Ποιανού τη ζωή, κάνουν τελικά “δύσκολη” οι κυρώσεις; Tων… “κακών” Ρώσων ή κυρίως των Ευρωπαίων πολιτών;

“Κινήσεις ματ” της Μόσχας, έναντι των δυτικών κυρώσεων, ίσως απειλήσουν, ακόμα και την... “παντοδυναμία του δολαρίου”!

Οι αμερικάνικες κυρώσεις, που, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες χωρίς καμμιά αντίρηση, προβληματισμό και… περίσκεψη, συμφωνούν και τις υιοθετούν αμέσως, ως… νόμιμη(;)“δολιοφθορά της ρώσικης οικονομίας”, όχι μόνο δεν αξιολογούνται αν αποδίδουν, αλλά συνεχώς προστίθενται νέες.

Μένει να δούμε αν αυτές, “πιάνουν τόπο” και κυρίως, αν τελικά, αντί για τους Ρώσους, “τιμωρούνται” οι Ευρωπαίοι πολίτες…

Στο μεταξύ ένα από τα “αντίμετρα”, που αναγκάζεται να πάρει η ρώσικη κυβέρνηση, επιλέγοντας να μετατρέψει το ρωσικό Ρούβλι στο πιο σταθερό νόμισμα, σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα υποστηρίζεται πλέον από τον χρυσό, “απειλεί” μεσοπρόθεσμα ευθέως, την αξιοπιστία του δολλαρίου(!), ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα!

  • Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

΄Ηδη μια πρώτη αποτίμηση, των κυρώσεων “δολιοφθοράς” της ρώσικης οικονομίας, δείχνει ότι, όχι μόνο “δεν γονατίζουν” την οικονομία της Ρωσίας, που είναι ο στόχος της Δύσης, αλλά, στη διάρκεια του πολέμου, η Ρωσία παρουσιάζει οικονομική ανάκαμψη στα επίπεδα, της περιόδου πριν τις κυρώσεις και πριν τον πόλεμο!

Σ΄ένα βαθμό η απόσυρση δυτικών εμπορικων δραστηριοτήτων, ικανοποιούν και την τοπική αγορά καθώς “ξεφορτώνεται” μαζικά, δυτικές αλυσίδες καταστημάτων “φαστφούντ”, εισαγόμενα προϊόντα κάθε μορφής, που, ως… “θείο δώρο” θα αντικαθίστανται με επιχειρήσεις τοπικών συμφερόντων!

Στο μεταξύ, ενισχύεται περαιτέρω η ρώσικη οικονομία, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, μέσω νέων συμφωνιών κυρίως με ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία κ.ά., που αναπληρώνουν την όποια ζημιά των κυρώσεων και φέρνουν ήδη πρόσθετα έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων!

΄Οπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις, οι “εν θερμώ” αποφάσεις για κυρώσεις, λόγω της αδυναμίας ρεαλιστικής “ανάγνωσης” των γεγονότων και του -από ετών- “άκρατου καιροσκοπισμού” της Δύσης, στην Ουκρανία, αυτό που τελικά καταφέρνουν, είναι να κάνουν δύσκολη, κυρίως τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών!

Οι πολίτες χωρών της ΕΕ, ζουν ήδη τον εφιάλτη της εξωφρενικής ακρίβειας, που μπήκε ξαφνικά στην καθημερινότητά τους, συνεχώς μεγαλώνει και την αδυναμία τους να πληρώσουν, με τα… υποπολλαπλάσια και συρικνωμένα εισοδήματά τους, για τις στοιχειώδεις ανάγκες αγαθών διαβίωσης!

Αντίθετα οι Αμερικανοί, στο ισοζύγιο κερδών – απωλειών είναι οι μόνοι, που, αποκομίζουν, προς το παρόν, τεράστια ωφέλη, καθώς καταφέρνουν να “αρπάζουν” εμπορικές δουλειές των Ρώσων, κάνοντας… “τρελλές μπίζνες” στην Ευρώπη, με υγροποιημένο φυσικό αέριο (που οι Ευρωπαίοι ασφαλώς θα πληρώνουν σε… μεγαλύτερες τιμές!), αλλά δημιουργούνται τεχνητά και “αχρείαστες ανάγκες”, για νέα εξοπλιστικά προγράμματα στις χώρες της ΕΕ, όπως και άλλες κερδοφόρες, για τους ίδιους, οικονομικές δραστηριότητες.

Με ουδετερότητα, δεν θα υπήρχε πόλεμος

΄Ολο και περισσότεροι αναλυτές, στηλιτεύουν ως απαράδεκτη και υποκριτική τη στάση ΝΑΤΟ, Αμερικής και ΕΕ, που διακηρύσσουν ότι δήθεν νοιάζονται για την Ειρήνη, το σεβασμό στην κυριαρχία και τα σύνορα της Ουκρανίας, να μην υπάρξουν νέα θύματα Ουκρανών πολιτών.

Αυτά έπρεπε, θα περίμενε κανείς, να φροντίζουν, ωστόσο, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να “τρέφουν τον πόλεμο”, να κλιμακώνεται και να διαιωνίζεται η τραγωδία των Ουκρανών πολιτών και συγχρόνως να κάνουν χοντρές “μπίζνες” με τα όπλα, τα καύσιμα και τα τρόφιμα, αποκομίζοντας δισεκατομμύρια!

Αν παραμέριζαν τις ουτοπικές φιλοδοξίες τους και αποδέχονταν την ουδετερότητα της χώρας, με τη δέσμευση ότι δεν θα γίνει ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν θα γίνονταν αυτός ο πόλεμος!

Το είχαν επισημάνει από χρόνια, ακόμα και διαπρεπείς Αμερικανοί πολιτικοί και αναλυτές, προβλέποντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έρχονταν ο όλεθρος για το λαό της Ουκρανίας!

Είναι μια τραγωδία, που, τα ίδια “κέντρα” (ιστορικά είναι πλέον γνωστά τα γεγονότα, η ανάμειξη των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, η υποκίνηση σε εξεγέρσεις, η χρηματοδότηση ακραίων στοιχείων κλπ) προετοίμαζαν εδώ και πολλά χρόνια αυτά, που, συμβαίνουν σήμερα.

Και ευθύνονται με την απληστία τους, την αρπακτική τους διάθεση, την εμμονή τους να εντάξουν “σώνει και καλά” τη χώρα στο ΝΑΤΟ, ρίχνουν “λάδι στη φωτιά”, γνωρίζοντας απολύτως από την αρχή τι θα ακολουθούσε. Εκτίμησαν λαθεμένα ότι με τη θυσία των Ουκρανών, θα εξαντλήσουν, θα αποδυναμώσουν και θα αφανίσουν τη Ρωσία, που είναι διαχρονικά ο στόχος τους.

Εμμένουν στην ολέθρια πλάνη τους…

Δυστυχώς, αργούν να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την “ολέθρια πλάνη” τους, που φέρνει τεράστια οικονομική ζημιά, για τους πολίτες, στα κράτη μέλη, κάνοντας σταδιακά προβληματική τη διαβίωσή τους, μ΄αυτή την “αυτοκαταστροφική”, για τις χώρες τους επιλογή, των αμερικανικής έμπνευσης, αχρείαστων, αναποτελεσματικών και ιδιαίτερα ζημιογόνων, για τους ίδιους τους Ευρωπαίους, κυρώσεων!

Το ατυχέστατο δυτικό ευφυολόγημα, ότι η Ρωσία “πυροβολεί” τα πόδια της, με τραγικό τρόπο έχει, εκ των πραγμάτων, αντιστραφεί, καθώς η ΕΕ, με τις κυρώσεις, που δεν εκτίμησε σωστά ότι “δεν βρίσκουν στόχο και δεν έχουν καμμιά σοβαρή απήχηση”, τελικά είναι εκείνη, που, “πυροβολεί” τα πόδια της!

Και το πιο μεγάλο τους λάθος, αρνούνται οι ηγέτες της Δύσης, να δεχθούν ότι ο πολύπαθος λαός της Ουκρανίας, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, με τους βομβαρδισμούς των Ρώσων, μετρά μόνο απώλειες!

Οι πολίτες βιώνουν, με τρόμο και στερήσεις, ρεαλιστικές συνθήκες μιας επίγειας “κόλασης”! Θυματοποιούνται καθημερινά, όλο και πιο έντονα, ενώ συρικνώνεται και μικραίνει γεωγραφικά, μέρα με τη μέρα, η χώρα τους.

