Ένας πιθανός στόχος της Μόσχας στη στρατιωτική της επιχείρηση θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια σύνδεσης της Ρωσίας με το έδαφος της Κριμαίας κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο Βρετανός πολιτικός επιστήμονας Γουίλιαμ Άλμπερκε σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel», γράφει η ρωσική ‘RT’.
Ο Άλμπερκε σημείωσε επίσης ότι ο παγκόσμιος στόχος της Ρωσίας είναι να απαιτήσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη επιτύχει τον ελάχιστο στόχο του, να προσαρτήσει τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Άλμπερκε, διευθυντή στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου των εξοπλισμών στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η επόμενη φάση θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια σύνδεσης της Ρωσίας με την Κριμαία κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.
« Ένα πραγματικά μεγάλο και δύσκολο βήμα θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια δημιουργίας σύνδεσης με την Κριμαία μέσω ξηράς μέσω της Οδησσού και μέχρι την Υπερδνειστερία», είπε ο Άλμπερκε.
Ο Άλμπερκε εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο σκοπός των ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία θα μπορούσε να είναι να αποσπάσουν την προσοχή της Ουκρανίας: επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν στρατηγικούς στόχους της Ουκρανίας χωρίς να περάσουν τα ουκρανικά σύνορα.
Ταυτόχρονα, ο Άλμπερκε εξέφρασε αμφιβολίες ότι η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει το Κίεβο:
« Ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει να είναι εφιάλτης και για τους Ρώσους στρατηγούς. Κανένας στρατιώτης δεν θέλει να πολεμήσει στην πόλη. Ειδικά στον 21ο αιώνα. Ο υπολογισμός είναι ότι ο εχθρός θα παραδοθεί πριν έρθει σε μαζική σύγκρουση στρατευμάτων.
Ο Άλμπερκε εκτίμησε ότι ο Πούτιν είχε υπόψη του όλα τα πιθανά κόστη κυρώσεων της τρέχουσας κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2.
Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι ο Πούτιν περίμενε από καιρό ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα έκλεινε και εξεπλάγη που η Γερμανία κράτησε το έργο στη ζωή για τόσο καιρό.
«Ο Πούτιν εργάζεται εδώ και χρόνια για να κάνει την οικονομία ανεξάρτητη από κυρώσεις και νομίζω ότι έχει κάνει καλή δουλειά. Η Ρωσία έχει μεγάλα αποθέματα ξένου συναλλάγματος. Φυσικά, πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις, αλλά δεν θα επηρεάσουν τα σχέδια του Πούτιν», αναφέρει ο ειδικός σύμφωνα με το Der Spiegel.
Συνοψίζοντας, ο Άλμπερκε εκφράζει την άποψη ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι απλώς μια σύγκρουση «Η Ρωσία ενάντια στο ΝΑΤΟ», αλλά μια σύγκρουση «Η Ρωσία εναντίον όλου του κόσμου», αφού μιλάμε για το γεγονός ότι η Ρωσία απαιτεί μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος