Το ΝΑΤΟ έτοιμο να υποστηρίξει την Ουκρανία για χρόνια στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά την προειδοποίηση του Κρεμλίνου ότι η προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων βαρέων όπλων, συνιστά απειλή στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου και «προκαλεί αστάθεια».

by Times Newsroom

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να διατηρήσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για χρόνια, περιλαμβανομένης βοήθειας στο Κίεβο ώστε να μετακινηθεί από όπλα της σοβιετικής εποχής σε σύγχρονα δυτικά όπλα και συστήματα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά την προειδοποίηση του Κρεμλίνου ότι η προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων βαρέων όπλων, συνιστά απειλή στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου και «προκαλεί αστάθεια».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε μακροπρόθεσμα», είπε ο Στόλτενμπεργκ σεσύνοδο νέων στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει απολύτως η πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να τραβήξει και να διαρκέσει για μήνες και χρόνια».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε πως η Δύση θα συνεχίσει να ασκεί στο μέγιστο πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να βάλει τέλος στην εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», μέσω κυρώσεων και οικονομικής καθώς και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να παράσχουν υποστήριξη για μια μακρά χρονική περίοδο και επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία να κάνει τη μετάβαση, να μετακινηθεί από τον παλιό σοβιετικής εποχής εξοπλισμό σε πιο σύγχρονα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ όπλα και συστήματα που θα απαιτήσουν επίσης περισσότερη εκπαίδευση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Τα περισσότερα από τα βαρέα όπλα που έχουν στείλει μέχρι τώρα οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι σοβιετικής κατασκευής όπλα που εξακολουθούν να βρίσκονται στα αποθέματα των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι άλλοι σύμμαχοι έχουν αρχίσει να προμηθεύουν το Κίεβο με δυτικά οβιδοβόλα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη, την αποστολή αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard στην Ουκρανία – είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο ενέκρινε τη χορήγηση βαρέων όπλων στο Κίεβο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή