ΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία που έγινε αλλά.. δεν έγινε – Η Γεροβασίλη που λέει ότι δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητα και ο Κασσελάκης που έμεινε μέχρι νεοτέρας

Η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται καθώς κανείς δεν ξέρει πως τελικά πάρθηκε η απόφαση για να μην γίνουν οι εκλογές και πάνω σε τίνος την πρόταση έγινε η ψηφοφορία.

by Times Newsroom

Η πλευρά Κασσελάκη επιμένει ότι δεν έγινε ψηφοφορία γιατί αποσύρθηκε η υποψηφιότητα Γεροβασίλη, την ώρα που η αντιπρόεδρος της Βουλής επιμένει ότι δεν απέσυρε ποτέ την πρότασή της για εκλογές.

Υπενθυμίζουμε ότι τη στιγμή που είχε αρχίσει η ψηφοφορία επι της πρότασης Φάμελλου – Παππά ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το χέρι και ζήτησε να παρέμβει στη διαδικασία. Ανέβηκε στο βήμα και έκλεισε το θέμα προεδρικών εκλογών λέγοντας οτι«έπεσαν οι μάσκες, εκλογές δεν θα γίνουν».

Η Όλγα Γεροβασίλη ρωτήθηκε για τη φράση Κασσελάκη και είπε και εκείνη «Έπεσαν οι μάσκες. Θα συμφωνήσω» και ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση και το ίδιο το προεδρείο του Συνεδρίου ότι «το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, πήρε μια απόφαση να καταψηφίσει την πρόταση του προέδρου Κασσελάκη». Από την πλευρά της γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν αποσύρθηκε ποτέ η πρότασή της από ψηφοφορία όπως επίσης και ότι υπήρχαν προς το σώμα του Συνεδρίου τρεις προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία. Του προέδρου, εκλογές σε δέκα ημέρες, του Φάμελλου και η δική της.

«Δεν την απέσυρα ποτέ την πρόταση» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι η ψηφοφορία έγινε μόνο για την πρόταση των Φάμελλου, Παππά. Το προεδρείο επέλεξε να βάλει σε ψηφοφορία πρώτα την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου και του Νίκου Παππά. Για αυτή την κίνηση η κα Γεροβασίλη αναρωτήθηκε σκωπτικά «γιατί δεν μπήκαν οι άλλες δύο προτάσεις και μπήκε πρώτα του προέδρου; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου».

Για το «εκλογές σε δέκα μέρες κάνε τις μόνος σου» που είπε τόνισε: «Ηταν ένα πολιτικό σχόλιο για να εκθέσει στο συνέδριο τις πραγματικές προθέσεις του κ. Κασσελάκη καθώς υπονοείται ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί κανείς μια τέτοια αντικαταστατική πρόταση για εκλογές και ότι είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν με αδιάβλητο τρόπο».

Αυγέρη: «Το συνέδριο ξεκάθαρα αποφάνθηκε ότι έχουμε πρόεδρο και δεν χρειάζονται εκλογές»

Η Δώρα Αυγέρη μιλώντας ως εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε με δήλωσή της για το πως βλέπει η Κουμουνδούρου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σημειώνοντας ότι «η Όλγα Γεροβασίλη είπε «εάν θέλεις σε ένα μήνα πήγαινε μόνος σου», άρα παρέλκει η δήλωση παρουσίας της σε εκλογές. Το συνέδριο ξεκάθαρα αποφάνθηκε ότι έχουμε πρόεδρο και δεν χρειάζονται εκλογές και προχωράμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη του Συνεδρίου στον πρόεδρο Κασσελάκη και προχωράμε στις επόμενες μάχες με εντολή να τα αλλάξουμε όλα».

Από την πλευρά του ο  Πάνος Ρήγας ως πρόεδρος του Συνεδρίου μιλώντας σε δημοσιογράφους έδειξε και αυτός να μην τα έχει ξεκαθαρισμένα στο μυαλό του τα όσα συνέβησαν. Από τη μια πλευρά σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν έγινε ψηφοφορία η οποία έδειξε συντριπτικά ότι γίνεται αποδεκτή η πρόταση Φάμελλου-Παππά ωστόσο το περιεχόμενό της έγινε αποδεκτό στο κείμενο θέσεων του Συνεδρίου.

«Για να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία εκλογής προέδρου, αυτό πρέπει να το κάνει το σώμα του Συνεδρίου» είπε και όντως η διαδικασία ξεκίνησε.

«Υπήρξαν τρεις προτάσεις. Μία των τριών στελεχών, μια του προέδρου που ήταν πακέτο για εκλογή στις 10 του μηνός και η πρόταση της Όλγας η οποία δεν είχε κατανοηθεί αρχικά. Της ζήτησα να διευκρινίσει, γιατί πρέπει να πάνε πακέτο οι προτάσεις» πρόσθεσε καλώντας την κα Γεροβασίλη να ορίσει ημερομηνία.

«Πηγαίνοντας να ξεκινήσω τη διαδικασία της ψηφοφορίας ο Κασσελακης ορθά είπε ότι εφόσον δεν αποδέχεται η Όλγα Γεροβασίλη ότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές στις 10 του μηνός αρά δεν υπήρχε υποψηφιότητα. Άρχισα την ψηφοφορία αλλά ο πρόεδρος ανέβηκε και είπε ότι δεν υπάρχουν εκλογές. Από εκεί και ύστερα δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσαμε τη διαδικασία».

Η πρόταση όμως Φάμελλου Παππά τελικά συμπεριλήφθηκε στην απόφαση του Συνεδρίου στο 15ο σημείο της και σύμφωνα με την οποία «ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Απορρίφθηκε η πρόταση Κασσελάκη για εκλογές – Σκληρό μπρα ντε φερ της Όλγας Γεροβασίλη – Πως «αποσύρθηκαν» οι κάλπες

Με απόρριψη της πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη για εκλογή προέδρου, έληξε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλειοψηφία των συνέδρων υπερψήφισε την συμβιβαστική πρόταση των Σ. Φάμελλου-Γ. Τσίπρα και Ν. Παππά για μη εκλογή προέδρου. Μάλιστα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε «Έληξε, δεν πάμε σε εκλογές έπεσαν οι μάσκες».

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Όλγας Γεροβασίλη. «Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Εσύ το πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Κάντε μας μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις» όπως είπε, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Όλγα αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές»

Tελικώς την λύση έδωσε η πρόταση Φάμελλου – Παππά και άλλων, που είπαν ότι το συνέδριο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Στέφανο Κασσελάκη και πέρασε δια ανατάσεως χειρός από το συνέδριο και συνεπώς δεν προχωράει η διαδικασία.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε «οι μάσκες έπεσαν, δεν γίνονται εκλογές, προχωράμε».

ΣΥΡΙΖΑ: Τι προηγήθηκε 

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Όλγας Γεροβασίλη. Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του, ζήτησε καθαρές λύσεις και λύτρωση, με εκλογές στις 10 Μαρτίου.

«Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας έλεγε το σύνθημα. Ναι, αλλά με τα χέρια λυτά, όχι δεμένα. Λύτρωση τώρα απέναντι σε ό,τι σου καίει την ψυχή. Σας αγαπώ πάρα πολύ, δεν θα σας προδώσω ποτέ. Καθαρές λύσεις».

Ο κ. Κασσελάκης επετέθη στην εσωκομματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι κάποιοι έχουν ατζέντα ήττας». «Πώς θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος υπό αυτές τις συνθήκες; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από απόφαση αναβολής εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου. Την Πέμπτη μπήκα στεναχωρημένος αλλά ολόκληρος. Πώς μπορώ να μείνω κομματάκια;» τόνισε.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας: «Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης της απάντησε ζητώντας τη να πάρει εκείνη πίσω την υποψηφιότητα της και σταματάμε. Η κ. Γεροβασίλη παίρνοντας εκ νέου το λόγο, είπε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές.

«Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες ‘βρείτε μου αντίπαλο και πάμε’. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω», είπε η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο συνέδριο.

«Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες», πρόσθεσε. Εν συνεχεία, σχολίασε: «Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα».

«Αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω λόγο να πάω σε εκλογές» ανταπάντησε ο κ. Κασσελάκης. Ακολούθησε η ψηφοφορία όπου η πλειοψηφία αντέκρουσε την πρόταση για εκλογή προέδρου.

Η συμβιβαστική πρόταση Φάμελλου

Μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, καταθέτοντας κοινή πρόταση με τους Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».

«Σήμερα είμαστε εδώ με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι εδώ η βάση με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους και έχουμε τη λαμπρή δυνατότητα να λύσουμε τα μεγάλα θέματα, με τα μέλη του κόμματος και τη δημοκρατική εκπροσώπηση τους που είναι εδώ», είπε. Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και του Γιώργο Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή πρόταση αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση».

«Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια, το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να πεις ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δε χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών.

Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξη μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας». «Είναι μία πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους», τόνισε.

Σπίρτζης: «Δεν ήθελε να δοκιμαστεί να περάσει η πρόταση των εκλογών»

«Δεν ήθελε να δοκιμάστει να περάσει η πρόταση των εκλογών» ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Χρήστος Σπίρτζης, σε μια πρώτη εκτίμησή του, μετά την τροπή της τέταρτης ημέρας του Συνεδρίου.

«Τέτοιου είδους συνδικαλιστικές τακτικές στο συνέδριο ενός κόμματος μάλλον τον προβάλλουν», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης, υπονοώντας ότι ο κ. Κασσελάκης προτίμησε να τερματίσει τη συζήτηση στην πρόταση του κ. Φάμελλου και όχι στη δική του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com