To Πεκίνο αρνείται ότι ο πύραυλος που θα πέσει στη Σελήνη είναι κινεζικός

Η Κινα πάντως έχει τα τελευταία χρόνια ιστορικό απώλειας ελέγχου πυραύλων

by Times Newsroom

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου όταν ο μετεωρολόγος Ερικ Μπέργκερ και ο Μπιλ Γκρέι προγραμματιστής λογισμικού για συστήματα εντοπισμού των αποκαλούμενων γεωπλήσιων αντικειμένων (αστεροειδών, κομητών με τροχιά που τους φέρνει κοντά στη Γη) ανακοίνωσαν ότι ένα τμήμα πυραύλου Falcon 9 της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, μετά το πέρας της αποστολής του τέθηκε εκτός πορείας και έχει πάρει πορεία σύγκρουσης με τη Σελήνη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους η σύγκρουση αυτή θα συμβεί στις 4 Μαρτίου πιθανότατα σε κάποιο σημείο κοντά στον ισημερινό στην αθέατη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου.

Δυο εβδομάδες αργότερα ο Μπιλ Γκρέι ανακοίνωσε ότι έκανε λάθος και το τμήμα του πυραύλου που θα πέσει στην επιφάνεια της Σελήνης δεν είναι της Space X αλλά τμήμα του πυραύλου Long March 3C της αποστολής Chang’e 5-T1 της Κίνας. Η αποστολή έγινε το 2014 και ήταν προπομπός Chang’e 5 η οποία συνέλεξε και έφερε πίσω στη Γη δείγματα της επιφάνειας της Σελήνης. Ο Γκρέι αναφέρει ότι ήρθαν στην κατόχη του νέα δεδομένα από την πορεία και τροχιά του Falcon 9 τα οποία αποκλείουν την πιθανότητα να είναι αυτός ο πύραυλος που θα πέσει την Σελήνη.

Όμως με αρκετή καθυστέρηση είναι η αλήθεια το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε την εκδοχη αυτη διαβεβαιώνοντας ότι ο πύραυλος αυτός«είχε ξανά εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς κίνδυνο και είχε καεί ολοσχερώς». Η Κίνα «στηριζεται ευσυνείδητα στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των διαστημικών της δραστηριοτήτων», διαβεβαίωσε τον Τύπο ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Γουάνγκ Γουένμπιν.

Η Κινα πάντως έχει τα τελευταία χρόνια ιστορικό απώλειας ελέγχου πυραύλων. Τον Μαιο του 2021, “το μεγαλύτερο τμημα” ενός πυραύλου Long March-5B διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Το 2020, συντρίμμια από έναν άλλο πυραυλο Long March έπεσαν σε χωριά στην Ακτή Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς. Αναμένεται τώρα η αντίδραση των ειδικών και μένει να δούμε αν μέχρι τις 4 Μαρτίου που πιστεύεται ότι θα γίνει η πτώση του τμήματος του πυραύλου θα έχει υπάρξει ταυτοποίηση του.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com