Site icon Times News

Ιωάννης Βοκάκιος: Θεωρείται σημαντικός Ανθρωπιστής της Αναγέννησης

Ο Τζιοβάνι Μποκκάτσιο [Giovanni Boccaccio, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 1313 – 21 Δεκεμβρίου 1375]. γνωστός με το εξελληνισμένο Ιωάννης Βοκάκιος, ήταν Ιταλός συγγραφέας, ο μεγαλύτερος από τους μαθητές του φημισμένου Πετράρχη. Θεωρείται σημαντικός Ανθρωπιστής της Αναγέννησης και υπήρξε συγγραφέας ενός αξιοσημείωτου αριθμού έργων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται το Δεκαήμερον και το Περί Διασήμων Γυναικών. Οι χαρακτήρες του Βοκάκιου διακρίνονται για τον ρεαλισμό, την έμπνευση, την εξυπνάδα και την προσγείωσή τους στην πραγματικότητα της εποχής τους (αντίθετα με χαρακτήρες συγχρόνων του συγγραφέων, που συνδέονταν περισσότερο με τις μεσαιωνικές αξίες της Ιπποσύνης, της Ευσέβειας και της Ταπεινότητας).

John William Waterhouse, “Δεκαήμερον”, 1916, ελαιογραφία σε μουσαμά, 61×91 εκ., Lady Lever Art Gallery, Λίβερπουλ.

Ο Βοκάκιος γεννήθηκε πιθανότατα στη Φλωρεντία και ήταν νόθος γιος του Boccaccio di Chellino, πλούσιου έμπορου, και μιας άγνωστης κοπέλας ταπεινής καταγωγής. Ο πατέρας του τον αναγνώρισε ως γιο του και τον πήρε το 1327 στην Νάπολη, όπου ασχολείτο με το εμπόριο. Ο Βοκάκιος, όμως, που δε συμπάθησε το εμπόριο και τις αναγκαστικές σπουδές στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο, από το 1334 ξεκίνησε να δημοσιεύει έργα του. Σε μια οικονομική κρίση το 1340, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Φλωρεντία, όπου το 1350 γνώρισε τον Πετράρχη, και τελείωσε το γνωστότερο έργο του το Δεκαήμερο. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ακολουθώντας τις μετακινήσεις του Πετράρχη, με ανθρωπιστικές μελέτες και συγγράφοντας. Πέθανε μετά από μακροχρόνια ασθένεια ένα χρόνο μετά τον Πετράρχη, το 1375.

Το «Δεκαήμερον» είναι το γνωστότερο και ταυτόχρονα το σημαντικότερο έργο του Ιταλού συγγραφέα και ποιητή Ιωάννη Βοκάκιου. Ο Βοκάκιος έγραψε το «Δεκαήμερον» στα μέσα του 14ου αιώνα στην Ιταλική πόλη Φλωρεντία.
Πρόκειται για εκατό ξεχωριστά διηγήματα τα οποία έχει «δέσει» αριστοτεχνικά, ο συγγραφέας, με ένα εκατοστό πρώτο. Ο κορμός του έργου, είναι η περιγραφή ενός δεκαημέρου μιας νεανικής παρέας δέκα ατόμων. Η παρέα αυτή, των επτά κοριτσιών και τριών αγοριών, ζει στην Φλωρεντία των μέσων του 14ου αιώνα, που μαστίζεται από την πανούκλα. Η Αιμιλία, η Ελίζα, η Λαουρέτα, η Νεηφίλη, η Παμπινέα, η Φιαμέτα, η Φιλομένη, ο Διονέος, ο Πάμφιλος και ο Φιλόστρατος αποφασίζουν να περάσουν λίγες μέρες στην εξοχή μακριά από την δυστυχία και τον πόνο που έχουν κατακλύσει εκείνο τον καιρό την Φλωρεντία.
Καθημερινά, ο κάθε ένας από αυτούς, αφηγείται και μοιράζεται με τους συντρόφους του μια ιστορία. Έτσι στο τέλος κάθε ημέρας έχουν ακουστεί δέκα ιστορίες. Με αυτό τον τρόπο με το πέρας του δεκαημέρου, στο τέλος του βιβλίου, ο Βοκάκιος μας έχει κάνει κοινωνούς εκατό διηγημάτων.
Σε αυτά τα εκατό διηγήματα, παρουσιάζεται με κωμικό τρόπο η ζωή στην Ιταλία, τον καιρό που γράφτηκε το «Δεκαήμερο». Καυτηριάζονται οι πρακτικές των αριστοκρατών, του κλήρου, των εμπόρων αλλά και των απλών πολιτών της εποχής.
Με εργαλείο τις πικάντικες, για την εποχή τους, ιστορίες, ο Βοκάκιος μας δείχνει πως πονηροί κυρίως άνθρωποι επιβάλουν την θέληση τους σε συνανθρώπους τους που είτε είναι λιγότερο πονηροί είτε δεν μπορούν να διανοηθούν ότι κάποιος με την κοινωνική θέση που έχει μπορεί να τους ξεγελάσει για ίδιο όφελος.
Το «Δεκαήμερον» από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα, είναι ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα, που σε ταξιδεύει σε μια εποχή μακρινή και διαφορετική. Σε μια εποχή που, όμως, μπορείς να συναντήσεις κάποια στοιχεία που έχουν επιβιώσει έως τις μέρες μας, μεταλλαγμένα μεν άλλα στην βάση τους ίδια.

Το «Δεκαήμερον» έχει κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες και γλώσσες. Στην ελληνική γλώσσα έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Γράμματα και από τις εκδόσεις Γνώση.

Exit mobile version