ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: «Διαλυτική» η συζήτηση για συμμαχίες

Πολιτικό γεγονός που θα πάρει διαστάσεις θα είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η αποψινή εκδήλωση με θέμα «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;» στο Θέατρο ΑΛΦΑ με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και την Εφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.

by Times Newsroom

Οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έχουν στείλει μηνύματα προς βουλευτές και στελέχη να μην παρευρεθούν, ώστε να μη νομιμοποιήσουν τη συζήτηση που έχει στο επίκεντρο την ανασύνθεση του χώρου από τα αριστερά της Ν.Δ. ως τα δεξιά του ΚΚΕ και στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Νέα Αριστερά φέρεται να θέλει να συμμετάσχει σύσσωμη και στο διάλογο και στις διεργασίες.

Ποιος θα λάβει το μήνυμα, ποιος θα υπακούσει και ποιος όχι θα φανεί το βράδυ, αλλά πρέπει να ειπωθεί ότι στην εκδήλωση δεν θα παρευρεθούν μόνο πολιτικά πρόσωπα. Εχουν κληθεί εκπρόσωποι της αγοράς και των παραγωγικών τάξεων, εκπρόσωποι φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ώστε να δοθεί η αίσθηση ενός ξεκινήματος «από τα κάτω».

Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσός, έχουν ανταποκριθεί θετικά και θα δώσουν το «παρών», ενώ αναμένονται και άλλοι.

Αμφισβήτηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Διονύση Τεμπονέρα και το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Μανώλη Χριστοδουλάκη ότι ξεκινούν πριν από τις εκλογές μία συζήτηση που δεν υπάρχει και αμφισβητούν τις ηγεσίες των κομμάτων τους χωρίς πραγματικό λόγο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η συζήτηση για την ανάγκη ανασύνθεσης του χώρου που δημοσκοπικά κινείται κάτω από το 30% (ως άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά) είναι σε εξέλιξη.

Και οι Τεμπονέρας, Χριστοδουλάκης και Αχτσιόγλου (η οποία κινείται σε απόλυτη συνεννόηση με τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς) βγαίνουν μπροστά πριν από τις ευρωεκλογές, θέτουν πήχη στις ηγεσίες τους, όπως έκανε ο Διονύσης Τεμπονέρας στον Στέφανο Κασσελάκη, όταν είπε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μπει σε κυβερνητική τροχιά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωεκλογές».

Αν, δε, πιστέψουμε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού, «την ώρα που τα στελέχη βάζουν πήχη στον Στέφανο Κασσελάκη για να μπορέσουν να τον… ξεφορτωθούν μετά τις ευρωεκλογές, ο απλός κόσμος ζητά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πέσουν γονατιστοί και να παρακαλέσουν τον Αλέξη Τσίπρα να γυρίσει πίσω!».

Αντίδραση

Μάλλον τα έμαθε όλα αυτά ο κ. Κασσελάκης και, ενώ είχε αποφασίσει να μη σχολιάσει ούτε αμέσως ούτε εμμέσως την αποψινή πολιτική εκδήλωση η οποία τον ακυρώνει ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν άντεξε. «Μην ακούτε την ηχορύπανση», είπε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόλο ο πρόεδρος του κόμματος για να υποβαθμίσει κινήσεις σαν την αποψινή και προτάσεις για συνεργασίες με κόμματα της Κεντροαριστεράς.

«Αν δεν συζητήσουμε πριν από το Συνέδριο του κόμματος και με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, πώς θα βγάλουμε κρίσιμα συμπεράσματα και αποφάσεις για την πορεία του προοδευτικού χώρου;», συνεχίζει να ρωτά ωστόσο δημοσίως ο Διονύσης Τεμπονέρας, που, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν είναι μόνος του.

«Αδειάζουν» Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Αναφέροντας ως παράδειγμα τη νίκη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Φέρονται να το πιστεύουν στελέχη σαν την Ολγα Γεροβασίλη και τον Γιάννη Ραγκούση. Φέρεται να το πιστεύει ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος αύριο Τετάρτη ανακοινώνει το νέο του κόμμα μαζί με τη Μαρία Βασιλάκου και τον πρώην αντιδήμαρχο της Αθήνας, Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Φέρεται να το πιστεύει ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γ. Παπανδρέου, ό,τι και αν πιστεύουν για τον εαυτό τους και το δικό τους ρόλο στο εγχείρημα.

Ολοι αυτοί φέρονται να πιστεύουν δηλαδή ότι, αν βγει μπροστά ένα πρόσωπο -που δεν είναι ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης- και ενώσει τις δυνάμεις και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς σε ένα φορέα, τότε μπορεί να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com