το 1959 διορίστηκε Αναγνώστης Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 1963 διορίστηκε Μέλος του Κολλεγίου Merton. Εκεί παρέμεινε μέχρι τον διορισμό του ως Καθηγητής Κλασικής Τέχνης και Αρχαιολογίας του Λίνκολν, θέση που κατείχε προηγουμένως ο Τζον Μπίζλι, και η συνακόλουθη υποτροφία του Κολλεγίου Λίνκολν το 1978. Αναγορεύτηκε ιππότης το 1989 και συνταξιοδοτήθηκε το 1994 και στη συνέχεια ήταν Ομότιμος Καθηγητής.

Ο Boardman ήταν Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, από την οποία έλαβε το Μετάλλιο Kenyon το 1995. Του απονεμήθηκε το Βραβείο Ωνάση για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες το 2009.

Ήταν επίτιμος συνεργάτης του Magdalene College του Cambridge και των Κολεγίων Merton και Lincoln στην Οξφόρδη, καθώς και κάτοχος πολλών άλλων ακαδημαϊκών διακρίσεων.

Διεξήγαγε αρχαιολογικές ανασκαφές σε πολλές τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων στη Σμύρνη, στην Κρήτη, στον Εμπορειό της Χίου και στην Τόκρα της Λιβύης. Οι ογκώδεις εκδόσεις του επικεντρώνονται κυρίως στην τέχνη και την αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας, και ειδικότερα στη γλυπτική, τα χαρακτικά πετράδια και την αγγειογραφία.

Ήταν συγγραφέας του βιβλίου The Greeks Overseas, για την αρχαία ελληνική διασπορά σε όλη τη Μεσόγειο, στο οποίο ελληνικοί πληθυσμοί από την περιοχή του Αιγαίου, την ελληνική παράκτια ηπειρωτική χώρα και τη Δυτική Τουρκία εγκαταστάθηκαν στις παράκτιες περιοχές της Ιταλίας, της Βόρειας Αφρικής, της Νότιας Γαλλίας, φτάνοντας ως μέχρι τη νότια Ισπανία. Το βιβλίο έχει πλέον υποστεί τέσσερις εκδόσεις, καθώς προκύπτουν νέες αρχαιολογικές έρευνες.

​Πληροφορούμενη την απώλεια του καθηγητή Σερ Τζον Μπόρντμαν, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο σερ Τζον Μπόρντμαν υπήρξε εξέχων αρχαιολόγος και ιστορικός της Τέχνης, με διακριτή, διαρκή και σημαντικότατη προσφορά στις ελληνικές κλασικές σπουδές. Στη μακρά πορεία του, που υπερβαίνει τις επτά δεκαετίες, συνδύασε γόνιμα την ανασκαφική έρευνα με την πανεπιστημιακή διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διάπλασε γενιές ολόκληρες αρχαιολόγων. Το συγγραφικό του έργο συγκροτείται από δεκάδες μονογραφίες και εκατοντάδες άρθρα και συμβολές σε συλλογικούς τόμους, πλήθος εκ των οποίων αφορά στη σπουδή της ελληνικής αρχαιολογίας και ιστορίας.

Σπουδαία ορόσημα της ενασχόλησής του με την κλασική Ελλάδα υπήρξαν, αναμφίβολα, οι ανασκαφές που πραγματοποίησε στο Εμπορειό της Χίου και το πέρασμά του από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας. Αποθησαυρίζω μόνο τη συστηματική συμβολή του στην ελληνική αγγειογραφία και τη μελέτη της αρχαϊκής και κλασικής κεραμικής. Πάνω, από όλα ο σερ Τζον Μπόρντμαν υπήρξε ένα ανήσυχο πνεύμα, που δεν έπαψε να μελετά και να εργάζεται σχεδόν έως το τέλος του, και επέμενε, λόγω και έργω, στην ανάδειξη της κλασικής κληρονομιάς και τη διάχυσή της αρχαιολογικής γνώσης, με τρόπο εύληπτο, αλλά βαθύ, σε όλο και ευρύτερα κοινά. Είχα την πραγματική τύχη να τον συναντήσω πολλές φορές στη Χίο και να παρακολουθήσω τον εμβριθή και διαυγή αρχαιολογικό του λόγο.

Στην οικογένειά του, τους φίλους του και τους μαθητές του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com