Πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ – Ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Έρχεται ο νέος κατώτατος μισθός

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης -η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη- καταθέτουν σήμερα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας, μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών. Σκοπός τους είναι «να πέσει η κυβέρνηση», όπως είπαν σε δηλώσεις τους ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά θα αρκούνταν -όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης- σε ένα «χτύπημα» στην κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές.

by Times Newsroom

Η γελοιογραφία της ημέρας από τον Γιάννη Δερμεντζόγλου, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ – Τρίτη 26 Μαρτίου

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Υεμένη: Δυο νεκροί σε επίθεση της Αλ Κάιντα εναντίον αυτονομιστών – Οι αυτονομιστές του ΣΜΝ συμμετέχουν στη λεγόμενη κυβέρνηση ενότητας. Πολεμούν εντός των ορίων της συμμαχίας κατά των Χούθι.
  • Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Συναγερμός σε Γαλλία και Ιταλία υπό το φόβο μεγάλης επίθεσης – Έπειτα από την Ιταλία, ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Γαλλία, η οποία μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, έχει αυξήσει στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού το σχέδιο ασφαλείας της χώρας. Ενισχυμένη η αστυνομική παρουσία σε κομβικά σημεία και δημόσιους χώρους της Γαλλίας, καθώς βασική ανησυχία τους είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες οι οποίοι θα διεξαχθούν τον Ιούλιο στο Παρίσι.
  • Βρετανία: Αγρότες με τρακτέρ διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο – Τουλάχιστον 50 τρακτέρ, πολλά εκ των οποίων με υψωμένη τη βρετανική σημαία, συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Αγρότες με τρακτέρ διαδήλωσαν απόψε έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι για τις εμπορικές συμφωνίες που ισχύουν μετά το Brexit και τις εισαγωγές τροφίμων κατώτερης ποιότητας, όπως υποστηρίζουν.
  • Ισραήλ: Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γκιντεόν Σαάρ – Ο Σαάρ ήταν εσωκομματικός αντίπαλος του Νετανιάχου στο δεξιό κόμμα Λικούντ αλλά στη συνέχεια προσχώρησε στο κεντρώο μπλοκ του Μπένι Γκαντζ. Οβετεράνος πολιτικός Γκιντεόν Σαάρ ανακοίνωσε απόψε ότι παραιτείται από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μπενιαμίν Νετανιάχου επειδή δεν τον συμπεριέλαβαν στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.
  • Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κατέθεσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές – Προς το παρόν έχουν κατατεθεί εννέα υποψηφιότητες, όμως η αντιπολίτευση λέει ότι πρόκειται για «σκορπιούς», δηλαδή «συνεργάτες» της κυβέρνησης
  • Γαλλία: «Το Ισλαμικό Κράτος επιχείρησε τους τελευταίους μήνες να διαπράξει πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία» λέει ο Μακρόν – «Θα ήταν κυνικό, αντιπαραγωγικό για τη Ρωσία να επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα στην Ουκρανία»
  • Βρετανία: Σήμερα η απόφαση για την τελευταία προσφυγή του Τζούλιαν Ασάνζ πριν την έκδοσή του στις ΗΠΑ – Η βρετανική δικαιοσύνη θα ανακοινώσει σήμερα εάν θα παραχωρήσει στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ το δικαίωμα μιας τελευταίας προσφυγής ενάντια στην έκδοσή του προς τις ΗΠΑ, όπου διώκεται για μια μαζική διαρροή εγγράφων βάσει ενός νόμου του 1917 για κατασκοπεία.
  • Προειδοποίηση από τον Μεξικανό πρόεδρο: Η δημιουργία τείχους στα σύνορα δεν θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση – Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε να αλλάξει η αμερικανική εξωτερική πολιτική – Ότι η δημιουργία τείχους στα σύνορα της χώρας του με τις ΗΠΑ, κάτι που ζητεί επίμονα ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Κυριακή 24/3 ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
  • Νέα Γουινέα: Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα 6,9 Ρίχτερ στην Παπούα Νέας Γουινέας – Σε τουλάχιστον πέντε ανέρχονται οι άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 1.000 σπίτια καταστράφηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο βόρειο τμήμα της Παπούας Νέας Γουινέας χθες Κυριακή, 24/3. Όπως δήλωσε ο Κρίστοφερε Ταμάρι, επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας Ανατολική Σεπίκ ο απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να είναι «πιο αυξημένος».

Αντιπαράθεση με την πρόταση μομφής

  • Πρόταση μομφής: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αναμένεται να καταθέσουν σήμερα ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Η πολιτική σύγκρουση έρχεται σε συνέχεια του ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ για το «μοντάζ» των συνομιλιών στα Τέμπη. Πιθανή είναι μια σύσταση τριμερής αντιπροσωπίας των τριών κομμάτων προκειμένου να καταθέσουν το αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής. Η συζήτηση που αναμένεται σε υψηλούς τόνους, εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό θα κρατήσει τρεις ημέρες.
  • Το πρόσωπο «κλειδί»: Κύριο ερώτημα στην υπόθεση, παραμένει ποιος ή ποιοι εισήλθαν στον χώρο των καταγραφών του ΟΣΕ, μόλις λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Πρόκειται για ένα χώρο περιορισμένης πρόσβασης στον οποίο μπαίνουν συγκεκριμένα πρόσωπα ή δίνεται έγκριση υπό αυστηρά κριτήρια. Στη συνέχεια τα ηχητικά αρχεία, αφού αποσπάστηκαν, μονταρίστηκαν και παραποιήθηκαν.
  • Ερωτήματα: Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι τα ηχητικά αρχεία παραδόθηκαν το διήμερο 2-3 Μαρτίου 2024 . Όμως αυτή η αναφορά, η οποία επιβεβαιώνεται και από σχετικά έγγραφα της δικογραφίας που παρουσίασε το «Βήμα», δεν εξηγεί πώς και από ποιους δόθηκαν αυτά τα αρχεία, ενώ η σύγκρουση είχε συμβεί λίγες ώρες νωρίτερα.

Οι τρομοκράτες απειλούν την Ευρώπη

  • Ποιους δείχνει ο Πούτιν: Την Ουκρανία «εμπλέκει» ο Βλαντίμιρ Πούτιν για το μακελειό στο Crocus City Hall, κάνοντας λόγο ότι η πρακτική αυτή ταιριάζει στην στρατηγική εκφοβισμού του Κιέβου. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν αμφισβήτησε την ευθύνη που ανέλαβε o ISIS κάνοντας λόγο για «ριζοσπαστικούς ισλαμιστές» οι οποίο πραγματοποίησαν την πολύνεκρη επίθεση.
  • Η διαδρομή των τρομοκρατών: Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης της Μόσχας, ξανά-πέρασαν τα σύνορα της Ρωσίας πρόσφατα. Η έρευνα των ρωσικών Αρχών δείχνει ότι είχαν διαμείνει προηγουμένως -για μικρό χρονικό διάστημα- στην Τουρκία. Σκοπός τους ήταν να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους στη χώρα-στόχο, όπου και ζούσαν τα τελευταία χρόνια.
  • Φόβοι στην Ευρώπη: Το «φάντασμα» της τρομοκρατίας πλανάται πάνω από την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε συναγερμό μετά τα τελευταία γεγονότα. Στην Γαλλία οι αρχές αύξησαν στο ανώτατο επίπεδο το σχέδιο ασφαλείας της χώρας, με μια από τις βασικές ανησυχίες να είναι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντιστοίχως και στην Ιταλία πραγματοποιείται εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας ενόψει και του Καθολικού Πάσχα.

ΟΗΕ: Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

  • Ψήφισμα ΟΗΕ: Την άμεση κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ζητεί ο ΟΗΕ με ψήφισμα που πέρασε από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το κείμενο απαιτεί παράλληλα και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ επαναλαμβάνει το αίτημά του για την άρση όλων των εμποδίων στη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Διπλωματικό επεισόδιο: Από την διαδικασία της ψηφοφορίας υπήρξε αποχή από τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Τελ Αβιβ θεωρεί ότι αυτή η κίνηση των συμμάχων του βλάπτει την πολεμική προσπάθεια και εμποδίζει την απελευθέρωση ομήρων. Ως αντίδραση ο Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη υψηλόβαθμης ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, η οποία δήλωσε «απογοητευμένη» από την κίνηση αυτή.
  • Μήνυμα Γκουτέρες: Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να εφαρμοστεί το ψήφισμα από όλες τις πλευρές. Ο ίδιος τόνισε παράλληλα σε δραματικό τόνο  ότι «η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη».

Καταφθάνουν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

  • Η ημερομηνία: Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου θα γίνει η ανάρτηση από την ΑΑΔΕ των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για περίπου 7 εκατ. πολίτες. Η πρώτη πληρωμή θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.
  • Τα ασφαλισμένα ακίνητα: Από φέτος αν τα ακίνητά είχαν ασφαλιστεί το 2023 έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά) τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης έως 10%.
  • Οι δόσεις: Φέτος οι δόσεις για την αποπληρωμή είναι συνολικά 11 από 10 μηνιαίες δόσεις που ήταν πέρυσι. Όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν θα μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ στο τέλος της 1ης δόσης και να έχουν έκπτωση φόρου 3%.

Νέος κατώτατος μισθός

  • Αντίστροφη μέτρηση: Περίπου 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να επηρεάσει η αύξηση του κατώτατου μισθού. Το ποσό «κλειδώνει» στα 820 και 830 ευρώ με αύξηση από 40 έως 50 ευρώ. Μάλιστα μόλις με μία τριετία, ο νέος κατώτατος μισθός, με αυτά τα δεδομένα, θα διαμορφωθεί στα 913 ευρώ.
  • Επιδόματα: Η αύξηση αναμένεται να επηρεάσει συνολικά 19 επιδόματα. Μεταξύ των οποίων είναι το το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 πολίτες. Ως εκ τούτου το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Συλλογικές συμβάσεις: Στόχος είναι παράλληλα και η αύξηση των συλλογικών συμβάσεων. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας, το 2023 το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας έφθασε στο 31%, ποσοστό που πρέπει να αυξηθεί με βάση τις οδηγίες της ΕΕ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com