Τουρκία: Ο Ολλανδός πρωθυπουργός- υποψήφιος επικεφαλής του ΝΑΤΟ- ζήτησε τη στήριξη του Ερντογάν

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι «Η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία, χρειάζεται την ηγεσία της Τουρκίας».

by Times Newsroom

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε προχθές τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην έπαυλη Vahdettin της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τον Διευθυντή Επικοινωνιών της Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον Επικεφαλής Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας του Προέδρου, Πρέσβη Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Μετά τη συνάντηση, που ξεκίνησε στις 17.20, ο Ερντογάν και ο Ρούτε παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Ερντογάν ευχήθηκε στον Ρούτε επιτυχία στις εκλογές για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφερόμενος στην επιλογή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ: «Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα πάρουμε την απόφασή μας στο πλαίσιο της στρατηγικής σοφίας και δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι «Η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία, χρειάζεται την ηγεσία της Τουρκίας».

Ο Ερντογάν είπε, «Γιορτάζουμε την 100η επέτειο της Συμφωνίας Φιλίας Τουρκίας-Ολλανδίας και την 60η επέτειο της συμφωνίας εργατικού δυναμικού. Αυτό που συνέβη σε μια τέτοια περίοδο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις διμερείς μας σχέσεις. Φυσικά, οι διμερείς μας σχέσεις χρονολογούνται περισσότερα από 400 χρόνια πίσω. Κατά τις συναντήσεις μας, εξετάσαμε την πολυδιάστατη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας. Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε περαιτέρω επίπεδα. Οι εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις συνεχίζουν να βαθαίνουν και να ενισχύονται.

 Η Ολλανδία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Τουρκία. Οι επιχειρηματίες μας απασχολούν περίπου 80 χιλιάδες άτομα στην Ολλανδία με επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ. Το διμερές μας εμπόριο έφτασε τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε αυτό το ποσό στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρώτο στάδιο και στη συνέχεια στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. «Οι νέες συνεργασίες που θα δημιουργήσουμε στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού και της ενέργειας θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», είπε.

Η καταπολέμηση των Κούρδων αυτονομιστών

Ο Ερντογάν είπε: «Το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες των διαβουλεύσεων μας. Το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Τουρκία στον αγώνα κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατίας είναι προφανές. Χάσαμε χιλιάδες πολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών, πολιτών και των δυνάμεων ασφαλείας μας, στις επιθέσεις του PKK. «Δήλωσα ότι καμία τρομοκρατική οργάνωση, ειδικά το PKK και οι επεκτάσεις του, δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή σύμφωνα με τη νομοθεσία της συμμαχίας», είπε.

Ολλανδός πρωθυπουργός: “ Ναι, έχουμε σχέσεις που ξεπερνούν τα …400 χρόνια!”

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε δήλωσε: «Αγαπητέ Πρόεδρε Ερντογάν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη θερμή φιλοξενία σας. Δουλεύουμε μαζί 14 χρόνια, είσαι μεγαλύτερός μου. Κατείχατε αυτές τις θέσεις πολύ πριν πάρω αυτή τη θέση το 2010. Στη σημερινή μας συνάντηση συζητήσαμε τα θέματα της ατζέντας μας. Φυσικά, πρόκειται για διμερή ζητήματα, αλλά όπως αναφέρατε, είναι θέματα αυξανόμενης γεωπολιτικής σημασίας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο, και ενώ το κάνει, καταβάλλει προσπάθειες για να επιλύσει την κατάσταση στη Γάζα και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Και την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει προσπάθειες για αυτόν τον τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία. Επομένως, παίζει σημαντικό ρόλο εδώ. Και προσπαθείτε να επιλύσετε αυτές τις διαφορές. Η Τουρκία είναι γεωπολιτικός παίκτης. Η Τουρκία έχει μεγάλη επιρροή. Ο κ. Πρόεδρος και οι ανώτεροι συνάδελφοί του είναι μια πολύ αξιοσέβαστη ομάδα. Και έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας, μιλήσαμε για διάφορα θέματα σήμερα μαζί σας, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και της Ουκρανίας.

Όταν το δούμε από δύο οπτικές γωνίες, έχουμε πραγματικά διμερείς σχέσεις που ξεπερνούν τα 400 χρόνια. Μιλήσαμε για αυτά όταν ήρθα το 2022. Επιπλέον, έχουμε μια σχέση 100 ετών με την Δημοκρατία της Τουρκίας. Επιπλέον, η επιχειρηματική μας συμφωνία, το εργατικό δυναμικό και η συνεργασία μας έχουν ιστορία 60 ετών, όπως αναφέρατε.

«Και σήμερα, ως ολλανδική ομάδα και ως αντιπροσωπεία, ήμασταν ενθουσιασμένοι που είδαμε ότι αυτά τα ζητήματα επιτεύχθηκαν», είπε.

 Η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία

Ο Ρούτε είπε, «Ναι, αμφισβητείται η υποψηφιότητά μου για Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Μετά τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη εντός του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι μια χώρα σε μια δύσκολη περιοχή και γεωγραφία με δύσκολους γείτονες. Δυστυχώς, η τρομοκρατία είναι στην ημερήσια διάταξη.

Δυστυχώς, η τρομοκρατία είναι μέρος του τμήματος της Τουρκίας αυτής της περιοχής. Μάλιστα, μιλήσαμε και για αυτό το θέμα. Και για μένα αυτό είναι σημαντικό.

Είπατε, «Θα ήθελα ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ να επικεντρωθεί σε αυτά τα θέματα».

Είπατε, « Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τα θέματα που ακολουθεί ο κ. Στόλτενμπεργκ τα τελευταία χρόνια».

Γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία είναι πολύ σημαντική στην ατζέντα της Τουρκίας.

Αλλά και η νότια πλευρά του ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία.

Η Τουρκία χρειάζεται την ηγεσία σας. Σε όλη αυτή την περιοχή και γενικότερα ως προς τη σταθερότητα των διατλαντικών σχέσεων. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά. Ελπίζω να συνεχίσουμε τις εργασιακές μας σχέσεις με οποιονδήποτε τίτλο, για τη φιλία που δείξατε όλα αυτά τα χρόνια. «Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ», είπε.

Milliyet

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com