Τουρκία: Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Κεμάλ Ντερβίς

Ηταν ο αρχιτέκτονας της εξόδου της Τουρκίας από την οικονομική κρίση του 2000-01

by Times Newsroom

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο πρώην υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας αρμόδιος για την Οικονομία, πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην επικεφαλής του UNDP (αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών), Κεμάλ Ντερβίς. Ο Ντερβίς υπήρξε ο αρχιτέκτονας της εξόδου της Τουρκίας από την οικονομική κρίση του 2000-01 και ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ντερβίς, ο οποίος προσκλήθηκε στην Τουρκία μετά τις δύο οικονομικές κρίσεις τον Νοέμβριο του 2000 και τον Φεβρουάριο του 2001, εγκατέλειψε τη θέση του στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου υπηρετούσε για 22 χρόνια, και στις 3 Μαρτίου 2001 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Επικρατείας.

Ο γεννημένος από Τούρκο πατέρα και Γερμανίδα μητέρα Ντερβίς υπήρξε ο μόνος Τούρκος που κατείχε τόσο υψηλές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς. Είχε σπουσάσει οικονομικά στο London School of Economics στην Αγγλία και είχε αποκτήσει το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ.

Νοσηλευόταν στις ΗΠΑ καθώς έπασχε από τη νόσο του πάρκινσον, όπου και εγκατάλειψε τη θέση του στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου υπηρετούσε για 22 χρόνια, και στις 3 Μαρτίου 2001 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Επικρατείας.

Ηταν ο μόνος Τούρκος που κατείχε τόσο υψηλές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς. Είχε σπουδάσει οικονομικά στο London School of Economics στην Αγγλία και είχε αποκτήσει το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ.

Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002 εξελέγη βουλευτής Κωνσταντινούπολης με το CHP. Στις 9 Μαΐου 2005 παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο και διορίστηκε πρόεδρος του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Τον Μάρτιο του 2005 εξέδωσε το βιβλίο For a Better Globalism σε συνεργασία με το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com