«Τζόκερ» η Αίγυπτος: Προκλητική η ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Διπλωματικοί και στρατιωτικοί δίαυλοι με Τουρκία

Ξανά στα παρατηρητήρια του ψευδοκράτους ο ΟΗΕ, ενώ το Κάιρο πετά με τον «Ανατολικό Αετό»

by Times Newsroom
  • Γιάννος Χαραλαμπίδης

Σε τζόκερ της περιοχής μας θέλει να εξελιχθεί η Αίγυπτος, η οποία, αφού πήρε περισσότερα από αυτά τα οποία εδικαιούτο κατά τη συμφωνία της περί του καθορισμού ΑΟΖ με την Ελλάδα, τώρα επιδίδεται σε έντονο φλερτ με την Τουρκία, που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην άσκηση “Anatolian Eagle 2025”. Είναι η πρώτη φορά που η Αίγυπτος λαμβάνει μέρος, και δη διεθνώς, με τη συμμετοχή των πολεμικών αεροπορικών δυνάμεων κρατών, όπως οι ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία. Παρατηρητές στην άσκηση είναι η Βραζιλία, η Βουλγαρία, το Μάλι, η Μαλαισία και η Νιγηρία.

Παρατηρητές και ψευδοκράτος

Παρατηρητές, όμως, δεν υπήρχαν μόνο στην “Anatolian Eagle 2025”, αλλά και σε άσκηση των δυνάμεων του ψευδοκράτους και της κατοχικής Τουρκίας. Μεταξύ αυτών ήταν, για άλλη μια φορά, άνδρες των Ην. Εθνών, κατά παράβαση των όρων εντολής τους, προσφέροντας αποδοχή (“acknowledgment”), χωριστής, δηλαδή, οντότητας. Οι κοινές δε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, που περατώθηκαν στις 25/6/2025, έχουν ως στόχο να προβάλουν την «κρατική» υπόσταση των κατοχικών «αρχών», καθώς και την προβολή ισχύος και ελέγχου κρίσεων και επεισοδίων, εδραιώνοντας έτσι τα τετελεσμένα της εισβολής.

Αίγυπτος και Χαφτάρ

Το τελευταίο διάστημα, η Αίγυπτος προχώρησε σε διάφορες διπλωματικές κινήσεις, με τις οποίες προσεγγίζει την Τουρκία, ενώ είναι ακόμη νωπή η υπόθεση της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Σε αυτά προστίθεται ακόμη κάτι: Η Αίγυπτος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, αφού θεωρεί η μια πλευρά την άλλη ως σύμμαχό της έναντι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τόσο στην Αίγυπτο όσο και στη Λιβύη. Πώς η Αθήνα ισχυριζόταν ότι ήταν «στέρεες οι συμμαχίες» μαζί τους; Έχουμε ένα διπλό κλείσιμο ματιού προς την Τουρκία, η οποία με την ετήσια άσκηση «Anatolian Eagle 2025» προβάλλει την ισχύ της μέσω τρίτων και εμφανίζεται ως περιφερειακό κέντρο ασφάλειας και συντονισμού με άλλες χώρες, ειδικά στον αέρα.

Μηνύματα και ανάχωμα

Η άσκηση βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού άρχισε στις 23 και τελειώνει στις 4 Ιουλίου και το γενικό πρόσταγμα ανήκει στη Γ Κύρια Αεροπορική Βάση. Διεξάγεται στην περιοχή του Ικονίου και περιλαμβάνει συντονισμένες αεροπορικές επιχειρήσεις σε πραγματικές συνθήκες (αερομαχίες και στόχους αέρος-εδάφους) με σύγχρονα μέσα και δη του κυβερνοχώρου και άλλων μορφών ηλεκτρονικού πολέμου.

Τα διπλωματικά και στρατιωτικά μηνύματα που εκπέμπει η Άγκυρα δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και το Ισραήλ, που συνιστά το κύριο, έναντι της Τουρκίας, αντίπαλον δέος. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ανταγωνιστικές και εχθρικές, με την Κύπρο να αποτελεί μήλον της Έριδος, υπό την έξης έννοια: Ο έλεγχος της Κύπρου είναι σημαντικός για την Τουρκία προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική τής «Γαλάζιας Πατρίδας» και τον έλεγχο των εναέριων και θαλάσσιων οδών. Και, από την άλλη, ο έλεγχος της νοτίου πλευράς της Κύπρου είναι η μοναδική έξοδος του Ισραήλ λόγω έλλειψης στρατηγικού βάθους και αυτό αποδείχθηκε από τον τελευταίο «Πόλεμο των 12 Ημερών» με το Ιράν. Για την δε Κύπρο και τη Δύση, το Ισραήλ αποτελεί μορφή ακραίου αναχώματος έναντι της όποιας απειλής μπορεί να προέρχεται από θεοκρατικά καθεστώτα που σπονσάρουν την τρομοκρατία, όπως είναι το Ιράν. Τα πάντα καθορίζονται μέσω συμφερόντων.

Προβολή ψευδοκράτους και ισχύος

Η Τουρκία, πάντως, προχωρεί σε διάφορες ασκήσεις που συνθέτουν και αποκαλύπτουν την αναθεωρητική της πολιτική για τη «Γαλάζια Πατρίδα» στη λογική αντίληψη της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η άσκηση “Anatolian Eagle”, στην κατεχόμενη Κύπρο επερατούτο η Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ της λεγόμενης ακτοφυλακής του ψευδοκράτους και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με την ονομασία «Sehit Tegmen Goyneyli -2025». Στις 25 Ιουνίου έγιναν παραβιάσεις εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον εναέριο χώρο, στην περιοχή της Χερσονήσου της Καρπασίας προς την Αμμόχωστο. Στο παρατηρητήριο της άσκησης, εκτός από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, βρισκόταν και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και στελέχη της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου, κατά παράβαση των όρων εντολής τους. Διά της επίσημης παρουσίας τους με στολή και το σήμα των Ην. Εθνών σε παρατηρητήριο ασκήσεων, είναι ως να αποδέχονται χωριστή οντότητα (acknowledgment), παραβιάζοντας τα Ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ψευδοκράτους. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και εγείρεται σαφές ερώτημα, που δεν αφορά μόνο τον υπονομευτικό ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και την αναποτελεσματικότητα των όποιων διαβημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε βεβαίως μπορεί να γίνει δεκτός προηγούμενος ισχυρισμός της Ειρηνευτικής Δύναμης, ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην αρχή της ίσης απόστασης, άρα εφόσον συμμετέχουν στα παρατηρητήρια της Εθνικής Φρουράς, το ίδιο θα πρέπει να πράττουν και με το ψευδοκράτος. Δεν μπορεί να ισχύει ο ισχυρισμός αυτός, διότι από τη μια έχουμε ένα κράτος αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, που τελεί υπό κατοχή, και από την άλλη έχουμε ένα ψευδοκράτος, που προέκυψε από τη χρήση και τη βία των όπλων. Εξ ου και το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα, λόγω παραβίασης, εκτός των άλλων, του άρθρου 2, παράγραφος 4 της Χάρτας των Ην. Εθνών. Αλλά, ακόμη και αν καταπιεί κάποιος τα ανωτέρω, διερωτάται για το εξής: Θα καταγράφονται στην επόμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ οι παραβάσεις και παραβιάσεις των κατοχικών δυνάμεων του ψευδοκράτους και της Τουρκίας; Αυτό είναι το αντικειμενικό. Δεν έχει γίνει όμως ώς τώρα πράξη.

Έρευνες και παραβιάσεις

Οι ανωτέρω δεν είναι οι μόνες ασκήσεις ή δράσεις της Τουρκίας, που διεξάγονται στο πλαίσιο της αναθεωρητικής της πολιτικής. Υπάρχει ακόμη μια τουρκική ενέργεια, που αφορά σε έρευνες από τα τουρκικά παράλια έναντι της Καρπασίας, ώς τα ανοικτά της Αμμοχώστου. Οι έρευνες διεξήχθησαν μεταξύ 8 και 12 Ιουνίου (βλέπε χάρτη και πορεία του σκάφους Akteniz Arastima). Όπως και στην περίπτωση των ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση διαπιστώνεται παραβίαση και παραβάσεις των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΑΟΖ στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα, καθώς και στο ανατολικό, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ στις 4/5/2019. Σχετικά διαβήματα διαμαρτυρίας έχουν γίνει από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Διχοτομικές λογικές…

Αυτές οι τουρκικές κινήσεις δεν έχουν ως στόχο μόνο την εμπέδωση της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην πράξη, αλλά και την προβολή των κατοχικών «αρχών» ως κράτους, που μπορεί να ασκεί εξουσία σε γη, θάλασσα και αέρα, δηλαδή «κυριαρχία». Βεβαίως, προς αυτήν την κατεύθυνση πρόσφορο έδαφος βρίσκει η ομοσπονδιακή θεωρία της εν δυνάμει λύσης, που θέλει τον βορρά να είναι εσαεί τουρκικός στη λογική του ισότιμου τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους με πολιτική ισότητα. Γεγονός που θα πρέπει να στηριχθεί σε κινήσεις ή αποδοχές του ενός έναντι του άλλου. Χαμένος δεν είναι αυτός που είναι παράνομος, αλλά ο νόμιμος. Και ο νοών νοείτω τι συμβαίνει με τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών και με ΜΟΕ που ουδόλως δημιουργούν συνθήκες επανενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά της χωριστής κρατικής συνείδησης των Τουρκοκυπρίων.

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-06-27 150014.png

Ο χάρτης δείχνει τις έρευνες που διεξήγαγε η Τουρκία από τις 8 ώς τις 25 Ιουνίου εντός της κατεχόμενης ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-06-27 150517.png

Ο χάρτης αυτός είναι συναφής με τον χάρτη που δείχνει τις έρευνες στα βόρεια της Κύπρου. Αποτυπώνει τις έρευνες προς την περιοχή της Αμμοχώστου και πέραν αυτής στις 11 και 12 Ιουνίου.

 

Anatolian Eagle-2025 Exercise.jpg

Ο χάρτης αποτυπώνει την περιοχή όπου διενεργούνται οι αεροπορικές ασκήσεις της διεθνούς άσκησης “Anatolian Eagle”, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας. Σε αυτή για πρώτη φορά συμμετέχει και η Αίγυπτος, η οποία ανοίγει διπλωματικούς και στρατιωτικούς διαύλους με την Άγκυρα.

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-06-27 145837.png

Ο χάρτης αποτυπώνει την περιοχή, εντός της οποίας είχε διεξαχθεί άσκηση έρευνας και διάσωσης από το ψευδοκράτος με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Από τεχνικής απόψεως, η άσκηση διεξήχθη σε περιοχή επί της οποίας η Άγκυρα θεωρεί παράνομα ότι ασκεί δικαιοδοσία. Ούτως ή άλλως και οι περιοχές που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι της ανήκουν, καθώς και αυτές του ψευδοκράτους είναι τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και υπάρχει, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, παραβίαση.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝAVTEX 558_25.jpg

Ο χάρτης αυτός δείχνει από πού είχαν ξεκινήσει οι έρευνες.

 

UNFICYP 2025_1 copy.jpg

 

UNFICYP 2025_2.jpg

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τα στελέχη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο παρατηρητήριο του ψευδοκράτους, κατά παράβαση των όρων εντολής τους. Και στην άλλη φωτογραφία, ο Ερσίν Τατάρ με τη στρατιωτική ηγεσία του Αττίλα και δίπλα ο αριστερός και προοδευτικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο ο μ. Χριστόφιας είχε τη ψευδαίσθηση ότι θα λύσει το Κυπριακό, αλλά απέτυχε. Ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον Τουφάν Ερχιουρμάν, επί του οποίου επενδύουν ημέτεροι για να διαδεχθεί τον Τατάρ τον Οκτώβριο για να πάμε σε συνομιλίες. Από ψευδαίσθηση σε ψευδαίσθηση!

 

Χαρτης Πειοχης Ε-Δ_1.jpg

 

χαρτης επισοδειων ασκησης_2025.jpg

 

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή