Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Για εξαγγελίες «επιδομάτων-μπαλωμάτων» προεκλογικού χαρακτήρα, κάνει λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

by Times Newsroom

Η κυρία Τσαπανίδου αναφέρει σε δήλωση της ότι «από την Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που ο ίδιος έχει καταδικάσει στο μαρασμό και την ανεργία με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση -επιλογή που πλήρωσαν όλοι οι Έλληνες στους λογαριασμούς του ρεύματος-, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε, μόλις σήμερα παραμονές εκλογών, να τάξει στους πολίτες επιδόματα-μπαλώματα».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «αφού εξαπάτησε πολλαπλά τους συνταξιούχους με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και την περικοπή των αναδρομικών, τους δίνει τώρα ανεπαρκή επιδόματα προεκλογικού χαρακτήρα». Επιπλέον τον κατηγορεί ότι «την ώρα που χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί εξαιτίας των πολιτικών του επιλογών, προανήγγειλε ημίμετρα για το ιδιωτικό χρέος».

Επίσης σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης «μιλώντας ξανά για ενδεχόμενο ”κυβέρνησης ηττημένων” δεν κατάφερε να κρύψει τον πραγματικό του φόβο: ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση νικητών με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Μητσοτάκης: Όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Aνακοινώσεις για το εφάπαξ επίδομα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις αποδοχές τους λόγω προσωπικής διαφοράς έκανε το απόγευμα της Τρίτης (14/2) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κοζάνη.

Χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν να μάθουν πως θα αποκατασταθεί η αδικία που προέκυψε με την προσωπική διαφορά ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε: «Όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% ξέραμε ότι θα την έβλεπαν όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά, που τη δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου- ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα ότι θα την καταργήσει. Υπήρχαν αδικίες, και μάλιστα υπήρχαν συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν πήραν αύξηση. Η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο. Αναγγέλω σήμερα ότι θα υπάρξει έκτακτη βοήθημα μεταξύ 200- 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών τους- αύριο οι συγκεκριμένες εξαγγελίες από τους συναρμόδιους υπουργούς, με κόστος 300 εκατ. και θα δοθεί εφάπαξ. Κάποιοι τώρα έρχονται και κλαίγονται και λένε ότι θα καταργήσουν τον νόμο τον οποίο οι ίδιοι ψήφισαν, όμως οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τσάκισαν τις συντάξεις τους, με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, όπως δεν ξεχνούν, επίσης, ότι για πρώτη φορά είδαν αυξήσεις στις συντάξεις από αυτή την κυβέρνηση».

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε και αφορούσε τα αναπτυξιακά έργα στη Δυτική Μακεδονία, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι «υπάρχει ήδη σχέδιο για τη μετά τον λιγνίτη εποχή. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχει καχυποψία, είπε και παρέθεσε τα δεδομένα που ισχύουν για την περιοχή. Θέλω να βλέπω ευκαιρίες, όχι προβλήματα, είπε και αναφέρθηκε στην επίκεψή του σε οινοποιείο της περιοχής ως παράδειγμα ανάπτυξης. Και η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει κέντρο τεχνολογιών του μέλλοντος, είπε. Φεύγω πιο αισιόδοξος από τη Δυτική Μακεδονία βλέποντας ότι ένα μέρος της λογικής καχυποψίας έχει ξεπεραστεί».

Σε ερώτηση για την υποστελέχωση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και την παρατήρηση ότι δεν πηγαίνουν γιατροί στην περιοχή, ο κ.Μητσοτάκης είπε: Είναι ίσως το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, γίνονται παρεμβάσεις, αλλά έχουμε ζήτημα προσέλκυσης γιατρών κάποιων ειδικοτήτων. Τα κίνητα που έχουμε θεσμοθετήσει ίσως να μην είναι αρκετά για να προσελκύσουμε γιατρούς σε περιφερειακά νοσοκομεία. Δουλεύουμε με το υπουργείο Υγείας σε ένα νέο σχέδιο, έχετε απόλυτο δίκιο ότι η Υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα, ελπίζω σύντομα να μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις. Τα ζητήματα που αφορούν το ΕΣΥ αποτελούν κεντρική προσωπική μου προτεραιότητα και ευθύνη. Η πανδημία δοκίμασε το σύστημα υγείας. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία ξεκινά από πολλές παραμέτρους. Ο πιο αδύναμος κρίκος παραμένουν τα νοσοκομεία και η στελέχωσή τους.

Στην ερώτηση για τον σεισμό στην Τουρκία και την ανταπόκριση που υπάρχει σε σχέση με την Ελλάδα και αν πιστεύει ότι το καλό κλίμα θα διατηρηθεί, ο πρωθυπουργός εξέφρασε και πάλι την οδύνη του για τη συμφορά στην Τουρκία και τη Συρία, που επιπλέον δοκιμάζεται από τον εμφύλιο, και επανέλαβε την υπερηφάνεια του για την παρουσία της ΕΜΑΚ: «Αγωνίζομαι  να μη ρίχνω λάδι στη φωτιά. Και όταν μίλησα στον ΟΗΕ είπα οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει και κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κρατώ τη δήλωση του κ.Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία. Ελπίζω να είμαστε πρωταγωνιστές και στην ανοικοδόμηση στην Τουρκία. Οι φυσικές καταστροφές είναι πραγματικότητα που συνοδεύει και την πατρίδα μας. Η πολιτική προστασία είναι σημαντική για την κυβέρνησή σας, όχι μόνο οι φυσικές καταστροφές που αφορούν την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν ξεχνάμε ότι είμαστε σεισμογενής χώρα και πρέπει να είμαστε όσο έτοιμοι γίνεται».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει φόβος για νέες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν έχει τέτοια εκτίμηση. Πρέπει να πω πόσο σημαντική είναι η πρόσφατη συζήτηση για τη μετανάστευση στην Ευρώπη.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να την αναβιώσουν πληρώνοντας δύο δόσεις, παρέπεμψε ωστόσο στις αυριανές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου. Όπως είπε θα υπάρξει και ρύθμιση 36-72 δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες που δημιούργησαν νέα χρέη κατά την πανδημία.

Για τους αγρότες ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κόστος παραγωγής είναι πλέον υψηλό, αλλά και οι τιμές π.χ. στο γάλα είναι υψηλές, καθώς αντιμετωπίσθηκαν οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Θα χρηματοδοτηθεί ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, έχει γίνει συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο.

Για τις εκλογές τόνισε: «Δεν θα αναφερθώ σε ημερομηνία εκλογών θα γίνουν την Ανοιξη. Σε ό,τι αφορά το κλίμα, η ΝΔ θα κινηθεί με θετικό λόγο και προοπτική για όσα μπορούν να γίνουν. Ρωτήστε τον κ.Τσίπρα γιατί επιμένει στην πόλωση. Η Ελλάδα δεν βουλιάζει, είναι πρωταγωνίστρια- το κάνει γιατί θέλει να συσπειρώσει το κοινό του, να πάρει το ποσοστό έστω του 2019. Δεν πιστεύω τον κ.Τσίπρα για κυβέρνηση ηττημένων. Δεν πιστεύω τον κ.Τσίπρα ότι θα το διερευνήσει. Θεωρητικά είναι ένα ενδεχόμενο».

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα στηριχθεί ο Γιώργος Κασαπίδης για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κάποια στιγμή  δημοσιογράφος πήρε τον λόγο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ρώτησε: «Εκπροσωπώντας το Ράδιο Καψούρα της Πτολεμαΐδας και λόγω της ημέρας θέλω να σας ρωτήσω πόσο καψούρης είστε;». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε… έτοιμος. «Επιτέλους μια ερώτηση στο κλίμα των ημερών. Συνοδεύομαι από τη σύζυγό μου που κάλεσα να περάσει τη μέρα μαζί μου στη Δυτική Μακεδονία. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Για να πω και ένα κλισέ πάντως, οι ερωτευμένοι δεν γιορτάζουν μόνο του Αγίου Βαλεντίνου».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com