Βλέπουν την ήττα τους στον ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει κιόλας ξεκινήσει. Ολες οι πλευρές θεωρούν προδιαγραμμένη όχι μόνο τη δεύτερη ήττα, αλλά και την έκτασή της, όπως δεδομένο θεωρούν ότι από το βράδυ της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε κύκλο εξελίξεων.

by Times Newsroom

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αργά χθες το βράδυ στο Contra «παρών στις μάχες που έρχονται μετά τις εκλογές» όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται να φυγομαχήσει, ενώ επιτέθηκε σφόδρα, πλην της Ν.Δ., κατά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, όμως, ως αρχηγική εμφάνιση εκλήφθηκε η επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στα εσωκομματικά, ενώ ο πολύπειρος Στέλιος Κούλογλου έσπευσε ήδη να ξεκαθαρίσει -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- πως είναι προφανές ότι θα υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Σακελλαρίδης τα λέει όλα και δηλώνει «παρών». Μιλά για «βαθιά κυριαρχία της Ν.Δ.», προβλέπει ότι την Κυριακή «οι συσχετισμοί δύσκολα θα αλλάξουν» και σημειώνει ότι είναι κρίσιμο για τη δημοκρατία και την Αριστερά «να οικοδομηθεί ξανά μία δυνατή, ανταγωνιστική πολιτική δύναμη που θα μπορεί να αποτελέσει δυνητικά φορέα κυβερνητικής εναλλακτικής».

«Νιώθω την ανάγκη να πω ότι θα ψηφίσω και θα στηρίξω τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής», λέει ο κ. Σακελλαρίδης, που επανεμφανίζεται στο εσωκομματικό προσκήνιο μετά από 8 χρόνια! Και αποκαλύπτει ότι έχει νιώσει δυσφορία και έχει βαθιές αντιρρήσεις για τις επιλογές αυτής της οκταετίας, δηλαδή για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνει επίσης ότι δεν επιζητά ρόλο και το μόνο που τον νοιάζει είναι «ο κοινός σκοπός της Αριστεράς, που εκφεύγει από τα στενά κομματικά όρια και μετατρέπεται σε κοινωνικό διακύβευμα» και καταλήγει λέγοντας ότι «μέσα από την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο κοινός σκοπός παραμένει ζωντανός, σε συνθήκες ασφυκτικής παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας».

«Η σημερινή δημόσια στήριξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει ανάγλυφα την ανάγκη για ανατροπή του συσχετισμού των εκλογών του Μαΐου. Μπορούμε να το πετύχουμε αν συσπειρωθούμε παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας», έσπευσε να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του, αποφεύγοντας να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο κ. Σακελλαρίδης.

Αλλα όμως κατάλαβαν οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτήν την ανάρτηση. «Θα έμαθε ότι ο Τσίπρας μπορεί να παραιτηθεί και αποφάσισε να βγει μπροστά. Είτε για την πάρτη του είτε για κανέναν άλλον ή άλλην που ετοιμάζεται…», όπως λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που πιστεύει ότι όλοι θα περιμένουν πρώτα τον Αλέξη Τσίπρα τι θα πει το βράδυ τα Κυριακής και μετά θα κινηθούν «γιατί πολλοί από αυτούς θα διστάσουν να αναμετρηθούν με τον Τσίπρα, αν θελήσει να παραμείνει».

Υπάρχει όμως και άλλη ερμηνεία. «Ο Γαβριήλ βγαίνει μπροστά για να απαντήσει σε όσους υποστηρίζουν ότι ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα δεν υπάρχει και προτρέπουν τον Τσίπρα να φύγει και να κάνει δικό του κόμμα».

Αυτούς με τους οποίους έχει έρθει εδώ και καιρό σε κόντρα ο Στέλιος Κούλογλου, που χθες τους χαρακτήρισε «επάγγελμα Τσίπρα», ότι δηλαδή δεν έχουν υπόσταση παρά μόνο δίπλα στον Τσίπρα. Ο,τι δηλαδή είχε πει κάποτε ο Γιώργος Φλωρίδης για τους «κηπουρούς» του Γιώργου Παπανδρέου…

Και συνέχισε ο κ. Κούλογλου όταν τον ρώτησαν από το ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» αν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα: «Είναι σαν να με ρωτάτε αν θα υπάρχει Αριστερά χωρίς τον Τσίπρα. Σ’ όλες τις χώρες οι ηγέτες της Αριστεράς κάποια στιγμή, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλάζουν. Η Αριστερά παραμένει, αποτελεί μια σημαντική δύναμη, έχει κάνει πολλά λάθη και έχει χάσει μέρος της παλιάς της επιρροής, κι αυτά πρέπει να τα δει σοβαρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγει ένας τίτλος ότι ο Κούλογλου λέει ότι πρέπει να φύγει ο Τσίπρας, σε καμία περίπτωση. Εγώ δεν λέω τίποτα γιατί θα πρέπει ο ίδιος να πάρει τις αποφάσεις του».

ΣΥΡΙΖΑ: Το «σύστημα Τσίπρα» αυτοαποθεώνεται

Το «σύστημα Τσίπρα» έχει ήδη μπει στο παιχνίδι, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του. Για παράδειγμα, ένας από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές του κ. Τσίπρα, ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Λακόπουλος, έγραψε, μεταξύ άλλων, στο blog του για τον κ. Τσίπρα:

«Είναι μόνος. Επικεφαλής ενός άχαρου κόμματος φαντασμάτων που τον τραβάει προς τα κάτω. Γνωρίζει ότι αυτό το σχήμα εξέπνευσε σ’ αυτές τις εκλογές και από την προσεχή Δευτέρα δεν πρέπει να υπάρχει. Η χώρα θα χρειαστεί μαχόμενη αξιωματική αντιπολίτευση. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Η δημοκρατική παράταξη χρειάζεται εκφραστή, ως κυβερνώσα δύναμη. Στις εκλογές του 2023 ο Θεός της πολιτικής τιμωρεί τον Τσίπρα για τα λάθη του. Αλλά -εκτός από τη βούλησή του- έχει με το μέρος του την απάντηση στην κρίσιμη ερώτηση: Βλέπετε κανέναν καλύτερο;».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή