Προ των πυλών βρίσκεται μια νέα μεταναστευτική κρίση, καθώς οι πρώτοι μετανάστες αναχώρησαν από τον Λίβανο, με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι αρκετές χιλιάδες θα κατευθυνθούν προς τον βορρά.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, περίπου 90.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους που βρίσκονται στα νότια της χώρας, μέρος που εδρεύει η Χεζμπολάχ και χτυπάει το Ισραήλ. Ωστόσο, επειδή η χώρα είναι χρεοκοπημένη ενδέχεται να φύγουν και από άλλα μέρη λόγω της οικονομικής κρίσης σε περίπτωση που ενταθούν οι εχθροπραξίες.
Μάλιστα, πέρα από Λιβανέζους, εγκαταλείπουν τον Λίβανο και πρόσφυγες από τη Συρία, που βρήκαν καταφύγιο ή χρησιμοποίησαν τη χώρα ως ενδιάμεσο σταθμό, καθώς δεν μπορούσαν να πάνε προς τον βορρά και από εκεί στην Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής, οι πρόσφυγες κατευθύνονται στη Συρία, αλλά δεδομένου της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, μπορεί να περάσουν προς την Τουρκία. Αν συμβεί αυτό και η Άγκυρα τσακωθεί με την ΕΕ, ενδεχομένως η Τουρκία τους στείλει στην Ελλάδα για να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ. Επίσης, αναμένεται η κατάσταση του μεταναστευτικού να χειροτερεύσει ή βγει εκτός ελέγχου, σε περίπτωση που το Ισραήλ εισβάλει στον Λίβανο, όπως σχεδιάζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ολοκληρωτικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα ήταν καταστροφικός τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο. Ο Αμερικανός υπουργός απηύθυνε έκκληση για εξεύρεση «διπλωματικής λύσης», καθώς συνεχίζονται οι μαζικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε διαφορές περιοχές του Λιβάνου.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου» που «θα ήταν καταστροφικός τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ο οποίος μετέβη στο Λονδίνο για επαφές με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Αυστραλίας.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ενδεχόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός «θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει για τη σύναψη και εφαρμογή εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας».