Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν σε επιχειρήσεις επίθεσης στην κατεύθυνση των κατεχόμενων από τη Ρωσία πόλεων της Μελιτόπολης και του Μπερντιάνσκ στην περιοχή της Ζαπορίζια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Κόβαλεφ, απαριθμώντας τα ονόματα χωριών στο νότιο τμήμα της χώρας.
«Είχαν μερική επιτυχία στις κατευθύνσεις της Νοβοντανιλίβκα –Ρομπότινε, Μάλα Τοκμάτσκα – Βερμπόβε, Βίλνε Πόλε – Μακαρίβκα, ενισχύουν τα σύνορα που έχουν εξασφαλίσει», δήλωσε ο ίδιος σήμερα σύμφωνα με το Κέντρο Τύπου του ουκρανικού Στρατού.
Η Ουκρανία μάχεται επίσης για να συγκρατήσει την προέλαση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά, με «ιδιαίτερα σφοδρές συγκρούσεις» να λαμβάνουν χώρα κοντά στο Λιμάν στην περιοχή Ντονέτσκ, δήλωσε ο ίδιος.
Διάσκεψη δωρητών στο Λονδίνο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Ανοικοδόμηση των υποδομών, αποναρκοθέτηση, ανάταξη της οικονομίας, χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών: ηγέτες και εκπρόσωποι περισσότερων από 60 χωρών αναμένονται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο σε μια διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας η οποία έχει στόχο να κινητοποιήσει κράτη, εταιρείες και μεγάλους οικονομικούς θεσμούς.
Αν και οι άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας εκτιμήθηκαν στα 14 δισεκ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα, η συνολική ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας θα κοστίσει 411 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του οικονομικού θεσμού σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την ουκρανική κυβέρνηση. Ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, η χώρα του οποίου είναι μία από τις πιο ενεργές υποστηρίκτριες της Ουκρανίας, αναμένεται να ανοίξει τη διάσκεψη. Σε αυτή θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μετάσχει μέσω βίντεο.
«Οικοδόμηση του μέλλοντος»
Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Σούνακ σκοπεύει να επαναλάβει τη δέσμευση της Δύσης να στηρίζει την Ουκρανία «για όσο καιρό χρειάζεται προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο» και να βοηθήσει «στην οικοδόμηση του μέλλοντος που της αξίζει».
Τον Δεκέμβριο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε συγκρίνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία με το σχέδιο Μάρσαλ που κατήρτισαν οι ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πολλές χώρες και θεσμοί έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να αποδεσμεύσουν πόρους, ενώ η διεθνής κοινότητα εξετάζει νομικά μέτρα προκειμένου να κινητοποιήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ρωσικών πόρων και ενεργητικών που έχουν παγώσει στη Δύση για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ιδιωτικός τομέας
Η διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι η δεύτερη που οργανώνεται μετά την έναρξη του πολέμου. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στο Λουγκάνο της Ελβετίας.
Εκατοντάδες επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, η οποία επιθυμεί να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα.
Η διάσκεψη θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεκινήσει επισήμως η “Ukraine Business Compact”, μια πρωτοβουλία που καλεί επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο να δεσμευθούν να στηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στο πλευρό μεγάλων, παγκόσμιων οικονομικών θεσμών.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε πρόσφατα να προσφέρει 200 εκατ. δολάρια στην Ουκρανία για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανεβάζοντας σε 23 δισεκ. δολάρια τις δεσμεύσεις της από την αρχή του πολέμου.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (Berd) έχει ήδη υποσχεθεί 3 δισεκ. ευρώ για το 2022 και το 2023, κυρίως για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.
Η Berd αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει στη διάρκεια της διάσκεψης δύο ακόμη πρωτοβουλίες: μία για τη χρηματοδότηση αγροδιατροφικής εταιρείας και μία δεύτερη που θα γίνει σε συνεργασία με τράπεζα ώστε να διατεθούν πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Παράλληλα θα ανακοινώσει «τρία πρωτόκολλα συμφωνίας» για την ενέργεια, κυρίως με την κρατική εταιρεία Ukrenegro.