Στον αθλητικό στίβο “πατάμε” γερά – Εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας – “Αχτύπητη” η ακρίβεια

Προφυλακίστηκαν οι συλληφθέντες για τρομοκρατία μετά τις απολογίες Οι 4 από τους 6 αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αφορούν την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε τράπεζα των Πετραλώνων και την αποστολή παγιδευμένου φακέλου στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Ο πυροτεχνουργός της Πολεμικής Αεροπορίας τήρησε το δικαίωμα της σιωπής, ενώ ένας 36χρονος ομολόγησε μόνο μια επιμέρους πράξη.

by Times Newsroom

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (Η Καθημερινή, 01/03/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν θα ικανοποιήσει τις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αξίωσε για ακόμη μια φορά παραχωρήσεις της Χαμάς προτού διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για νέα κατάπαυση του πυρός κι επιστροφή περισσότερων από τους δεκάδες ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
  • ΗΠΑ: Πρώτη νίκη της Χέιλι στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων – Η μοναδική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του προσώπου που θα διεκδικήσει εξ ονόματος της παράταξης της αμερικανικής δεξιάς την προεδρία στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, η Νίκι Χέιλι, σημείωσε την πρώτη της νίκη στην κούρσα χθες Κυριακή, με αξία κυρίως συμβολική, σύμφωνα με την εκτίμηση του ινστιτούτου Edison Research.
  • Ελβετία: Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της καταβολής 13ης σύνταξης. Οι Ελβετοί, ο γηράσκων πληθυσμός των οποίων βρίσκεται αντιμέτωπος με άνοδο του κόστους ζωής, ψήφισαν σήμερα υπέρ της καταβολής μιας 13ης σύνταξης, κάνοντας ένα «ιστορικό» βήμα σύμφωνα με τους υποστηρικτές της σχετικής πρότασης, όμως απέρριψαν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Αϊτή: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τα αιματηρά επεισόδια και τη μαζική απόδραση κρατουμένων. Ανακοινώθηκε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, με άμεση ισχύ, για «περίοδο 72 ωρών»
  • Ιταλία: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι συγχαίρει τον Ντόναλντ Τραμπ και εύχεται νίκη του – Ο Σαλβίνι εκφράζει τακτικά την υποστήριξή του προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ καταγγέλλοντας τις δίκες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος
  • Γερμανία: Η Ρωσία κάνει πόλεμο προπαγάνδας για να μας διχάσει, λέει ο Γερμανός υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στις υποκλοπές της Μόσχας – Το Βερολίνο επιβεβαίωσε την υποκλοπή συνομιλίας ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας
  • ΗΠΑ: Έκκληση της Κάμαλα Χάρις για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας – Οι άνθρωποι λιμοκτονούν, οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και η κοινή ανθρωπιά μας, μας υποχρεώνει να δράσουμε»
  • Γάζα: Από το ποδοπάτημα οι περισσότεροι νεκροί κατά τη διανομή τροφίμων, επιμένει στο προκαταρκτικό πόρισμά του το Ισραήλ – Ο στρατός του Ισραήλ ολοκλήρωσε την προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό που σημειώθηκε στην πόλη της Γάζας την Πέμπτη, όταν δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ποδοπάτημα.

Εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας

  • Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι «6»: Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα την Κυριακή (3/3), πήραν το δρόμο για τη φυλακή οι έξι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη τρομοκρατική οργάνωση. Όλοι τους φέρονται να εμπλέκονται σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν σε τουλάχιστον πέντε υποθέσεις βομβιστικών επιθέσεων. Το κατηγορητήριο για τους φερόμενους ως δράστες είναι βαρύ με τουλάχιστον έξι αδικήματα κακουργηματικού βαθμού.
  • Ντοκουμέντο από δράση: Βίντεο – ντοκουμέντο κατά το οποίο φαίνεται η δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης έφερε στο φως της δημοσιότητας το Mega. Πρόκειται για τη βομβιστική επίθεση κατά υποκαταστήματος τράπεζας, στα Πετράλωνα. Η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου 2024. Στο οπτικό υλικό καταγράφηκαν δυο άντρες και μια γυναίκα που έλαβαν μέρος στο χτύπημα.
  • Η ιεραρχία της «Σύμπραξης Εκδίκησης»: Η Αντιτρομοκρατική με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει από διάφορες πηγές έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οργάνωση είχε διακριτούς ρόλους. Ως ο απόλυτος ηγέτης της θεωρείται ο 36χρονος ο οποίος κρατείται στις φυλακές και είναι γνωστό μέλος του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στενοί του συνεργάτες θεωρούνται άλλα τρία άτομα που βρίσκονταν στις φυλακές Δομοκού, Γρεβενών και Λάρισας. Οι τελευταίοι αναλάμβαναν τον ρόλο να επικοινωνούν με όσους ήταν εκτός των φυλακών.

Διπλωματικό επεισόδιο Γερμανίας – Ρωσίας

  • Ποια η αιτία: Σε διπλωματικό «θρίλερ» έχει εξελιχθεί η «υποκλοπή συνομιλιών» Γερμανών αξιωματούχων της πολεμικής αεροπορίας από την ρωσική αντικατασκοπεία. Η διαρροή αφορά απόρρητα σχέδια για την γερμανική δράση για υποστήριξη στην Ουκρανία. Οι δυο Γερμανοί φέρονται να συζητούσαν τις θεωρητικές δυνατότητες ενδεχόμενης ανάπτυξης γερμανικών πυραύλων κρουζ Taurus για λογαριασμό του Κιέβου
  • Τι υποστηρίζει η Μόσχα: Το ηχητικό απόσπασμα διάρκειας 38 λεπτών δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από ρωσικά ΜΜΕ. Από την πλευρά της η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο δεν έδωσε απάντηση σε αίτημα για κάποιο σχόλιο. Ταυτόχρονα, εικάζεται ότι η διαρροή μπορεί να είναι απόπειρα της Ρωσίας να εκτρέψουν τη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τον Αλεξέι Ναβάλνι.
  • Τι διαδίδεται στο Βερολίνο: Για απόπειρα αποσταθεροποίησης της Γερμανίας από τη Μόσχα έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Ο ίδιος έκανε παράλληλα λόγο για χτύπημα στην ενότητα της χώρας, διεξάγοντας «πόλεμο πληροφοριών». Από την πλευρά του Καγκελάριος Σολτς σε δηλώσεις του, ανέδειξε την σοβαρότητα του θέματος ενώ γνωστοποίησε ότι θα διεξαχθούν έρευνες για την εν λόγω διαρροή.

Αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

  • Στον προορισμό της η ελληνική φρεγάτα: Το απόγευμα της Κυριακής (3/3) έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να ενταχθεί στην επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ, η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα». Το ελληνικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε διέλευση από την διώρυγα του Σουέζ.
  • Πλήρως εξοπλισμένη: Η φρεγάτα πολλαπλών αποστολών τύπου MEKO 200HN, κατέφθασε στα επικίνδυνα νερά της Ερυθράς Θάλασσας πλήρως εξοπλισμένη. Μεταξύ άλλων φέρει, πυροβόλο 554 και τα άλλα πενηντάρια πολυβόλα. Υπερσύγχρονο σύστημα anti-drone, καθώς και  αντιαεροπορικά αντιπυραυλικά συστήματα Phalanx. Στο πολεμικό πλοίο έχει επιβιβαστεί και επίλεκτη ομάδα των ειδικών δυνάμεων ΟΥΚ.
  • Ποια η αποστολή της: Το ελληνικό πολεμικό πλοίο ως μέρος της διεθνούς δύναμης που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, θα διαφυλάττει τη θαλάσσια ασφάλεια και τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ιδίως για τα εμπορικά πλοία, στην περιοχή όπου είναι πολυάριθμες επιθέσεις των Χούθι. Το σχέδιο αναφέρει ότι θα συνεργάζεται με αμερικανικά και βρετανικά πλοία που μετέχουν στην επιχείρηση «Prosperity Guardian».

Μεγάλες επιτυχίες της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου

  • Στην κορυφή ο Τεντόγλου: Την καλύτερή του επίδοση για φέτος πέτυχε ο Μίλτος Τεντόγλου, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο, το Σάββατο (2/3) στη Γλασκώβη. Ο «χρυσός» Έλληνας κατέκτησε το δέκατο χρυσό της καριέρας του και το δεύτερο συνεχόμενο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η απονομή πραγματοποιήθηκε με συγκίνηση για τους παρευρισκόμενους Έλληνες  λίγες ώρες μετά τον μεγάλο τελικό.
  • Χάλκινος ο Καραλής: Ακόμα ένα μετάλλιο για την Ελλάδα στη διοργάνωση ήρθε από τον Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ το βράδυ της Κυριακής (3/3). Ο Έλληνας αθλητής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο σε ένα συγκλονιστικό αγώνα με μεγάλο άλμα στα 5,85.
  • Τα ελληνικά μετάλλια: Η Ελλάδα έφτασε τα 15 μετάλλια (επτά χρυσά, δύο ασημένια και έξι χάλκινα) στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, με τη φετινή της συμμετοχή. Οι επιτυχίες αυτές χρονολογούνται από το 1995 στην Βαρκελώνη και το ασημένιο του Λάμπρου Παπακώστα στο ύψος, έως και το 2024, με τα δυο μετάλλια των Τεντόγλου και Καραλή.

Η μάχη της ακρίβειας

  • Εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα: Σε εφαρμογή τέθηκαν την Παρασκευή (1/3), οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και οι καταναλωτές αναμένεται να δουν τις επόμενες ημέρες κάθοδο τιμών σε μια σειρά προϊόντων όπως, απορρυπαντικά, σαπούνια, οδοντόκρεμες και βρεφικές πάνες.
  • Νέο άλμα τιμών: Προ των πυλών βρίσκεται νέα άνοδος τιμών στα τρόφιμα. Η «λερναία ύδρα» της ακρίβειας φαίνεται να επιμένει καθώς μέσα στο μήνα έρχονται μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξεως του 8%. «Υπαίτιοι» του νέου κύματος είναι η κλιματική κρίση, το El Nino και οι Χούθοι. Το σαρακοστιανό τραπέζι, το κακάο καθώς και το ελαιόλαδο είναι από τα προϊόντα που θα παρουσιάσουν αυξητικές τάσεις τιμών.
  • Χαμηλά τα τιμολόγια: Αισιοδοξία κυριαρχεί στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Εκπτώσεις αναμένονται να παρουσιάσουν εντός του μήνα Μαρτίου τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Η μείωση θα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 30%.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com