Πόλεμος στην Ουκρανία: Το φαγητό έχει ακριβύνει γιατί η Ρωσία μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών – Μας έκλεψαν και μισό τόνο

Τι είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και για τη συζήτησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

by Times Newsroom

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο του νυχτερινού διαγγέλματος του προέδρου της ΟυκρανίαςΒολοντίμιρ Ζελένσκι. Προειδοποίησε πως για το ενδεχόμενο λιμού σε όλο τον κόσμο ευθύνεται η Ρωσία που έχει «μπλοκάρει» την εξαγωγή 22 τόνων σιτηρών.

«Τώρα, επειδή η Ρωσία έχει αποκλείσει τα λιμάνια μας στον Εύξεινο Πόντο και έχει καταλάβει το δικό μας μέρος στην Αζοφική Θάλασσα δεν μπορούμε να εξάγουμε 22 τόνους σιτηρών που βρίσκονται ήδη στις αποθήκες της χώρας μας», είπε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Αυτή είναι η ποσότητα που θα έπρεπε να φτάσει σε ξένες αγορές και το μπλόκο της Ρωσίας αποσταθεροποιεί την κατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα. Ως αποτέλεσμα το φαγητό γίνεται ολοένα και πιο ακριβό σε διάφορες χώρες. Επιπλέον, υπάρχει η απειλή λιμού στην Αφρική, στην Ασία και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

«Αυτή η απειλή μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κρίση του μεταναστευτικού και ακριβώς αυτό είναι που θέλει η ρωσική ηγεσία. Προκαλούν αυτό το πρόβλημα σκοπίμως ώστε όλη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει δυσκολίες, ενώ παράλληλα να μην επιτραπεί στην Ουκρανία να λάβει δισεκατομμύρια δολάρια για τις εξαγωγές των προϊόντων της. Αυτά είναι δισεκατομμύρια που η οικονομία μας έχει τεράστια ανάγκη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης και συμπλήρωσε: «Οι κάτοικοι της Αφρικής και της Ασίας χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία ως εργαλεία και μέσο διαπραγμάτευσης».

Ο Ζελένσκι έπειτα αποκάλυψε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «έχουν ήδη κλέψει τουλάχιστον μισό τόνο σιτηρών» και «προσπαθούν να πουλήσουν την ποσότητα παρανόμως προκειμένου να βγάλουν χρήματα».

Τόνισε, δε, πως η συνομιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινήθηκε με άξονα την επισιτιστική κρίση «και για το πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ασφαλές πέρασμα από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας». Συνέχισε λέγοντας ότι η κουβέντα τους πέρασε και στο «πως θα επισπεύσουμε το τέλος του πολέμου, αλλά και περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας σε αμυντικό επίπεδο».

Ο Ζελένσκι έκλεισε με τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του Γάλλου δημοσιογράφου που έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητο που επέβαινε στην περιοχή του Λουχάνσκ δέχθηκε πυρά από το ρωσικό στρατό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή