Σπαρτιάτες: Προσφυγή για ακύρωση εκλογής τεσσάρων βουλευτών

Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται για την υπόθεση των «Σπαρτιατών», καθώς θα ολοκληρώσει την κατάθεση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας. Μάλιστα, από τα λεγόμενά του θα κριθεί και η πορεία της εισαγγελικής έρευνας, που άνοιξε έπειτα από δικές του καταγγελίες περί «Greek Mafia» τακτικών στο κόμμα.

by Times Newsroom

Μπορεί ο κ. Στίγκας λίγες ώρες πριν ξεκινήσει την κατάθεσή του την περασμένη Τρίτη να έκανε στροφή 180 μοιρών επαναφέροντας στο κόμμα τρεις βουλευτές που είχε διαγράψει και επιχειρώντας να βγάλει από το «κάδρο» τον Ηλία Κασιδιάρη, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να «ξεκαθαριστούν» και για αυτόν τον λόγο συνεχίζεται η κατάθεσή του αυτήν την εβδομάδα. Σε παράλληλη τροχιά κινείται και το σκέλος της υπόθεσης των «Σπαρτιατών», που έχει πάρει τον δρόμο για το Εκλογοδικείο, στο οποίο έχουν κατατεθεί δύο προσφυγές. Η πρώτη αφορά στο έμβλημα των «Σπαρτιατών», ενώ με τη δεύτερη -την οποία αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής- ζητείται η ακύρωση εκλογής εις βάρος τεσσάρων βουλευτών και αναπληρωματικών βουλευτών των «Σπαρτιατών».

Ενας κάτοικος της Βόρειας Ελλάδας κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους της ανακήρυξης του βουλευτή και των αναπληρωματικών βουλευτών στην περιφέρειά του, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης 174/2023 του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου κατά το μέρος που ανακήρυξε βουλευτές και αναπληρωματικούς βουλευτές τα συγκεκριμένα πρόσωπα και, συνεπώς, την ακύρωση της εκλογής τους, γιατί παρανόμως ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι βουλευτές με την απόφαση 95/2023 του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου, η οποία λογίζεται συμπροσβαλλόμενη.

«Συγκεκριμένα, η ανακήρυξή τους ήταν παρακολούθημα της ανακήρυξης του συνδυασμού με τον οποίο κατήλθαν ως υποψήφιοι, του κόμματος “Σπαρτιάτες”, η ανακήρυξη του οποίου ως υποψηφίου, για τη συμμετοχή του στις εκλογές 25 Ιουνίου 2023, ήταν παράνομη, καθώς έλαβε χώρα κατά παράβαση του νόμου, αφού την πραγματική ηγεσία του εκλογικού συνδυασμού ασκεί ο κ. Κασιδιάρης Ηλίας, καταδικασθείς για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”. Δηλαδή, ενίσταμαι για το κύρος της εκλογής των καθ’ ων ως συμμετεχόντων στον ως άνω εκλογικό συνδυασμό με τον λόγο του νόμιμου κωλύματος για την ανακήρυξή τους», αναφέρεται στην προσφυγή.

Οπως εξηγεί ο προσφεύγων, στις 8 Ιουνίου 2023, όταν και έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετείχαν στις εκλογές από τον Αρειο Πάγο, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία «για να φτάσει στο συμπέρασμα ότι την πραγματική ηγεσία του κόμματος “Σπαρτιάτες” ασκεί ο Ηλίας Κασιδιάρης και, συνεπώς, ορθώς ανακήρυξε ως υποψηφίους τον εκλογικό συνδυασμό “Σπαρτιάτες”».

Κάνοντας μια αναδρομή στα όσα συνέβησαν την προεκλογική περίοδο, ο πολίτης που κατέθεσε την προσφυγή σημειώνει ότι ήδη από τις εκλογές της 21ης Μαΐου υπήρχε πρόθεση «καταστρατήγησης του νόμου» από τον Ηλία Κασιδιάρη. «Ναι μεν είχε παραιτηθεί από θέσεις ευθύνης εντός του κόμματος “Ελληνες”, εντούτοις η συνεχής εναλλαγή άλλων ηγετών -ανάμεσά τους παρ’ ολίγον να ηγηθεί του συνδυασμού αρχηγός άλλου κόμματος- δεν μπορούσε να καλύψει την αλήθεια της άσκησης ηγεσίας από τον ίδιο τον κ. Κασιδιάρη», αναφέρεται στην προσφυγή και συμπληρώνεται πως και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου επιχείρησε να κατέλθει εμφανιζόμενος ως μέλος του κόμματος «Ελληνες». «Επομένως, ο κ. Κασιδιάρης και στις δύο εκλογικές διαδικασίες προσπάθησε να καταστρατηγήσει τον νόμο, η αποτυχία του δε την πρώτη φορά επέτεινε την πολυπλοκότητα της προσπάθειας καταστρατήγησης τη δεύτερη φορά».

«Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι μετά τον αποκλεισμό του ο Κασιδιάρης δεν στήριξε απλώς έναν όμορο πολιτικό χώρο αλλά επένδυσε πάνω του για την προσωπική του δικαίωση όσον αφορά στη μη ανακήρυξή του. Ταυτίζει την επερχόμενη επιτυχία των “Σπαρτιατών” με τη δική του δικαίωση και έχει πλήρη συναίσθηση ότι λειτουργεί προς το εκλογικό σώμα έχοντας ηγετικό πολιτικό ρόλο στην εκστρατεία του κόμματος “Σπαρτιάτες”. Η μετεκλογική ανάρτησή του στο Twitter την 25η Ιουνίου το επιβεβαιώνει, κανονικός αρχηγικός πολιτικός λόγος: “Σήμερα συντελέστηκε ένας ανεπανάληπτος θρίαμβος των Ελλήνων που μάχονται υπέρ πατρίδος και ταυτόχρονα μία πρωτοφανής πανωλεθρία του συστήματος εξουσίας. Επί τέσσερα χρόνια αντιμετώπισα έναν πόλεμο ολοκληρωτικό, ο οποίος φαινομενικά είχε στόχο εμένα, στην πραγματικότητα όμως στρεφόταν ενάντια στην ελεύθερη βούληση των πολιτών, στις ελεύθερες εκλογές και την ίδια τη Δημοκρατία”».

Εκτός από τις δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη, ο πολίτης υπογραμμίζει πως «ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αποκαλύφθηκε ότι 7 με 8 υποψήφιοι της ολιγομελούς ομάδας των “Σπαρτιατών” υποψηφίων είχαν χρηματίσει μέλη του κόμματος “Eλληνες” του κ. Κασιδιάρη. Το κριτήριο αυτό, δηλαδή τη συμμετοχή στο κόμμα του Κασιδιάρη ή παλαιότερα στη “Χρυσή Αυγή”, χρησιμοποίησε η απόφαση 95/2023 του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου για να θεωρήσει ότι ο συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων “Eλληνες” συνιστούσε κόμμα υπό την πραγματική ηγεσία του κ. Κασιδιάρη».

Ειδική μνεία γίνεται σε δύο βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» που είχαν δικηγορική σχέση με τον Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και σε δηλώσεις του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Στίγκα, που τον ευχαριστούσε για τη στήριξη. «Αποδεικνύεται, τελικά, ότι στις δεύτερες εκλογές του 2023 η προσπάθεια του Ηλία Κασιδιάρη να καταστρατηγήσει τον νόμο ήταν σε πολύ μεγαλύτερο βάθος και πολύ περισσότερο πολλαπλή από την κατάρτιση ενός υποτιθέμενου συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων. Η ξαφνική κάθοδος των “Σπαρτιατών” στις εκλογές οφείλεται στη δική του προσπάθεια και πραγματική ηγεσία, ώστε να έχει εναλλακτική καταστρατήγησης του νόμου σε περίπτωση που η αρχική του επιλογή δεν ανακηρυσσόταν από τον Αρειο Πάγο», σημειώνεται στην προσφυγή, η οποία καταλήγει: «Τα ανωτέρω εκτεθέντα αναδεικνύουν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ασκούσε και ασκεί την πραγματική ηγεσία του κόμματος “Σπαρτιάτες”, κάτι που σημαίνει ότι συντρέχει κόλλημα για την ανακήρυξη των υποψηφίων του κόμματος».

Στο αιτητικό σκέλος της προσφυγής ζητείται, αν γίνει αποδεκτή η ένσταση, η επίμαχη έδρα να ανακατανεμηθεί ανάμεσα στα άλλα κόμματα, ενώ, όπως αναφέρεται, «αν δε γίνει δεκτό όπως οι προσβαλλόμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου ήταν εσφαλμένες κατά τη στιγμή της έκδοσής τους 8 Ιουνίου 2023, τότε πρέπει να γίνει δεκτό το επικουρικό αίτημα της έκπτωσης λόγω επιγενόμενης εκλείψεως νόμιμου προσόντος».

Σπαρτιάτες: Από τους 35 σταυρούς στη Βουλή

Σε μια αναδρομή του κόμματος των «Σπαρτιατών», που ιδρύθηκαν από τον Βασίλη Στίγκα το 2017, περιγράφεται πως ένα άγνωστο κόμμα κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να εισέλθει στη Βουλή. «Το κόμμα αυτό παρέμεινε εν πολλοίς άγνωστο στον βίο της χώρας. Τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εκλογές του 2019 μέλη του κατήλθαν ως υποψήφιοι με το γνωστότερο κόμμα “Eνωση Κεντρώων”. Ο Βασίλης Στίγκας, ηγέτης του κόμματος, έλαβε πανελλαδικά ως υποψήφιος ευρωβουλευτής 752 σταυρούς και στις εκλογές του 2019, ως υποψήφιος στη Βοιωτία, έλαβε 35 σταυρούς. Το 2020 συζητήθηκε και καταρχήν συμφωνήθηκε κοινή κάθοδος στις εκλογές των κομμάτων ΕΛΑΣΥΝ (Γιάννης Λαγός), ΛΕΠΕΝ – Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. – ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ-  ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ κατόπιν διοργάνωσης κοινού συνεδρίου υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Αυτός ο συνδυασμός δεν καρποφόρησε και οι Σπαρτιάτες δεν κατήλθαν στις εκλογές 21 Μαΐου 2023».

Η πορεία του κόμματος των «Σπαρτιατών» άλλαξε την ημέρα ανακήρυξης των συνδυασμών από τον Αρειο Πάγο για τις δεύτερες εκλογές. Σε αυτές οι «Σπαρτιάτες» κατέβηκαν με πολύ λίγους υποψηφίους ανά εκλογική περιφέρεια «κατά τρόπο αναντίστοιχο με το εκλογικό ποσοστό που τελικά έλαβε», ενώ η απόφαση ανακήρυξης της 8ης Ιουνίου του Αρείου Πάγου αφιέρωνε λίγες σειρές στον συνδυασμό αυτόν χωρίς κάποιον προβληματισμό.

Ωστόσο, όπως περιγράφεται στην προσφυγή, «την ίδια ημέρα μετά την έκδοση της απόφασης ο Ηλίας Κασιδιάρης, αποκλειστείς μία ακόμη φορά, προέβη σε δήλωση στήριξής του, το “Σπαρτιάτες” μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Σταδιακά από την επόμενη μέρα ο μέχρι τότε άγνωστος αυτός συνδυασμός αρχίζει να αποκτά αναγνωρισιμότητα. Η δε παραπάνω ανάρτηση του Κασιδιάρη δεν ήταν η μόνη αλλά συνέχισε να αναρτά στο Twitter υποστηρικτικές προς τον συνδυασμό δηλώσεις ανά 2-3 ημέρες». Μάλιστα, παρατίθεται σειρά δηλώσεων μέχρι τις εκλογές, που, κατά τον συγκεκριμένο πολίτη, ταυτίζει την άνοδο των «Σπαρτιατών» με τον δικό του αποκλεισμό.

Πηγή:  EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com