Προκλητικοί ισχυρισμοί Τσαβούσογλου για παραβίαση συνθηκών από την Ελλάδα

Απορρίπτει στο σύνολό τους, η Αθήνα τις επαναλαμβανόμενες τελευταία, ανυπόστατες Τουρκικές αιτιάσεις για το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

by Times Newsroom

Αιτιάσεις που ξεφεύγουν ακόμη και από την κοινή λογική χαρακτήρισε η ελληνική διπλωματία τις νέες τουρκικές προκλήσεις σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Είχαν προηγηθεί οι εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου,που έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει για ακόμα μία φορά την κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θέτοντας ως πρόφαση το αίτημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, νέα προκλητική επίθεση, πέραν πάσης λογικής κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανυπόστατες κατηγορίες και αιτιάσεις που αφορούν στο μεταναστευτικό και το στρατιωτικό καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απείλησε ευθέως λέγοντας ότι «θα κάνουμε τις τελευταίες προειδοποιήσεις και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση».

Απορρίπτει στο σύνολό τους, η Αθήνα τις επαναλαμβανόμενες τελευταία, ανυπόστατες Τουρκικές αιτιάσεις για το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Δια του ΥΠΕΞ, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η κυριότητα των νησιών αμφισβητείται όσο σε αυτά υπάρχει Στρατός για προφανείς λόγους νόμιμης άμυνας.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο “TRT Haber”: «Όμως η Ελλάδα άρχισε να τις παραβιάζει τη δεκαετία του `60. Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε εγείρεται θέμα κυριαρχίας των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά θα ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

«Εκτός απλής λογικής» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου: «Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους. Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής».

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει όρους των Συνθηκών που έχει υπογράψει, την ίδια ώρα, που η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου άμυνας κάνει λόγο για 229 παραβιάσεις της Ελλάδας στα νησιά και προκλητική ρητορική, που υποκινεί την ένταση.

Επίσης ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι: «Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Γιατί τις στείλαμε; Τις στείλαμε γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις Συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947 με την προϋπόθεση ότι δεν θα εξοπλιστούν».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως: «Συνεχίζεται η προκλητική πολιτική της Άγκυρας με θέσεις που είναι εκτός κάθε πλαισίου Διεθνούς δικαίου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Είναι προφανές ότι κλιμακώνεται η προκλητικότητα αυτή. Λόγω της νευρικότητας που επικρατεί στην Τουρκία και εξαιτίας Εσωτερικών δυσκολιών αλλά και εξαιτίας των αλλαγών της ενίσχυσης του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας μας.

Όλα αυτά τα αβάσιμα, τα αντιμετωπίζει η Ελλάδα με ψυχραιμία και δίνει τις απαντήσεις της… Και στο διπλωματικό Πεδίο αλλά και στο Πεδίο, όπου κρίθηκε, όπου χρειαστεί».

Παρά το πολωτικό κλίμα, οι διερευνητικές επαφές αναμένεται να επαναληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, στην Αθήνα.

Σε τι αποσκοπεί η Τουρκία

Υπάρχει μια περιοδικότητα από το 1974 όπου η Τουρκία κάθε φορά βάζει στο τραπέζι έναν νέο θέμα θέλοντας να διευρύνει την ατζέντα. Και έτσι αντί η συζήτηση να αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η Τουρκία στρέφει την συζήτηση στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», τον αφοπλισμό των νησιών, τον μηδενισμό της επήρειας των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Και τώρα εγείρει μείζον θέμα συνδέοντας την αποστρατικοποίηση με την ελληνική κυριαρχία.

Πέραν των αδυνάμων νομικά και γελοίων στο περιεχόμενο ισχυρισμών ,καθώς μιλάμε και για νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η Τουρκία έχει διπλή στόχευση: να φορτώσει την ατζέντα και μετά να ζητά ανταλλάγματα επί της ουσίας, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, και συγχρόνως να απαλλαγεί από την ρετσινιά του συστηματικού παραβάτη του διεθνούς δικαίου και να πει ότι να και η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, οπότε στρέψετε τις πιέσεις σας στην Αθήνα.

Αυτή η κατάσταση ενισχύει τον εθνικισμό και την επιθετική ρητορική.

Όμως δεν πρέπει να κάνουμε λάθος. Η πολιτική αυτή γίνεται εθνική πολιτική της Τουρκίας. Και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιλιτσάρογλου δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι η κυριαρχία των νησιών που άφησαν οι Ιταλοί θα πρέπει να συζητηθεί. Σε μια θεωρία ακόμη πιο προωθημένη που φαίνεται να πετά στον κάλαθο των αχρήστων ακόμη και αυτή την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων.

Με αυτές τις δηλώσεις, με τις συνεχείς προκλήσεις στον αέρα και το δηλητηριώδες κλίμα, εφόσον η Τουρκία επαναφέρει αυτούς τους ισχυρισμούς και στο τραπέζι των διερευνητικών, δεν θα αφήσει περιθώριο ούτε καν μιας ειλικρινούς αντιπαράθεσης επιχειρημάτων. Θα πρόκειται περισσότερο για μια τυπική διαδικασία διαλόγου κωφών.

Στην Τουρκία

Η ακρίβεια ξεσηκώνει τους πολίτες. Και πρώτος δίνει το παράδειγμα ο Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου: «Από σήμερα δεν θα πληρώνω τους λογαριασμούς του ρεύματος, μέχρι ο Ερντογάν να αποσύρει τις αυξήσεις των τιμών που υπέγραψε στις 31 Δεκεμβρίου».

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζητά να του κόψουν το ρεύμα και μιλά για ντροπή: «Είναι μια απόπειρα εξέγερσης που καλύπτεται από πολιτική ανυπακοή».

Οι πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Οι ουρές για φθηνό ψωμί που έχει φτάσει πια τις 2 λίρες συνεχώς μεγαλώνουν. Καταστηματάρχες και κάτοικοι καταφεύγουν στα μαγκάλια για να ζεσταθούν. Και όμως η συμβουλή που δίνεται στον κόσμο είναι να ντύνονται καλύτερα.

«Δεν χρειάζεται λοιπόν να γυρνάμε στο σπίτι με μία φανέλα. Ας φοράμε κάτι πάνω μας για να μην κρυώνουμε», είπε ο Κασίμ Καχραμάν, διευθυντής της εταιρείας φυσικού αερίου CORUMGAZ.

Από την άλλη 250 υπάλληλοι μεγάλης τουρκικής αλυσίδας σουπερμάρκετ που ζήτησαν αύξηση 8% από τον κατώτατο μισθό απολύθηκαν.

«Τον τελευταίο μήνα πλήρωσα 600 λίρες (38 ευρώ) λογαριασμούς. Και παρ’ όλα αυτά αρνούνται την αύξηση. Η δουλειά μας είναι σκληρή», αναφέρει εργαζόμενος σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα η αξιωματική αντιπολίτευση διερωτάται πόσο ρεύμα πληρώνουν δημόσια κτήρια και καταγγέλλει την δημόσια τηλεόραση ότι ξοδεύει αστρονομικά ποσά σε εθνικιστικές τηλεοπτικές σειρές.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ατίλα Σερτέλ, δηλώνει ότι: «Ξοδεύετε 8,8 εκατομμύρια λίρες (570.000 ευρώ) το μήνα για να γυρίσετε μία τηλεοπτική σειρά. Που είναι ότι κάνετε οικονομία»;

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τηρεί για την ώρα σιγή ιχθύος επί των εξελίξεων αυτών. Περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι ανάρρωσε από τον κορονοϊό.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Νίκος Μελέτης, Κάλλη Λέκκα

Πηγή: ΕΡΤ, ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com