Σε σχέση ή η κατάσταση είναι μπερδεμένη;

Χρειάζεται ξεκαθάρισμα;

by Times Newsroom

Ο τίτλος αυτού του άρθρου παραπέμπει στο δημοφιλέστερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η ερώτηση από μόνη της θέτει ένα πραγματικό δίλημμα και μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά μάλλον πολύ εύστοχη! Όσο εύκολα ή δύσκολα κι αν μπορεί να απαντήσει κανείς, δηλαδή στο που θα κατέτασσε τον εαυτό του, η επόμενη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό αμέσως μετά είναι αν χρειάζεται να παραμείνει στο: «η κατάσταση είναι μπερδεμένη» ή να προχωρήσει σε αυτό που μας είναι πιο γνώριμο και οικείο: «σε σχέση».

Αυτό που διακρίνει τη μία κατάσταση από την άλλη είναι μάλλον η επικοινωνία και η επαφή και κατ’ επέκταση τα συναισθήματα ασφάλειας ή αβεβαιότητας για το μέλλον. Όταν η μη δεσμευτική σχέση είναι επιλογή και των δύο, τότε προφανώς δεν υπάρχει κάποιο θέμα σχετικά με το αν κάτι πρέπει να αλλάξει σε αυτό, δηλαδή να γίνουν τα πράγματα πιο δεσμευτικά για να έρθουν σε μία κατάσταση που θα είναι πιο κοντά ή όμοια με αυτό που ονομάζουμε κανονική σχέση. Το πρόβλημα προκύπτει όταν και οι δύο ή ο ένας από τους δύο νιώθει μπερδεμένος ή αποζητά και προσδοκά σε κάτι περισσότερο, σε κάτι πιο δεσμευτικό.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιο εδραιωμένες και οι πιο αφοσιωμένες σχέσεις όπως λόγου χάρη ο γάμος, συνδέονται με περισσότερα οφέλη ως προς την αυτό-ανάπτυξη του ατόμου. Επίσης, ότι η ενασχόληση με το περιστασιακό σεξ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μπορεί το άτομο να διακρίνει αρχικά σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται ούτως ώστε να μπορέσει μετά να λάβει κάποιες αποφάσεις. Έτσι, παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες προτάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.

  1. Δώστε σημασία σε κάποια σημάδια από νωρίς

Αναρωτηθείτε αν αισθάνεστε άβολα με τη σκέψη να βάλετε μια ταμπέλα σχετικά με το που βρίσκετε αυτό που έχετε με τον/την σύντροφό σας, καθώς μια ταμπέλα συνεπάγεται προσδοκίες και σκιαγράφηση ορίων. Ίσως, από την μια πλευρά ή και από τις δύο να υπάρχει φόβος δέσμευσης ή η έλλειψη σαφήνειας να οδηγήσει σε σύγχυση και άγχος, ειδικά αν υπάρχει επιθυμία να προχωρήσουν τα πράγματα. Για να προσδιορίσετε που ακριβώς βρίσκεστε, σκεφτείτε σχετικά με τα σχέδιά σας αν είναι της τελευταίας στιγμής και βραχυπρόθεσμα. Σκεφτείτε πόσο συχνές είναι οι συναντήσεις σας κι επίσης αν η συναισθηματική σας σύνδεση φαίνεται ρηχή κι επιφανειακή. Όταν δηλαδή υπάρχει μια σωματική οικειότητα, αλλά δεν υπάρχουν συζητήσεις για θέματα βαθιά και ουσιαστικά  ή για το πώς νιώθετε ό ένας για τον άλλον ή αν δεν υπάρχει συναισθηματική υποστήριξη.

Μια ερώτηση που θα βοηθούσε είναι αν εσείς ή ο σύντροφός σας μπορείτε να δείτε ο ένας τον άλλον αποκλειστικά ή αν και οι δυο προτιμάτε να διατηρήσετε τις επιλογές σας ανοιχτές. Αν ο ένας από τους δύο δεν μπορεί να δει ένα κοινό μέλλον και δεν μπορεί να συμπεριλάβει τον άλλο σε μακροπρόθεσμα σχέδια, τότε θα πρέπει αυτός που προσδοκά σε ένα κοινό μέλλον να αναρωτηθεί τι είναι πραγματικά αυτό που θέλει από έναν τέτοιο άνθρωπο.

  1. Να ζητάτε αυτό που θέλετε και να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά σας

Η επικοινωνία αποτελεί το Α και το Ω σε μια οποιασδήποτε μορφής σχέση. Είναι σημαντικό να εκφράζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, καθώς και πώς βλέπετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε με τον άλλο άνθρωπο ή κατά πόσο ενδιαφέρεστε να εξελίξετε αυτό που έχετε σε μια σοβαρή σχέση. Αν ύστερα από τις συζητήσεις σας συνειδητοποιήσετε ότι τα συναισθήματα ή οι προθέσεις της άλλης πλευράς δεν συμπίπτουν με τις δικές σας, ίσως να σας θυμώσει ή να απογοητευτείτε. Το σοφότερο είναι να χρησιμοποιήσετε όσα αποκομίσατε σαν μια ευκαιρία μάθησης, εφόσον χωρίς συζήτηση δε θα είχατε την εικόνα που έχετε τώρα για τον/την σύντροφό σας, αλλά και για εσάς και το μέλλον. Κάποιες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν είναι οι εξής:

α) μου έδειξε ο/η άλλος/η σημάδια από την αρχή ότι δεν τον/την ενδιέφερε μια πιο δεσμευτική σχέση;

β) απέφευγα να εκφράσω αυτό που πραγματικά ένιωθα;

γ) άξιζε τον κόπο και τον χρόνο αυτή την κατάσταση;

Να θυμάστε ότι ο προβληματισμός για το που βρίσκεστε, αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσετε.

  1. Επικοινωνήστε ενεργητικά, όχι παθητικά

Μην επιχειρήσετε να κάνετε τον άλλο να αλλάξει με τον καιρό, προσπαθώντας να πείτε έμμεσα αυτό που θέλετε. Ξεκαθαρίστε από την αρχή τις προθέσεις και τις προσδοκίες σας. Επικοινωνήστε από την αρχή τις ανάγκες σας και τα όριά σας για να αποφύγετε απογοητεύσεις και άλλα πληγωμένα συναισθήματα στο μέλλον.

Εν κατακλείδι, αν η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε είναι μια περιστασιακή σχέση και είστε σύμφωνοι με αυτό ή ικανοποιημένοι, τότε διατηρείστε το. Αν όμως η «κατάσταση είναι πραγματικά περίπλοκη» και δεν είστε ικανοποιημένοι ή σας προκαλεί συναισθηματικό πόνο και αμφίθυμα συναισθήματα, τότε επικοινωνήστε έστω κι αν δεν το κάνατε από την αρχή, τις ανάγκες σας και τις προσδοκίες σας. Αν η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε θέτει σε κίνδυνο την ψυχική σας υγεία, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχολόγο, ψυχίατρο κοκ) που θα σας βοηθήσει να ξεμπερδέψετε την κατάσταση.

Πηγή:

_______________________________________________________________

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com