Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για υπόγεια συνεννόηση, ο Στέφανος Κασσελάκης ανετράπη οριστικά επειδή, από τη μία, ο Πολάκης μίλησε για αλλαγή ηγεσίας και, από την άλλη, οι οκτώ του Τσίπρα αποχώρησαν καταγγέλλοντας την ηγεσία. Ετσι, ο Κασσελάκης, βαλλόμενος από δύο πλευρές, διαπίστωσε πως δεν έχει ούτε την πολιτική νομιμοποίηση ούτε την οργανωτική πλειοψηφία για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον με τους όρους που ισχύουν σήμερα. Τα θέματα που τώρα τίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ -που συνεχίζει να αποσυντίθεται- είναι:
- Πρώτον, αν ο Τσίπρας και οι «αυλικοί» του στηρίξουν την πρόταση μομφής που αναμένεται να καταθέσει ο Παύλος Πολάκης κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ώστε να συγκεντρωθεί το 50%+1 και ο ΣΥΡΙΖΑ -παρά την απροθυμία του νυν προέδρου του- να οδεύσει για νέα εκλογή αρχηγού από τη βάση. Με υποψήφιο τον Πολάκη και ίσως και κάποιον που θα επιλέξει η πλευρά Τσίπρα.
- Δεύτερον, αν οι «τσιπρικοί» δεν στηρίξουν την πρόταση Πολάκη, τότε τις εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνουν τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής που μέχρι χθες στήριζαν Κασσελάκη – Πολάκη και τώρα θα κληθούν να διαλέξουν πλευρά.
Συσχετισμός δυνάμεων
Σημείο-κλειδί για τις εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπολογισμός των συσχετισμών των δυνάμεων. Με τα σημερινά δεδομένα, η ομάδα του Τσίπρα μετρά περισσότερα από 100 μέλη και εκτιμάται ότι άλλα τόσα -ίσως και λίγα παραπάνω- συντάσσονται με τον Παύλο Πολάκη. Σήμερα, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αριθμεί 300 μέλη, είναι χωρισμένη στα τρία, άρα βασικό ζητούμενο είναι αν η πρόταση μομφής που ενδεχομένως καταθέσει ο Παύλος Πολάκης θα υποστηριχθεί από άλλες δυνάμεις εντός του κόμματος.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι παρά την προσπάθεια που προανήγγειλε ότι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης για επανένωση με τον Παύλο Πολάκη, ο… αψύς Σφακιανός δεν θα κάνει πίσω. Κάποιοι έλεγαν μέσα στην αναμπουμπούλα και με προφανή εκνευρισμό και ένταση ότι αυτό ήταν εξαρχής το σχέδιο Πολάκη, από τότε που στήριξε με… νύχια και με δόντια τον Στέφανο Κασσελάκη. Να βγάλει αρχηγό τον Κασσελάκη, να αποχωρήσουν εκείνοι που αποχώρησαν και έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά με τους οποίους ο Πολάκης ήταν στα μαχαίρια, στη συνέχεια να στρέψει τον Κασσελάκη και κατά του Τσίπρα και όταν προέκυπτε η ρήξη, να έκανε την κίνησή του έναντι του αποδυναμωμένου και άπειρου Κασσελάκη.
Επίθεση φιλίας
Ολες οι κινήσεις του Κασσελάκη από το βράδυ της Πέμπτης και μετά δείχνουν ότι θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες -και σίγουρα πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου φαίνεται πως θα κριθούν όλα- προσέγγιση και νέα συμφωνία με τον Παύλο Πολάκη, ώστε να τον πείσει να συνεχίσουν μαζί και να μην καταθέσει την πρόταση μομφής εναντίον του.
Ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε με δριμύτητα κατά των οκτώ του Τσίπρα που αποχώρησαν, αλλά απέφυγε να επιτεθεί στον Πολάκη, αν και ήταν εκείνος που έθεσε θέμα ηγεσίας. Παράλληλα, έχει αναθέσει στον Μανώλη Καπνισάκη, τον οποίο ο Πολάκης έχει σε μεγάλη εκτίμηση, να «στρώσει» το έδαφος πείθοντας στελέχη-υποστηρικτές του Πολάκη ότι είναι προς το συμφέρον του η σύμπλευση με τον Κασσελάκη.
Εγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής αναφέρουν ότι ο κ. Καπνισάκης στις συζητήσεις που κάνει από την Πέμπτη το βράδυ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στάσης της ηγεσίας στο θέμα Λινού με διαγραφή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άμεση επανένταξη του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με νέο ρόλο αντιπροέδρου του ΣΥΡΙΖΑ!
Σενάρια
Εδώ και μέρες, άλλωστε, διακινούνται από ορισμένα στελέχη του επιτελείου του Στέφανου Κασσελάκη σενάρια για τη δημιουργία δύο θέσεων αντιπροέδρων, μία για τον Πολάκη και μία για τους «87», προκειμένου να επέλθει ηρεμία στην Κουμουνδούρου. Με τα τελευταία δεδομένα, η πρόταση δεν μπορεί να έχει δύο σκέλη, αλλά μπορεί να γίνει μόνο στον Παύλο Πολάκη. Ο κ. Πολάκης, ωστόσο, φαίνεται ότι δύσκολα θα «τσιμπήσει». Φέρεται να έχει αποφασίσει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη, αλλά και υποψηφιότητα για την ηγεσία και η αλήθεια είναι ότι αυτήν τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ η πλειονότητα εκτιμά ότι αν ο Πολάκης αποφασίσει να αντιπαρατεθεί με τον Κασσελάκη, ο τελευταίος δεν θα αντέξει…
Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να αποφασίσει αν θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής του Παύλου Πολάκη κατά του Στέφανου Κασσελάκη και αν θα κατεβάσει τρίτο υποψήφιο, με τις πιθανότητες να είναι, σύμφωνα με στελέχη τους, 50%-50%.
Γιατί φοβάται τη βάση ο Στέφανος;
Εκεί όπου μετά το συνέδριο του Μαρτίου ο Κασσελάκης ήταν στα πάνω του και απέναντι σε όποια έμμεση ή άμεση αμφισβήτηση εναντίον του εκείνος παρέπεμπε στη βάση του κόμματος προκαλώντας όποιον θέλει να αναμετρηθεί μαζί του, τώρα επιδεικνύει αδυναμία, την οποία «μύρισαν» οι αντίπαλοί του, γι’ αυτό και έχουν το πάνω χέρι.
Γιατί φοβήθηκε ο κ. Κασσελάκης να πάει στη βάση; Διότι, όπως λένε έμπειρα στελέχη του κόμματος, ακόμα και αν κέρδιζε την αναμέτρηση με τον Πολάκη η συμμετοχή θα ήταν πολύ μικρότερη συγκρινόμενη με έναν χρόνο πριν, οπότε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα… «Ο Κασσελάκης θα προσφύγει στη βάση μόνο αν πείσει τον Πολάκη να τον στηρίξει…», εκτιμούν οι ίδιες πηγές.
Μαίνεται ο «πόλεμος» με τον Τσίπρα
Με την εσωκομματική κρίση να επιδεινώνεται συνεχώς και τα σημάδια αποσύνθεσης να είναι πλέον εμφανή ακόμα και σε εκείνους που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την πολιτική, οι προβλέψεις είναι επισφαλείς.
Η κόντρα Κασσελάκη – Πολάκη είναι υπαρκτή, αλλά είναι πολιτική και δεν έχει ηθική βάση. Ο Κασσελάκης θέλει ένα κόμμα άνευρο ιδεολογικά, ένα κόμμα- πασπαρτού, και ο Πολάκης θέλει αυτό που ήθελε πάντα. Ενα κόμμα κατ’ όνομα αριστερό, αλλά κατ’ ουσίαν ένα κόμμα των άκρων, που θα εκπροσωπεί την ελληνική εκδοχή του λούμπεν.
«Λάσπη»
Από την άλλη πλευρά, η κόντρα Κασσελάκη – Τσίπρα είναι πόλεμος «λάσπης», με χτυπήματα κάτω από τη μέση, υπόνοιες για διασπάθιση χρήματος και εκατέρωθεν υπονοούμενα για διαφθορά.
Οι «8» του Τσίπρα αποχώρησαν από την Πολιτική Γραμματεία με εντολή του, καταγγέλλοντας ότι ο Κασσελάκης έχει χαλάσει τον τελευταίο χρόνο περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει σκοπό να κλείσει τα ΜΜΕ του κόμματος και όχι να τα εξυγιάνει, επειδή δεν τον υπηρετούν. Εγραψαν στην επιστολή τους ότι ο Οθωνας Ηλιόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας για «αλλότριους σκοπούς», καταγγέλλοντας -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ότι πίσω από την παραίτηση Ηλιόπουλου βρίσκεται ο Κασσελάκης. Και αφήνουν να διαρρεύσει και κάτι άλλο από την πλευρά του Τσίπρα. Οτι ο Στέφανος Κασσελάκης λέει ψέματα όταν γράφει δημοσίως πως δεν ενδιαφέρεται για την έδρα του Ηλιόπουλου. Και πως στην πραγματικότητα «καίγεται». Οχι μόνο για τους προφανείς πολιτικούς λόγους, δηλαδή την ενίσχυση του προφίλ του όντας εντός Βουλής κ.λπ., αλλά κυρίως και για μη προφανείς προσωπικούς λόγους. Δηλαδή, να έχει τη βουλευτική ασυλία στο ενδεχόμενο που του απαγγελθούν κατηγορίες το επόμενο διάστημα για τις υποθέσεις που έχουν ήδη απασχολήσει τη Βουλή, τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη…
Ταυτόχρονα, οι «κασσελίστας» κατηγορούν τον Τσίπρα και τα στελέχη του για κακοδιαχείριση και σπατάλη, απειλούν με αποκαλύψεις και αφήνουν να διαρρεύσει ότι θεωρούν υπευθύνους για τον θόρυβο που προκλήθηκε για τις οικονομικές δραστηριότητες του Κασσελάκη εκτός Ελλάδος, ακόμα και για την πισίνα των Σπετσών, το σύστημα Τσίπρα.
Εισηγήσεις
Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν στελέχη στο επιτελείο Κασσελάκη που εισηγούνται μάχη μέχρι τέλους απέναντι σε όλους όσοι τον αμφισβητούν, καθώς ένας συμβιβασμός με τον Πολάκη θα καταστήσει τον Κασσελάκη όμηρο και η κατάληξη θα είναι χειρότερη από μια τιμητική και αξιοπρεπή ήττα. Και είναι αυτοί που λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλει να επιχειρήσει να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε, δηλαδή την κατάθεση για ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή προτάσεων που αφορούν από το όνομα μέχρι την πολιτική τοποθέτηση του κόμματος, αλλά ακόμα και τις δομές και τη λειτουργία των οργάνων και των οργανώσεων βάσης. Και αν δεν ψηφιστούν, να αναλάβει το τίμημα ως το σήμερα που πάλεψε με το χθες και έχασε…
Είναι στελέχη που βλέπουν ότι η εσωκομματική κρίση «καταπίνει» εδώ και τόσους μήνες κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας και κάθε προσπάθεια αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και πιστεύουν πως ό,τι κι αν κάνουν, αν δεν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει.
Είναι στελέχη που θεωρούν ότι η πλευρά Τσίπρα υπονομεύει συστηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη με σκοπό να τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά, έτσι ώστε να μπουν μπροστά τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για νέο κόμμα. Για αυτό, στην ανάρτησή του το βράδυ της Πέμπτης, ο Κασσελάκης διευκρίνισε ότι μιλώντας για υπονόμευση δεν εννοεί τον Παύλο Πολάκη, τον οποίο θα επιχειρήσει να συναντήσει, αλλά τους «87» του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Κασσελάκης πιστεύει επίσης ότι οι «87» του Τσίπρα δεν επρόκειτο να δεχθούν ποτέ καμία πρόταση για τη λειτουργία και την εξυγίανση των κομματικών ΜΜΕ, απλούστατα επειδή σκοπός τους ήταν και είναι «να σκάσει η οικονομική βόμβα που παρέλαβε στα χέρια του», όπως έγραψε και στην ανάρτησή του.
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ο Αλέξης οραματίζεται επιστροφή σε ρόλο… Μιτεράν
Στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη -και σε αυτό φέρεται να είναι σύμφωνος και ο Παύλος Πολάκης- εκτιμούν ότι η κλιμακούμενη υπονομευτική στάση του Αλέξη Τσίπρα και των «αυλικών» του κατά του Στέφανου Κασσελάκη έχει ως απώτερο σκοπό το πολιτικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διευκολυνθούν τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού για επιστροφή στην πολιτική σκηνή με νέο κόμμα.
Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη είτε αρχηγός εκλεγεί ο Πολάκης, για τον κ. Τσίπρα λογίζεται ως επίτευξη των σχεδίων του, καθώς τα ποσοστά και κυρίως η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρά, και ως επί το πλείστον μακριά από την Κεντροαριστερά, στην οποία στοχεύει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά και την εισήγηση της γαλλικής εταιρίας συμβούλων που επανασχεδιάζει την πολιτική του καριέρα.
Δεν είναι, ωστόσο, μόνο οι εξελίξεις στον -σε αποσύνθεση- ΣΥΡΙΖΑ αυτές που θα κρίνουν το εγχείρημα. Ο κ. Τσίπρας ονειρεύεται για τον εαυτό του έναν ρόλο αντίστοιχο του… Μιτεράν, που επανένωσε, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το διαλυμένο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται διάλογος, που θα οδηγήσει στη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΟΚ
Στην αγορά «τρέχουν» σενάρια σύμφωνα με τα οποία, αν εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας ή ο Παύλος Γερουλάνος, ο κ. Τσίπρας έχει βάση διαλόγου για τον συνασπισμό των κομμάτων της Κεντροαριστεράς που σχεδιάζει, αντίστοιχο του γαλλικού ΕΠΙΝΕ, χωρίς την προηγούμενη διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν. Και αν εκλεγεί η Αννα Διαμαντοπούλου ή ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα πάντα με τα σενάρια, οι πιθανότητες διαλόγου και συναίνεσης με τον Αλέξη Τσίπρα είναι μηδαμινές.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρονικός ορίζοντας δεν είναι μεγάλος, καθώς όποιο και αν είναι το εγχείρημα, το νέο κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο και να συμμετάσχει στις επόμενες εθνικές εκλογές, το 2027.
Πηγή: eleftherostypos.gr