Βρετανία: Αριθμός ρεκόρ 606.000 μεταναστών το 2022

Οι έντονες προσπάθειες των Συντηρητικών να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών οδηγούνται με επίσημα στοιχεία προς την αντίθεση κατεύθυνση. Περιορισμό ζητούν και οι Εργατικοί.

by Times Newsroom

«Take back control» «Παίρνουμε τον έλεγχο στα χέρια μας»,  «Stop the boats» «Σταματήστε τις βάρκες» και άλλα παρόμοια σλόγκαν ακούγονται όλο και εντονότερα από τα μέλη της συντηρητικής κυβέρνησης. Όποια όμως σλόγκαν και να πρωτοστατούν στα μανιφέστο των Τόρις η πραγματικότητα των στοιχείων είναι αμείλικτη και σε διαφορετική κατεύθυνση από την προσπάθεια. Τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) τα οποία και δημοσιεύθηκαν σήμερα το πρωί, έδειξαν ότι 606.000 μετανάστες (σε καθαρό σύνολο) προστέθηκαν στον πληθυσμό της χώρας το 2022. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ των μεταναστευτικών ροών του Ηνωμένου Βασιλείου που επισφραγίζει παράλληλα την έντονη πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών.

Το ζήτημα όντως πυροδότησε την πολιτική ζωή του τόπου τις τελευταίες ημέρες, όμως το μεταναστευτικό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας από το 2015, δηλαδή μετά την ψήφιση του Μπρέξιτ.  Από την εποχή του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον οι Βρετανοί ακούνε ότι ο αριθμός των μεταναστών πρέπει να μειωθεί κάτω από τις 100.000. Παρόλα αυτά, εδώ και 8 χρόνια ο αριθμός ολοένα και αυξάνεται, με το 2021 να καταγράφονται 488.000 μετανάστες (σε καθαρό σύνολο), και ένα χρόνο μετά να γνωρίζει αύξηση της τάξης του 24%.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, τώρα, πρέπει να διαχειριστεί αυτά τα στοιχεία καθώς δέχεται πιέσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά κυρίως από τα «σπλάχνα» του συντηρητικού κόμματος. Πριν λίγες ημέρες ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι ο αριθμός των μεταναστών βρίσκεται «σε αρκετά υψηλό επίπεδο» ενώ οι αποφάσεις που παίρνει από κοινού με την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Σουέλα Μπρέιβερμαν, θεωρούνται αμφιλεγόμενες.

Η Βρετανίδα υπ. Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν
Η Βρετανίδα υπ. Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν Εικόνα: Leon Neal/REUTERS

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, ανακοινώθηκε από την υπουργό ότι θα μπει «στοπ» στους φοιτητές που μέχρι στιγμής μπορούσαν να προσκαλέσουν μέλη της οικογένειάς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να επιτρέπεται μόνο σε κατόχους PhD ή σε διδακτορικούς φοιτητές να συνεχίσουν να διατηρούν αυτό το προνόμιο. Υποστηρικτές της κυρίας Μπρέιβερμαν θέλουν μάλιστα οι περιορισμοί να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί και οι φοιτητές από το εξωτερικό να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μόλις 6 μήνες μετά την αποφοίτησή τους.

Μέχρι στιγμής, το κυβερνών κόμμα για να δικαιολογήσει τους αριθμούς χρησιμοποιεί ήδη ως «άσσο στο μανίκι» τους ανθρώπους που ήρθαν από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ. Είναι αλήθεια πως, στο σύνολό τους, ξεπερνούν τους 160.000 με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι πρόκειται για περιπτώσεις αναπόφευκτες και ανθρωπιστικής σημασίας. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στη χθεσινή ώρα του πρωθυπουργού ότι «έχει χάσει τον έλεγχο των μεταναστών» ενώ λίγη ώρα αργότερα δημοσιεύθηκε πλάνο του κόμματος για τον περιορισμό του αλλοδαπού εργατικού δυναμικού στα επαγγέλματα που αποδεδειγμένα υπάρχει έλλειψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως για παράδειγμα οι οδηγοί νταλίκας ή οι εργαζόμενοι σε αποθήκες. Ως απάντηση, οι Τόρις υποστηρίζουν ότι οι Εργατικοί «δεν έχουν ξεκάθαρη ατζέντα» κατηγορώντας τους μάλιστα «ότι θα φέρουν ακόμα περισσότερους μετανάστες».

Τι σημαίνει ο καθαρός αριθμός μετανάστευσης;

Αφίξεις μεταναστών στη Μεγάλη Βρετανία
Αφίξεις μεταναστών στη Μεγάλη Βρετανία Εικόνα: Gareth Fuller/PA/dpa/picture alliance

Πρόκειται για το σύνολο των μεταναστών που μπήκαν στη χώρα, αν αφαιρεθούν αυτοί που αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο εισήρθαν 1,2 εκατομμύρια μετανάστες ενώ το ίδιο διάστημα εγκατέλειψαν τη χώρα 557.000.

Να αναφερθεί μάλιστα ότι οι περισσότεροι μετανάστες που επιλέγουν το Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χώρα είδε αρκετούς πολίτες – κατόχους ευρωπαϊκού διαβατηρίου να φεύγουν από τη χώρα, και συγκεκριμένα 51.000.

Το επόμενο βήμα και στοίχημα για τη συντηρητική κυβέρνηση είναι και η μείωση των αιτήσεων ασύλου. Χαρακτηριστικό ότι και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 172.758 με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς να περιμένουν για έγκριση για περισσότερο από 6 μήνες.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή