Πρεμιέρα για την ενότητα προβολών Early Thursdays και δύο υπέροχες νέες ταινίες στις αίθουσες του Φεστιβάλ! (23-29/01/2025)

Με αφετηρία αυτή την Πέμπτη (Παύλος Ζάννας, 13:00), μία από τις νέες ταινίες της εβδομάδας θα προβάλλεται σε ειδική μεσημεριανή προβολή, προσφέροντας στο κοινό μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη κινηματογραφική εμπειρία.

by Times Newsroom

Κάθε Πέμπτη, σινεμά από νωρίς στις αίθουσες του Φεστιβάλ, μέσα από την εβδομαδιαία ενότητα προβολών Early Thursdays. Με αφετηρία αυτή την Πέμπτη (Παύλος Ζάννας, 13:00), μία από τις νέες ταινίες της εβδομάδας θα προβάλλεται σε ειδική μεσημεριανή προβολή, προσφέροντας στο κοινό μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη κινηματογραφική εμπειρία. Αυτή την Πέμπτη, σας περιμένουμε όλες και όλους στην προβολή της πανέμορφης ινδικής ταινίας Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως, σε σκηνοθεσία της Πέιαλ Καπάντια.

Σας ενημερώνουμε πως για τις μεσημεριανές προβολές η αγορά εισιτηρίων πραγματοποιείται αποκλειστικά online.

Εισιτήρια

Αυτή την εβδομάδα, υποδεχόμαστε στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Μία από τις σπουδαιότερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων ετών, το γοητευτικό και μυσταγωγικό Arcadia του Γιώργου Ζώη, μια αλληγορική ελεγεία για το πένθος, τις ενοχές και την απώλεια, που είχε αποσπάσει δύο βραβεία στο πρόσφατο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Arcadia

(Ελλάδα-Βουλγαρία, 2024)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης. Σενάριο: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Γιώργος Ζώης. Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Αγγελική Παπούλια, Έλενα Τοπαλίδου, Νικόλας Παπαγιάννης. Γλώσσα: Ελληνικά. Έγχρωμη, 99΄

Ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα αναστατώνει τη χειμωνιάτικη ραστώνη του τουριστικού θέρετρου. Ο Γιάννης κι η Κατερίνα καταφθάνουν σοκαρισμένοι για να αναγνωρίσουν το θύμα στο τοπικό νοσοκομείο. Μαζί αλλά και χωριστά, θα προσπαθήσουν να συνδέσουν κομμάτια του παζλ της ζωής που χάθηκε, ερχόμενοι αντιμέτωποι με μια σειρά από αναπάντεχες αποκαλύψεις. Και δεν είναι οι μόνοι. Στο απόκοσμο παραθαλάσσιο μπαρ της περιοχής, το Αρκάντια, η Κατερίνα θα συναντήσει μια αλλόκοτη συντροφιά από απροσδόκητους συνοδοιπόρους.

  • Βραβείο FIPRESCI σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και Βραβείο Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το συγκινητικό κοινωνικό δράμα Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως της Πέιαλ Καπάντια, που κέρδισε το Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών και ανακηρύχθηκε κορυφαία ταινία του 2024 στην ετήσια ψηφοφορία του περιοδικού Sight & Sound. Ένα περίτεχνο και χαμηλόφωνο ψηφιδωτό γυναικείας χειραφέτησης, που φέρνει στο προσκήνιο τις αθέατες της εργατικής τάξης στην αστική δίνη της Βομβάης.

Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως / All We Imagine as Light

(Γαλλία-Ινδία-Ολλανδία-Λουξεμβούργο-Ιταλία-Ελβετία-ΗΠΑ-Βέλγιο, 2024)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Πέιαλ Καπάντια / Payal Kapadia. Πρωταγωνιστούν: Kani Kusruti, Divya Prabha, Chhaya Kadam, Hridhu Haroon. Γλώσσες: Μαλαγιαλάμ, Χίντι, Μαράτι. Έγχρωμη, 118΄

Το φως και οι λεπτές αποχρώσεις της καθημερινότητας της εργατικής τάξης στη Βομβάη εξετάζονται από κοντινή απόσταση και εξυμνούνται με ζεστασιά, ζωντάνια και ανθρωπιά. Εστιάζοντας σε δύο συγκατοίκους που δουλεύουν αμφότερες σε ένα νοσοκομείο της πόλης (η μία είναι προϊσταμένη, ενώ η άλλη είναι νέα νοσηλεύτρια) και σε μια συνάδελφό τους που μόλις βγήκε στη σύνταξη, η λεπταίσθητη αυτή ταινία στρέφεται σε πεζές στιγμές σύνδεσης και στενοχώριας, ελπίδας και ματαίωσης. Η πρώτη είναι παντρεμένη –από συνοικέσιο– με έναν άντρα που ζει στη μακρινή Γερμανία, αν και τη φλερτάρει ένας γιατρός από το περιβάλλον της. Η δεύτερη συνεχίζει να βγαίνει με έναν Μουσουλμάνο, αλλά πασχίζει να κρατήσει τη σχέση της μυστική από την οικογένειά της, που είναι Ινδουιστές. Όσο για την τρίτη, αυτή απειλείται ξαφνικά με έξωση από το διαμέρισμά της. Καθώς η κάμερα περιηγείται από το βουητό της μητρόπολης στη γαλήνη ενός παραθαλάσσιου θέρετρου, κάθε κάδρο ακτινοβολεί με έναν εκφραστικό, παράδοξα λυρικό νατουραλισμό, κάνοντας την ονειροπόληση εργαλείο αντίστασης και μεταμόρφωσης.

  • Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.
  • Κορυφαία ταινία του 2024 στην ψηφοφορία του περιοδικού Sight & Sound.

KIDS LOVE CINEMA
Ηρακλής: Πέρα από τον μύθο

Το πρωί της Κυριακής ανανεώνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με τους μικρούς και μεγάλους σινεφίλ στην ενότητα προβολών Kids Love Cinema, απολαμβάνοντας το ξεκαρδιστικό και αγαπημένο animation Ηρακλής: Πέρα από τον μύθο.

Ηρακλής: Πέρα από τον μύθο / Hercules – Κατάλληλη για όλους
(ΗΠΑ, 1997)

Σκηνοθεσία: Ron Clements, John Musker, Μεταγλωττισμένη, 93΄

Ο Ηρακλής συνεργάζεται με τον παιδικό του φίλο, τον ιπτάμενο επιβήτορα Πήγασο, και τον Φιλ, έναν ζωηρό προσωπικό γυμναστή, για να καταφέρει να γίνει πραγματικός ήρωας και να ζήσει και πάλι στον Όλυμπο, με τον πατέρα του, τον Δια. Ωστόσο, η  αποστολή του είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να αναμετρηθεί με την Ελληνίδα καλλονή Μεγκ και έναν μοχθηρό θερμοκέφαλο ονόματι Άδη. Με τη βοήθεια των κωμικών βοηθών του, του Πόνου και του Πανικού, ο Άδης σχεδιάζει να κυβερνήσει το Σύμπαν… και μόνο ο Ηρακλής στέκεται εμπόδιο στον δρόμο του.

ΠΡΟΒΟΛΗ CINEDOC
Τραγούδια της Γης / Songs of Earth

Τραγούδια της Γης / Songs of Earth

(Νορβηγία, 2023)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μαργκρέτ Ολίν / Margreth Olin. Γλώσσα: Νορβηγικά. Έγχρωμη, 90΄

Μια μεγαλειώδης συμφωνία για τη μεγάλη οθόνη, μια οπτικοακουστική σύνθεση των αρχέγονων δυνάμεων της γης απαθανατίζεται με την κάμερα και μας ταξιδεύει από το εσωτερικό των μικρότερων στοιχείων της φύσης στο εξωτερικό, στα άγρια πανοραμικά τοπία. Ο 85χρονος πατέρας του σκηνοθέτη γίνεται ο οδηγός μας, καθώς μας συνοδεύει στην πιο γραφική κοιλάδα της Νορβηγίας, στην περιοχή όπου μεγάλωσε και όπου ολόκληρες γενιές έχουν ζήσει πλάι στη φύση προκειμένου να επιβιώσουν. Οι ήχοι της γης συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους για να συνθέσουν μουσική σε αυτό το εντυπωσιακό ταξίδι που κόβει την ανάσα.

  • Επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για το Όσκαρ Καλύτερους Διεθνούς Ταινίας 2024.

Συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ (23-29/01/2025)

Το αγαπημένο μου γλυκό / My Favourite Cake 

(Ιράν-Γαλλία-Σουηδία-Γερμανία, 2024)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μάριαμ Μογκαντάμ, Μπεχτάς Σαανέχα /  Maryam Moghaddam, Behtash Sanaeeha. Πρωταγωνιστούν: Lily Farhadpour, Esmail Mehrabi. Γλώσσα: Φαρσί. Έγχρωμη, 97΄.

Η εβδομηντάχρονη Μαχίν ζει μόνη στην Τεχεράνη από τότε που έμεινε χήρα και η κόρη της μετανάστευσε στην Ευρώπη. Όταν όμως εμφανιστεί ξαφνικά μια ρωγμή στο μέχρι πρότινος αρραγές μέτωπο της μοναξιάς, η ερωτική της ζωή θα αποκτήσει νέα πνοή, και η καρδιά, μαζί με το σπίτι της, θα ανοίξουν και πάλι για έναν άνδρα. Μόνο που το αναπάντεχο φλερτ τους θα εξελιχθεί σε ένα βράδυ που από κάθε άποψη θα μείνει αξέχαστο. Σπάζοντας την παράδοση του κλασικού ιρανικού φεστιβαλικού σινεμά, η ταινία επιφυλάσσει εκπλήξεις πρώτου μεγέθους, καθώς μας προσκαλεί να γλυκαθούμε από το καινούργιο και να αφεθούμε αδέσμευτα στον πυρετό της μίας και μόνο βραδιάς. Τολμηρό, εθιστικά υποβλητικό, πολυεπίπεδα απελευθερωτικό ως προς το ζητούμενο της γυναικείας χειραφέτησης και προικισμένο με δύο μοναδικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό ζεύγος, Το αγαπημένο μου γλυκό αγαπήθηκε όσο λίγες ταινίες στην πρόσφατη Μπερλινάλε – και αυτό δεν αποτελεί την παραμικρή έκπληξη.

  • Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής και Βραβείο Fipresci στην Μπερλινάλε

Νοσφεράτου / Nosferatu

(ΗΠΑ, 2024)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ρόμπερτ Έγκερς / Robert Eggers. Πρωταγωνιστούν: Bill Skarsgård, Nicholas Hoult, Lily Rose-Depp, Aaron Taylor-Johnson. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 132΄.

Ο μεσίτης Τόμας Χάτερ (Νίκολας Χουλτ) ταξιδεύει στην Τρανσυλβανία για μια σημαντική συνάντηση με τον κόμη Όρλοκ (Mπιλ Σκάρσγκαρντ), έναν βρικόλακα και πιθανό πελάτη. Όσο εκείνος λείπει, η Έλεν (Λίλι-Ρόουζ Ντεπ), η νέα σύζυγος του Χάτερ, μένει πίσω υπό την προστασία των φίλων τους, Φρίντρικ και Άννα Χάρντινγκ (Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον και Έμα Κόριν). Βασανισμένη από οράματα και μια όλο και πιο έντονη αίσθηση τρόμου, η Έλεν συναντά μια δύναμη που ξεπερνά τον έλεγχό της.

Υπάρχω

(Ελλάδα, 2024)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Σενάριο: Κατερίνα Μπέη. Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Μάστορας, Κλέλια Ρένεση, Ασημένια Βουλιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Δημήτρης Καπουράνης, Άννα Συμεωνίδου, Γιώργος Γάλλος, Γιώργος Καραμίχος, Νίκος Ψαρράς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Διαμαντής Καραναστάσης, Ηλίας Βαλάσης, Περικλής Σιούντας. Γλώσσα: Ελληνικά. Έγχρωμη, 132΄

H συγκινητική ιστορία ενός παιδιού μιας οικογένειας προσφύγων του Πόντου που κατάφερε να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει χάρη στο τεράστιο ταλέντο του και κόντρα σε κάθε κοινωνική και προσωπική δυσκολία. Μουσική, έρωτες, οικογένεια, φίλοι, ψάρεμα, δημιουργία, μπράβοι της νύχτας, φανατικοί θαυμαστές, μεγάλες διαμάχες, δημιουργούν το ψηφιδωτό της ζωής του. Μια ταινία-αφιέρωμα σε έναν μεγάλο τραγουδιστή, που η φωνή του «μίλησε» στις καρδιές όλων των Ελλήνων ανά τον κόσμο, τον Στέλιο Καζαντζίδη – για όσους τον αγάπησαν, και όσους θέλουν να τον γνωρίσουν.

Ο σπόρος της ιερής συκιάς / The Seed of the Sacred Fig 

(Ιράν-Γερμανία-Γαλλία, 2024)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μοχάμαντ Ρασούλοφ / Mohammad Rasoulof. Πρωταγωνιστούν: Soheila Golestani, Missagh Zareh, Mahsa Rostami, Setareh Maleki, Niousha Akhshi, Amineh Arani. Γλώσσα: Περσικά. Έγχρωμη, 168΄.

Στον δικηγόρο Ιμάν ανατίθεται η ιδιότητα του ερευνητή δικαστή στο επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης. Η θέση αυτή του παρέχει αυτόματα καλύτερο μισθό και μεγαλύτερο χώρο διαβίωσης για την οικογένεια του. Όταν όμως ξεσπούν πολιτικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, ο Ιμάν αντιλαμβάνεται ότι δεν πήρε τη θέση λόγω των νομικών του ικανοτήτων, αλλά για να συνυπογράφει καταδίκες που του υποδεικνύουν οι ανωτέροι του, ακόμα και με θανατικές ποινές. Γι’ αυτό και παραμένει ανώνυμος, φοβούμενος για την ασφάλεια τη δική του και της οικογένειας του. Οι διαδηλώσεις όμως όχι μόνο δεν κοπάζουν αλλά εντείνονται, και ο Ιμάν αρχίζει να χάνει το μυαλό του. Όταν το όπλο του θα χαθεί, θα υποψιαστεί ακόμα και τη σύζυγο του και τις κόρες του.

  • Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών >Επίσημη υποβολή της Γερμανίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας

Πρόγραμμα προβολών

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή