Σανγκάη: Έντονες αντιδράσεις κατά του αυστηρού lockdown – «Survivor με δύσκολα έπαθλα»

Πολλοί από τους 25 εκατ. κατοίκους μοιάζουν κουρασμένοι από τις θριαμβευτικές δηλώσεις του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οργή τους για τις ελλείψεις τροφίμων, το lockdown και τον υπερβολικό ζήλο των αρχών.

by Times Newsroom

«Εάν θέλεις να παίξεις στο survivor, έλα στην Σανγκάη!! Κάθε ημέρα αποτελεί μια νέα αποστολή, ένα νέο στόχο και αν… κερδίσεις τότε ενδέχεται να παραλάβεις φαγητό. Το πιο δύσκολο έπαθλο είναι το…… νερό!», γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την Σανγκάη όπου και διαμένει, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γιώργος Καπογιάννης.

Την ώρα που κατά κοινή ομολογία βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, έντονα αντιδρούν οι κάτοικοι της Σανγκάης κατά του σκληρού lockdown που τους έχει επιβληθεί.

Κλεισμένοι στα σπίτια τους, εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οργή τους για τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί στην Κίνα για την αντιμετώπιση του ιού. Προσκολλημένη σε μια στρατηγική «μηδενικών κρουσμάτων Covid», η Κίνα έχει καταγράψει σχετικά χαμηλά επίπεδα θανάτων από την αρχή της πανδημίας.

Ωστόσο,  με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, η Σανγκάη ξεπέρασε τα 20.000 ημερήσια κρούσματα, ενώ το lockdown, που αρχικά ανακοινώθηκε ως σταδιακό και τοπικό μέτρο, φαίνεται να τραβά επ’ αόριστον, τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος μαθαίνει να ζει με τον ιό.

Πολλοί από τους 25 εκατ. κατοίκους μοιάζουν κουρασμένοι από τις θριαμβευτικές δηλώσεις του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οργή τους για τις ελλείψεις τροφίμων, το lockdown και τον υπερβολικό ζήλο των αρχών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: σε βίντεο, την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, εμφανίζεται ένας κρατικός υπάλληλος με στολή προστασίας να χτυπά μέχρι θανάτου ένα σκυλάκι κόργκι στη μέση του δρόμου.

Ένας σκύλος που θανατώθηκε στο όνομα της μάχης κατά τουZ covid-19, τραγούδια προσβλητικά για το καθεστώς και διαπληκτισμοί με δημόσιους υπαλλήλους με προστατευτικές στολές, κλείσιμο των συνόρων, ατελείωτες καραντίνες, μαζική διενέργεια τεστ, όλα προκαλούν την οργή των πολιτών.

Τοπικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε σήμερα ότι οι αρχές παραδέχθηκαν ότι το ζώο θανατώθηκε υπό τον «φόβο να μολυνθεί» και ότι επρόκειτο για «απερίσκεπτη» ενέργεια.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά την αυστηρή λογοκρισία του Διαδικτύου στην Κίνα. «Το βίντεο αυτό δεν σταματά να κοινοποιείται στην (πλατφόρμα) WeChat», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σε άλλο δημοφιλές βίντεο, ένα drone πετά τη νύχτα επάνω από ένα συγκρότημα κατοικιών, μεταδίδοντας ένα μήνυμα που καλεί τους κατοίκους να «τιθασσεύσουν την επιθυμία της ψυχής τους για ελευθερία». Το βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί, παρουσιάζεται ως αντίδραση των αρχών της περιοχής στα προσβλητικά συνθήματα που απηύθυναν προς την πλευρά τους κάτοικοι από τα μπαλκόνια τους.

Άλλα βίντεο εμφανίζουν κατοίκους να διαπληκτίζονται με υπαλλήλους με προστατευτικές στολές ή να βγαίνουν στον δρόμο και να παραβιάζουν ένα οδόφραγμα φωνάζοντας «θέλουμε φθηνά λαχανικά». Το σύνολο των εικόνων αυτών αποτελεί μια σπάνια δημόσια έκφραση λαϊκής οργής και πρόκληση για το αφήγημα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Αλλά σύμφωνα με τον Στιβ Τσανγκ, διευθυντή του κινεζικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου SOAS στο Λονδίνο, υπάρχουν λίγες πιθανότητες το καθεστώς να αλλάξει αυτή τη στρατηγική, καθώς χρησιμοποιεί την υγειονομική του «νίκη» για να νομιμοποιήσει την εξουσία του στη χώρα.

«Η μηδενική ανοχή στον Covid δεν είναι μόνο πολιτική του κόμματος, είναι αυτή του (προέδρου) Σι Τζινπίνγκ», δήλωσε ο ίδιος. «Ως τέτοια, δεν μπορεί παρά να είναι αλάνθαστη και δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί, τουλάχιστον όχι πριν ο Σι συνειδητοποιήσει ότι βλάπτει την παραμονή του στην εξουσία».

με πληροφορίες από AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή