“Συζητώντας για το γυναικείο ζήτημα στην πρώιμη νεότερη Ιταλία”

B’ Συνάντηση για την ιστορία των γυναικών και του φύλου

by Times Newsroom

Οι Ιστορικοί για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου συνεχίζουν τη σειρά παρουσιάσεων “Συναντήσεις για την ιστορία των γυναικών και του φύλου” με την δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση που θα γίνει την Τρίτη 22-02-2022 στις 19:00 με θέμα: “Συζητώντας για το γυναικείο ζήτημα στην πρώιμη νεότερη Ιταλία”. Η συνάντηση είναι ανοικτή στο κοινό μέσω της πλατφόρμας zoom ακολουθώντας τον σύνδεσμο:  https://authgr.zoom.us/j/98997310674?pwd=ejlWV0Q3aU9oT0lVWTNjKzB0MVJyQT09

Σε αυτήν την δεύτερη συνάντηση θα μιλήσει η  Μαριτίνα Λεοντσίνη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ με θέμα: “Ο κανονιστικός λόγος περί γυναικείας χηρείας και ο ρόλος της χήρας ως ‘παιδαγωγού’ στην πρώιμη νεότερη Ιταλία”.

Στην ομιλία αυτή θα αναλυθεί η κοινωνική υπόσταση της χηρείας κατά τον 16ο αιώνα κυρίως από άνδρες συγγραφείς που συνέγραψαν και εξέδωσαν τα έργα τους στον ιταλικό χώρο. Θα αναδειχθεί πως ο κανονιστικός λόγος των ανδρών στα μέσα του 16ου αιώνα συνέβαλε σε μια αλλαγή θεώρησης του ρόλου των γυναικών που βρίσκονταν σε κατάσταση χηρείας κατά την πρώιμη νεότερη περίοδο και στη θέασή τους ως δυνάμει χρήσιμα μέλη της κοινωνίας και όχι, όπως μέχρι τότε σε μεγάλο βαθμό η κοινωνία τίς αντιμετώπιζε ως περιθωριακά μέλη της. Η νέα θέαση των γυναικών αυτών συνδέεται με την έναρξη μιας περισσότερο εντατικής «συζήτησης» σχετικά με την αναγκαιότητα της διάδοσης της εκπαίδευσης τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, που εντάσσεται στο πλαίσιο της Καθολικής Μεταρρύθμισης αλλά και του γυναικείου ζητήματος (querelle des femmes).

Σχολιάστρια είναι η Ανδρονίκη Διαλέτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συντονίστρια η ιστορικός Μαρία Πρέκα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Οι Ιστορικοί για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου (https://www.facebook.com/studiesonmasculinityandfemininity.gr) αποτελούν το ελληνικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών (International Federation for Research in Women’s History, IFRWH). Δραστηριοποιούνται από το 2007 με οργάνωση ημερίδων και συνεδρίων, ενώ έχουν την ευθύνη για την «Ελληνική Βιβλιογραφία της Ιστοριογραφίας των Γυναικών και του Φύλου», που δημοσιεύεται στον διαδικτυακό τόπο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Νεοελληνικών Σπουδών «Ανέμη».

Το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων, που μπορείτε να παρακολουθήσετε από τον ίδιο σύνδεσμο της πλατφόρμας zoom την ίδια ώρα, έχει ως εξής:

-Το φύλο στον Μεσοπόλεμο. (Τρίτη 29-3)

Ομιλήτρια: Μαρία Ρεπούση (ιστορικός, ΑΠΘ), «Οι ‘απειλητικές’ γυναίκες της δεκαετίας του 1920: λόγοι και αντίλογοι για τα σώματα, τα επαγγέλματα και τις ιδέες των γυναικών». Σχολιάστρια: Δήμητρα Σαμίου (ιστορικός). Συντονίζει η Έφη Αβδελά (ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης).

-Δημόσιοι λόγοι για την ομοερωτική επιθυμία στην Ελλάδα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. (Τρίτη 19-4)

Ομιλήτριες: Γαβριέλλα Ασπράκη (κοινωνική ανθρωπολόγος – ιστορικός), «Ελληνικός έρως: ιατρικός λόγος για την ανδρική ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα (τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα)» και Ελένη Φουρναράκη (ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης), «Από τους ‘θήλεις εραστάς’ στις ‘ομοφρόνους της αρχαίας Λεσβίας Μεγίλλας’: Γυναικείες ερωτικές φιλίες υπό το φως της δημοσιότητας, στο γύρισμα του 19ου αιώνα». Συντονίζει η Δήμητρα Βασιλειάδου (ιστορικός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

-Πηγές της Ιστορίας των Γυναικών – Βυζάντιο. (Τρίτη 31-5)

Ομιλήτρια: Άννα Μιχοπούλου (ερευνήτρια ιστορίας των γυναικών), «Μητερικόν: βίοι αγίων μητέρων, ζωές βυζαντινών γυναικών». Σχολιαστής: Δημήτρης Κυρίτσης (ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης).Συντονίζει η Σπυριδούλα (Ντένια) Αθανασοπούλου-Κυπρίου (εκπαιδευτικός, Δρ. Παν/μίου Μάντσεστερ).

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com