Και αντί, οι δυτικοί ηγέτες, κάνοντας την αυτοκριτική τους, να αποδεχθούν την παταγώδη αποτυχία τους και τώρα να συστήσουν διαπραγματεύσεις και να συμβάλουν στον τερματισμό του πολέμου, δείχνοντας έστω και την ύστατη στιγμή ότι πραγματικά νοιάζονται για την Ειρήνη, “φουσκώνουν τα μυαλά” του έτσι και αλλιώς “τραγικού ηγέτη” Ζελένσκι, με την υπερφίαλη, ουτοπική και εντελώς εξωπραγματική εκτίμηση, ότι ως τώρα τα “πάει καλά”, παροτρύνοντάς τον μάλιστα να συνεχίσει, ώσπου, με τη βοηθειά τους, να κερδίσει τον πόλεμο, να νικήσει τελικά τη Ρωσία!

Το λένε μάλιστα σχεδόν καθημερινά, “ρίχνοντας λάδι στη φωτιά”, ότι αυτό μπορεί να συμβεί με την αποστολή νέων όπλων, αλλά κυρίως με τα αποτελέσματα, που, αναμένεται ότι θα φέρουν οι κυρώσεις!

Νόμισμα με “αντίκρυσμα” σε χρυσό!

Στο μεταξύ ένα από τα “αντίμετρα”, που αναγκάζεται να πάρει η ρώσικη κυβέρνηση, επιλέγοντας να μετατρέψει το ρωσικό Ρούβλι στο πιο σταθερό νόμισμα, σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα υποστηρίζεται πλέον από τον χρυσό, “απειλεί” μεσοπρόθεσμα ευθέως, την αξιοπιστία του δολαρίου(!), ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα!

Δηλαδή, θα υπάρχει ένα αξιόπιστο, ανταγωνιστικό, διεθνές νόμισμα, που, θα έχει αντίκρυσμα σε χρυσό, χωρίς να στηρίζεται σε… “εικονική ευρωστία” που γίνεται καταχρηστικά διεθνώς αποδεκτή και είναι η συνήθης πρακτική στην αξιολόγηση άλλων νομισμάτων, ισχυρών χωρών, με ανεξέλεγκτη εκτύπωση πληθωριστικών χαρτονομισμάτων!

Η Ρωσία υιοθετεί ξανά τον “κανόνα του χρυσού” (Gold Standard) καθώς συνδέει το νόμισμά της, το ρούβλι, με πραγματικά υπάρχοντα αποθέματα χρυσού, έτσι ώστε η αξία του να είναι εγγυημένη, ως προστασία από τον πληθωρισμό, σύμφωνα με ανάλυση της “warnews247.gr”.

Η ρωσική κρατική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta επικαλούμενη τον υπουργό Οικονομικών Anon Siluanov αποκαλύπτει πως η Μόσχα σχεδιάζει να καταργήσει τον φόρο 20% σε ιδιώτες που αγοράζουν πολύτιμα μέταλλα.

Είναι δεδομένο πως έρχονται παγκόσμιες εξελίξεις μετά την ρωσική αυτή κίνηση. H Ρωσία μετατρέπει το ρωσικό Ρούβλι στο πιο σταθερό νόμισμα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα υποστηρίζεται πλέον από τον χρυσό. Πρόσθετη εγγύηση, οι αναντικατάστατες, ρωσικές πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη είναι τεράστιο! Ποιος θα ευνοήσει ένα νόμισμα “εικονικής ευρωστίας” χώρας με 30 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέος(!), έναντι ενός ρουβλίου, που, θα έχει πραγματική αξία, αφού θα υποστηρίζεται από χρυσό;

Αν ακολουθήσουν και άλλες χώρες, π.χ. η Κίνα, αυτόματα πάμε σε παγκόσμιες οικονομικές αλλαγές, καθώς εκτιμάται από ειδικούς, ότι το δολάριο, ίσως απειληθεί σοβαρά, εφόσον δεν θα αποτελεί πλέον το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα!

Ισχυροποιείται το ρούβλι

Η Μόσχα βλέπει ότι παρά τις σκληρές κυρώσεις της Δύσης, το ρούβλι να γίνεται πολύ ισχυρό.Θα μπορούσε επομένως να γίνει βολικό για τη Ρωσία να περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη” παρατηρεί στην ανάλυσή τους στην “Ναυτεμπορική” ο καλός συνάδελφος Μιχάλης Ψύλλος. Συνεπώς… δεν την σκιάζουν, αντίθετα -όσο και αν ακούγεται παράδοξο- την ευνοούν(!), οι… “φοβέρες” της ΕΕ, ότι θα περιορίσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία!

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχει επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα”, εξηγεί ο κ.Ψύλλος.

Το ρούβλι, έφτασε μάλιστα να είναι πιο ισχυρό έναντι του ευρώ από ό,τι ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ρωσικό νόμισμα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.

Ο «μηχανισμός» που οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη ήταν η απόφαση της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για πώληση μόνο σε ρούβλια του φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα έχει βρει «διέξοδο» πώλησης του φυσικού αερίου σε χώρες που απλά θέλουν να εξασφαλίσουν ενεργειακούς πόρους με χαμηλό κόστος, όπως για παράδειγμα, η Ινδία.

Η Ρωσία στα πρώτα στάδια του πολέμου, αγόραζε επίσης χρυσό στην τιμή των 5.000 ρουβλίων το γραμμάριο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή που προσέφερε η ρωσική κεντρική τράπεζα μειώθηκε πρώτα στις 4.732 και μετά στις 4.700.

Καθώς το ρούβλι ανέκτησε το χαμένο έδαφος, η κεντρική τράπεζα της Μόσχας μπορούσε να αντέξει οικονομικά να μειώσει την προσφερόμενη τιμή για τον χρυσό. Το ρούβλι ενισχύθηκε επίσης μετά τη μείωση των επιτοκίων.

Το «πρόβλημα» της Ρωσίας αυτή τη στιγμή είναι μάλιστα να αποτρέψει το ρούβλι από το να γίνει πολύ ισχυρό, γεγονός που θα καταστήσει τις εξαγωγές υπερβολικά ακριβές.

Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να συγκεντρώσει αποθεματικά σε δολάρια ή ευρώ είτε γιατί οι λογαριασμοί σε ξένες τράπεζες έχουν «παγώσει», είτε επειδή οι κυρώσεις περιορίζουν το εμπόριο.

Σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από τον πόλεμο, η ζήτηση για ρούβλια έχει αυξηθεί, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών συναλλάσσεται πλέον με το νόμισμα της Μόσχας που δεν χρησιμοποιούσαν πριν.

Προκύπτει λοιπόν το παράδοξο , η Ρωσία να έχει συμφέρον να περιορίσει τις εξαγωγές υδρογονανθράκων προκειμένου να αποφύγει την υπερβολική ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είναι πολλαπλάσιες από εκείνες πριν από 12 μήνες, έτσι ακόμη και με χαμηλότερους όγκους πωλήσεων προκύπτουν τα ίδια έσοδα.

Οι κυρώσεις, πρόβλημα για την Ευρώπη!

Οι κυρώσεις της Δύσης, ενεργοποίησαν τα ανακλαστικά των Ρώσων, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία και με όσα προαναφέραμε, μπορεί να εξηγηθεί τόσο η μείωση της τιμής αγοράς του χρυσού που προσφέρει η ρωσική κεντρική τράπεζα όσο και η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας παρά τη μείωση των επιτοκίων.

Το ρούβλι, με αντίκρυσμα σε χρυσό, είναι υποψήφιο για «περιφερειακό» αποθεματικό νόμισμα, έχοντας ως εγγύηση το χρυσό και τις λοιπές ρωσικές πρώτες ύλες, που είναι αναντικατάστατες μεσοπρόθεσμα, για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες με τις οποίες συναλλάσσεται η Μόσχα.

Η υπερβολική ενίσχυση του ρουβλίου και οι κυρώσεις που επηρεάζουν το εμπόριο με τη Ρωσία, από την άλλη πλευρά, αποτελούν πρόβλημα για την Ευρώπη, που αργεί να βρει εναλλακτικές πηγές. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο μειώνεται το ενδιαφέρον της Μόσχας, για πώληση φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com