Στην Κίνα ο Σολτς: Επίσκεψη με φόντο την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Δύση και τον ασιατικό γίγαντα

Ο πρώτος ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ και της G7 που ταξιδεύει στη χώρα αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του κορονοϊού

by Times Newsroom

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντάται στο Πεκίνο με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον πρώτο ηγέτη κράτους μέλους της ΕΕ και της G7 που επισκέπτεται στην Κίνα αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού. Ο καγκελάριος Σολτς έγινε δεκτός το πρωί στο Παλάτι του Λαού από τον πρόεδρο Σι, διευκρίνισε πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αμέσως μετά, ο κ. Σολτς αναμένεται να έχει συνάντηση για συνομιλίες με τον κινέζο πρωθυπουργό, τον Λι Κετσιάνγκ.

Ο Σολτς διαβεβαίωσε τον Σι Τζινπίνγκ ότι η πρόθεσή του είναι να «αναπτυχθεί περαιτέρω» η οικονομική συνεργασία της Γερμανίας με την Κίνα, παρά τις «διαφορές απόψεων» των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

«Θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας (…) σε άλλα ζητήματα: την κλιματική αλλαγή, τη διατροφική ασφάλεια και τις χρεωμένες χώρες», τόνισε ο Όλαφ Σολτς στον κινέζο ηγέτη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τζινπίνγκ, από την πλευρά του, δήλωσε πως η επίσκεψη στο Πεκίνο του καγκελάριου Σολτς «ενισχύει την πρακτική συνεργασία» της Κίνας με τη Γερμανία, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η επίσκεψη Σολτς καταγράφεται με φόντο την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Δύση και την κινεζική κυβέρνηση, στην οποία ειδικά οι ΗΠΑ προσάπτουν αυξανόμενη «επιθετικότητα» και αυταρχισμό.

Όπως το βλέπει ο κ. Σι, οι δύο χώρες πρέπει να αυξήσουν τη συνεργασία τους αυτή την «περίοδο αλλαγών και αναταραχής» για το καλό της παγκόσμιας ειρήνης, μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Άι Γουέιγουεϊ: Η επίσκεψη Σολτς στην Κίνα «δεν είναι κακή ιδέα»

Ο αντιφρονών κινέζος εικαστικός Άι Γουέιγουεϊ τάχθηκε υπέρ της επίσκεψης που κάνει σήμερα στην Κίνα ο Όλαφ Σολτς, μολονότι άλλοι ακτιβιστές και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ουιγούρων κάλεσαν να ακυρωθεί, εξαιτίας της κατάστασης στον ασιατικό γίγαντα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Τουλάχιστον δεν είναι κακή ιδέα», είπε ο καλλιτέχνης στο Γερμανικό Πρακτορείο ερωτηθείς για το πρώτο ταξίδι που κάνει σήμερα ο κ. Σολτς με την ιδιότητα του καγκελάριου στο Πεκίνο.

«Στον κόσμο μας σήμερα δεν θα ήταν ρεαλιστικό να τερματίσεις μια σχέση για να επιτύχεις οποιονδήποτε πολιτικό σκοπό», ανέφερε ο εξόριστος στην Πορτογαλία εικαστικός.

«Αυτό δεν έχει κατορθωθεί ποτέ, ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις. Οι σχέσεις μεταξύ χωρών είναι πάντα εκεί, είτε επίσημα, ή μέσω μυστικών διαύλων», επέμεινε ο κ. Άι προσθέτοντας πως «δεν θεωρώ το ταξίδι (σ.σ. του κ. Σολτς) απαράδεκτο».

Ο Όλαφ Σολτς συναντάται σήμερα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Παλάτι του Λαού. Είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συναντάται με τον αρχηγό του κινεζικού κράτους αφότου εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και άρα της χώρας τον Οκτώβριο.

Ο κ. Σολτς, ο οποίος έχει δεσμευτεί πως θα αλλάξει ο τρόπος που το Βερολίνο χειρίζεται τις σχέσεις του με το Πεκίνο, υποσχόταν πως θα έχει «ειλικρινείς» συνομιλίες με την κινεζική πολιτική ηγεσία στην 11ωρη επίσκεψή του. Δεσμεύτηκε πως θα εγείρει «δύσκολα θέματα» στις συνομιλίες, ιδίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την μεταχείριση των μειονοτήτων. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη διένεξη όσον αφορά το καθεστώς της Ταϊβάν.

«Η επαφή μεταξύ ηγετών κρατών κανονίζεται κυρίως λόγω της στρατηγικής αλληλεξάρτησής τους και δεν θα σταματήσει αν ηθικοποιούμε τα ζητήματα», παρατήρησε ο Άι Γουέιγουεϊ. Το σημαντικότερο για κάθε ευρωπαίο ηγέτη, πρόσθεσε, είναι να «δηλώνει ξεκάθαρα» ποιες είναι οι θέσεις του.

«Δεν μπορεί να κατακτηθεί κανένας σεβασμός αν μια σχέση θεμελιώνεται αποκλειστικά και μόνο στα κέρδη», εξήγησε. «Οι αξίες και τα συμφέροντα» πρέπει να διατυπώνονται με «σαφή τρόπο», αυτή θα ήταν «μια καθαρή στάση», πρόσθεσε. Αν όμως η Γερμανία αποφασίσει να μην τηρήσει εν προκειμένω τις ευρωπαϊκές αξίες, δεν θα της αξίζει η θέση «που προσμένει να έχει».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com