Τρία από αυτά φαίνεται να ξεχωρίζουν.
Σενάριο πρώτο
Συμβιβασμός Κασσελάκη – Πολάκη
Οι πιθανότητες να επέλθει συμβιβασμός ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη, μετά τα όσα μεσολάβησαν την Πέμπτη, μοιάζουν αμυδρές. Παρά το άνοιγμα που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον «αψύ κρητικό» μέσω της ανάρτησης του στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και μέσω διάφορων «γεφυροποιών», δείχνουν να πέφτουν στο κενό.
Ο χανιώτης βουλευτής μοιάζει αποφασισμένος να φτάσει ως το τέλος και να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.
Σενάριο δεύτερο
Συμμαχία Πολάκη – «87»
Το χάσμα που χωρίζει τον Παύλο Πολάκη από την ομάδα των «87», είναι μεγάλο. Γιγαντώθηκε με την επιλογή της Όλγας Γεροβασίλη, του Γιώργου Βασιλειάδη και του Κώστα Ζαχαριάδη να ζητήσουν την πλήρη διαγραφή του από το κόμμα.
Όμως, πηγές και από τις δύο πλευρές, δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξει μια συμμαχία εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Σεπτεμβρίου.
Σενάριο τρίτο
Η «87» στη διεκδίκηση της ηγεσίας
Η κυρίαρχη τάση στην ομάδα της «Φρουράς Τσίπρα», είναι να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και πριν το Συνέδριο. Θεωρούν αυτή την υπόθεση χαμένη και τοξική, ενώ θεωρούν ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανασυγκρότηση της παράταξης.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν φωνές που πιστεύουν ότι πρέπει να διεκδικήσουν το κόμμα απέναντι στη «λαίλαπα Κασσελάκη-Πολάκη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι τέλους το πάει ο Πολάκης
Ο Παύλος Πολάκης, με διαδικτυακή σύνδεσή του τράβηξε τη σκανδάλη πυροβολώντας τον Στέφανο Κασσελάκη και θέτοντας υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Με βαριές αιχμές κατά Κασσελάκη αποχώρησαν τα μέλη της ομάδας των «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Στα «κάγκελα» οι απλήρωτοι απεργοί εργαζόμενοι της «Αυγής» και του «Κόκκινου».
Ο Στέφανος Κασσελάκης, εάν και προϊδεασμένος για μια τέτοια δυσμενή γι’ αυτόν εξέλιξη, απάντησε στον Παύλο Πολάκη ότι «δεν σηκώνω το γάντι», «δεν θα ταλαιπωρήσω το κόμμα!», «δεν θα τα βροντήξω» και «όποιος επιθυμεί να καταθέσει πρόταση μομφής να το κάνει στην Κεντρική Επιτροπή». Στάση που εμφανώς προδίδει την αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ότι πλέον αποτελεί παρελθόν εκείνο το αλαζονικό ύφος που είχε υιοθετήσει στο Συνέδριο, όταν έλεγε «φέρτε μου έναν υποψήφιο και πάμε σε εκλογές…». Η απόδραση της πρόκλησης μέσω της Κεντρικής Επιτροπής που επέλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι τυχαία… καθώς, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου μπορεί να αρθεί εάν το ζητήσει το 50%+1 των μελών της Κ.Ε., στην οποία υπολογίζει πως εξακολουθούν οι προεδρικοί να έχουν την πλειοψηφία.
Ωστόσο, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση, ο κ. Κασσελάκης με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο προκάλεσε νέα… σύγχυση. Επιχείρησε να «καλοπιάσει» τον Πολάκη, επιτέθηκε σε όσους αποχώρησαν και είπε: «Το βλέμμα μου είναι στο καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ… Οποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε είναι ευπρόσδεκτος». Αίσθηση έκανε η αναφορά του στον Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι «θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα».
Θρυαλλίδα των ραγδαίων εξελίξεων στην Κουμουνδούρου αποτέλεσε η παρέμβαση του Παύλου Πολάκη στη συνεδρίαση, ο οποίος ζήτησε αλλαγή πολιτικής, την οποία όπως είπε «δυστυχώς, η σημερινή μας ηγεσία δεν μπορεί να την κάνει. Δεν μπορεί να δώσει πολιτική λύση. Γι’ αυτό χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα. Και όσο με αφορά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι’ αυτό», δηλώνοντας «παρών» για την προεδρία του κόμματος, ως αυτόνομη συνιστώσα και διακριτά από την υπόλοιπη εσωκομματική αντιπολίτευση.
Πάντως, «έκπληξη» αποτέλεσε η απασφάλιση του Παύλου Πολάκη, εάν και με τη μεταμεσονύχτια ανάρτηση που είχε κάνει στο facebook καθιστούσε σαφές πως είναι έτοιμος να τα τινάξει όλα στον αέρα…, εάν ο Κασσελάκης δεν «φάει» την Αθηνά Λινού, που ήταν η αιτία της διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και αποδειχθεί πως οι διαβεβαιώσεις που κάποιοι προφανώς του έδιναν ήταν φρούδες… Εξέλαβε ως «άδειασμα» τις παλινδρομικές αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με την εσωτερική… διερεύνηση των καταγγελιών του για τα οικονομικά του «Ινστιτούτου Πρόληψις» της οικογένειας Λινού και έτριξε τα δόντια του… προς την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διερωτώμενος σκωπτικά εάν «Χρειάζεται να είναι κάποιος “εξειδικευμένος τεχνοκράτης” για να απαντήσει σε αυτά τα ερώτημα;» που προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί και εάν «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερηφανεύεται για το πόσο δυνατή είναι στα χρηματοοικονομικά, δεν μπορεί να τα κρίνει;». Διαμηνύοντας στον Στέφανο Κασσελάκη ότι τα στοιχεία αυτά που έχει κατά του «Ινστιτούτου Πρόληψις» θα τα πάει ο ίδιος στη Δικαιοσύνη και πως είναι αποφασισμένος να «συνεχίσει μέχρι τέλους!».
Διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις
Μέσα σε αυτό το κλίμα αλληλοσπαραγμού που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, όμηροι για μια ακόμη φορά βρέθηκαν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΜΜΕ του κόμματος. Καθώς η πλειοψηφία της Π.Γ. αυτό που αποφάσισε ήταν να «κλοτσήσει το ντενεκεδάκι» για μια ακόμη φορά, λέγοντας πως θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα εξεύρεσης πόρων και χρηματοδότησης (ακόμα και δανεισμός), για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να υπηρετηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης και εξορθολογισμού των ΜΜΕ. Στη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τον Στέφανο Κασσελάκη μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Π.Γ., τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δυνατότητα εθελούσιας για τους εργαζομένους που το επιθυμούν. Καίγοντας έτσι την προχθεσινή διαρροή που ήθελε η εισήγηση της Left Media (και όχι της Οικονομικής Επιτροπής που δημιουργήθηκε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή) να περιλαμβάνει την απομάκρυνση (είτε με εθελούσιες είτε με απολύσεις) 30 εργαζομένων από την «Αυγή» και 7 με 10 εργαζομένων από το «Κόκκινο».
Βαριές κατηγορίες από τους «87»
Την ίδια ώρα, τα οκτώ μέλη της Π.Γ. Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου, που θεωρούνται μέλη των «87», έσφιξαν και άλλο τη μέγγενη στον Στέφανο Κασσελάκη κατηγορώντας τον για «απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος» και αποχωρώντας της συνεδρίασης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά αναφέρουν πως «δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το κόμμα μας». Κάρφωσαν τον κ. Κασσελάκη ότι δεν έκανε καμία πρόταση βιωσιμότητας για τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «η άρνηση να δοθούν οικονομικά στοιχεία στην Π.Γ. σημαίνει πολλά για τους κανόνες που επιβάλλονται στονν Νέο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την Αριστερά δεν εκφράζουν».
Του καταλόγισαν ότι «ζητά λευκή επιταγή» και ότι έχει θέσει σε «εξέλιξη σχέδιο απεργοσπαστικού μηχανισμού». Παράλληλα, διαφώνησαν και χαρακτήρισαν απαράδεκτες τις πιέσεις και μεθοδεύσεις που ασκεί το προεδρικό περιβάλλον στο θέμα των παραιτήσεων που ζητούν να υπάρξει από τους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας, προκειμένου ο Στέφανος Κασσελάκης να βρεθεί στη Βουλή, λέγοντας ότι «η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Οθωνα Ηλιόπουλου, έγινε για λόγους αλλότριους» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου Επικρατείας να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται.
Αυτή την τακτική και αυτές τις αποφάσεις δεν μπορούμε να τις νομιμοποιήσουμε». Στον αντίποδα, αυτό που πέρασε για το θέμα η προεδρική πλειοψηφία στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει σε αποχωρήσεις επιλαχόντων, προκειμένου να μπει ο Στέφανος Κασσελάκης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κάτι που «θα συμβάλει αποφασιστικά στη μεγάλη, αντιπολιτευτική προσπάθεια του κόμματος», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.
Η στάση της ομάδας των «87» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν παραβίασε κλειστές πόρτες, καθώς με όσα είχαν προηγηθεί ήταν απόλυτα αναμενόμενη για το προεδρικό μπλοκ.