Σε κίνδυνο το ελληνικό σχολείο της Αιθιοπίας – Τι έκανε η κυβέρνηση της Αντίς Αμπέμπα

Την περιουσία που έχτισαν ελληνικές οικογένειες, οι οποίες έζησαν και εργάστηκαν σκληρά στην Αιθιοπία εδώ και δεκαετίες, έχει βάλει στο μάτι το αιθιοπικό κράτος.

by Times Newsroom

Τα τελευταία 24ωρα έχει κλιμακωθεί οργανωμένη προσπάθεια από το υπουργείο Παιδείας της Αιθιοπίας να αλλάξει βίαια το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο ελληνικό σχολικό συγκρότημα της Αντίς Αμπέμπα, ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της χώρας, που αποτελείται από 20 κτίρια, τα οποία απλώνονται σε ακίνητο 30.000 τ.μ.

Οπως καταγγέλλουν μέλη της κοινότητας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, πριν από περίπου δύο χρόνια ο υπουργός Παιδείας ζήτησε αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου, που αποτελείται από μέλη της ελληνικής κοινότητας, ώστε το σχολείο να διοικείται από φορέα υπαγόμενο στο κράτος. Η ελληνική πλευρά αντέδρασε έντονα και προσέφυγε στα δικαστήρια για να ανατρέψει τα σχέδια των τοπικών Αρχών. Πριν από λίγα 24ωρα, ωστόσο, και χωρίς η υπόθεση να έχει τελεσιδικήσει, ισχυρές δυνάμεις ένοπλων αστυνομικών κατέλαβαν το κτιριακό συγκρότημα ενώ το σχολείο βρίσκεται εν λειτουργία.

Σήκωσαν τα όπλα

Η είδηση της κατάληψης έπεσε σαν βόμβα στην ελληνική παροικία, που παλαιότερα ήταν πολυπληθής αλλά σήμερα αποτελείται από 150 άτομα. Αρκετοί Ελληνες έφτασαν ανάστατοι στο σχολείο μαζί με την Ελληνίδα πρέσβη στην Αντίς Αμπέμπα, Αννα Φάρου. Οπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, οι αστυνομικοί τούς ζήτησαν να φύγουν και όταν η πρέσβης επέμενε να μάθει βάσει ποιας απόφασης κατέλαβαν τα κτίρια σήκωσαν όπλο και την απείλησαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, η σκηνή έχει καταγραφεί σε βίντεο από κινητό, που οι αιθιοπικές Αρχές, παρότι προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να κατασχέσουν. Λίγες ημέρες πριν γίνει η κατάληψη, η ελληνική κοινότητα της Αιθιοπίας, βλέποντας τις διαθέσεις του Αιθίοπα υπουργού Παιδείας, που προσπαθούσε να παρακάμψει ακόμα και τα δικαστήρια, είχε στείλει επιστολή στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια από την ελληνική Πολιτεία. Η επιστολή με ημερομηνία 25.05.2023 είχε παραλήπτη τον Νίκο Δένδια, με την παράκληση να δοθεί ως επείγουσα στον υπηρεσιακό διάδοχο υπουργό, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, καθώς είχαν προηγηθεί οι εκλογές και είχε προκύψει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Οικόπεδο-φιλέτο

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, η επιστολή αυτή είχε θέμα «Επείγον αίτημα για παρέμβαση προς το αιθιοπικό κράτος προκειμένου να αποφευχθεί η βίαιη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των σχολείων της ελληνικής κοινότητας της Αντίς Αμπέμπα».

Με την επιστολή ξεκαθαρίζεται προς το υπουργείο Εξωτερικών ότι υπάρχει για πρώτη φορά ο κίνδυνος να κρατικοποιηθούν από τις αιθιοπικές Αρχές τα σχολικά κτίρια της ελληνικής κοινότητας και να σβήσει ύστερα από περίπου 200 χρόνια η ελληνική παρουσία στη χώρα. «Επισημαίνουμε ότι τα οικόπεδα των σχολείων της κοινότητας έχουν αγοραστεί από το υστέρημα των Ελλήνων παροίκων της Αντίς Αμπέμπα, ενώ τα σχολικά κτίρια έχουν κατασκευαστεί με δωρεές 4 παροίκων- μεγάλων ευεργετών της κοινότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται ότι «για πρώτη φορά μέσω δικαστικών κλήσεων, το αιθιοπικό κράτος ζητά επιτακτικά από την ελληνική κοινότητα να δωρίσει σε φορέα ελεγχόμενο από το αιθιοπικό κράτος τα ελληνικά σχολεία, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της ιδιόκτητης περιουσίας της, ασκώντας πίεση ενάντια σε κάθε νόμο και λογική».

Ζητούν άμεση παρέμβαση

Οι Ελληνες της Αιθιοπίας γνωστοποιούν στο υπουργείο ότι οι Αιθίοπες καταβάλλουν προσπάθεια αρπαγής μόνο των ελληνικών σχολείων και όχι των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άλλων χωρών που λειτουργούν στην Αντίς Αμπέμπα και στα οποία έδωσαν τη δυνατότητα να επιλέξουν το καθεστώς λειτουργίας τους. «Το ερώτημα όλων είναι: Γιατί ο Αιθίοπας υπουργός Παιδείας δεν ασχολήθηκε με όλα τα άλλα σχολεία της πρωτεύουσας και μη εισακούοντας στενούς συνεργάτες στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι έχουν ενστερνιστεί τις απόψεις της ελληνικής κοινότητας, χειρίζεται προσωπικά το θέμα των ελληνικών κοινοτικών σχολείων; Η απάντηση είναι προφανής. Ο κύριος υπουργός για πολιτικούς λόγους ενδιαφέρεται τα ελληνικά σχολικά κτίρια να τα οικειοποιηθεί το αιθιοπικό κράτος και αυτό διότι το οικόπεδο των σχολείων έχει πολύ μεγάλη αξία, καθώς βρίσκεται σε πολύ καλή περιοχή με μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα», γράφουν οι Ελληνες ζητώντας να επικοινωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό, ώστε να λυθεί το θέμα. Από τον περασμένο Φεβρουάριο η ελληνική κοινότητα έχει υποβάλει αίτημα, ώστε να λειτουργεί το σχολείο ως αγγλόφωνο international school, αλλά όχι μόνο δεν έχει δοθεί ακόμα άδεια, αλλά ήρθε και η κατάληψη από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μεγάλο στήριγμα για πολλούς

Με τα έσοδα από το σχολείο η κοινότητα συντηρεί την ελληνική εκκλησία, το αρχιεπισκοπικό μέγαρο και το νεκροταφείο, ενώ στηρίζει σε μηνιαία βάση και 80 απόρους. Αυτά είναι τα μισά περιουσιακά στοιχεία που είχαν δημιουργήσει οι Ελληνες στην Αιθιοπία, αφού το 1975 το κομμουνιστικό καθεστώς είχε δεσμεύσει το 50% της περιουσίας της ελληνικής κοινότητας και παρότι το 1992 το πολίτευμα άλλαξε σε δημοκρατικό τα κατασχεμένα δεν επέστρεψαν ποτέ στους ιδιοκτήτες τους. Ολοι οι Ελληνες της Αιθιοπίας που μίλησαν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, πάντως, ξεκαθαρίζουν τις άριστες σχέσεις που είχαν πάντα οι δύο λαοί, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αναταραχή στον υπουργό Παιδείας, ο οποίος είναι επικεφαλής μικρού κόμματος στην αφρικανική χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com