Αγία Σοφία: Για «εφιάλτη» κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος – «Την έχουν μετατρέψει σε πανηγύρι»

Για «εφιάλτη» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στην κατάσταση όπου έχει περιέλθει η Αγία Σοφία από τότε που μετατράπηκε ξανά σε τζαμί.

by Times Newsroom
Αγία Σοφία
Πιστοί χρησιμοποιούν τοίχους και κουφώματα ως…παπουτσοθήκες

«Το βυζαντινό κτίριο είναι σχεδόν 1.500 ετών. Αρχικά λειτουργούσε ως εκκλησία, μετά ως ισλαμικό τέμενος και στη συνέχεια ως μουσείο. Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2020 η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί και πάλι σε τζαμί. Όποιος το επισκέπτεται, πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του. (…)

Αγία Σοφία
Ρωγμές στο μαρμάρινο δάπεδο του ναού.

Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται πάνω στο πράσινο χαλί της, οι μη μουσουλμάνοι, φορώντας τις κάλτσες τους, θαυμάζουν τον τρούλο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες. (…) Στον νάρθηκα, τον προθάλαμο με τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά και την επιβλητική αυτοκρατορική πύλη έχουν τοποθετηθεί παπουτσοθήκες, και δίπλα τους βρίσκονται παρκαρισμένα αναπηρικά και παιδικά καρότσια», περιγράφει ο αρθρογράφος της SZ.

Αγία Σοφία
Η Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές

Μετά την πύλη, οι πιστοί προσεύχονται κάτω από την αψίδα, ενώ τουρίστες, με σκυμμένα τα κεφάλια, θαυμάζουν τον γιγαντιαίο τρούλο και τις ξεθωριασμένες τοιχογραφίες των τεσσάρων αρχαγγέλων. Ανάμεσα σε όλους αυτούς βρίσκονται καθισμένες οικογένειες στο έδαφος, μωρά που κλαίνε και άλλοι που βγάζουν selfies», περιγράφει γλαφυρά ο Γερμανός δημοσιογράφος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας «θρησκευτικό πανηγύρι» και «εφιάλτη» για αρχαιολόγους και ιστορικούς.

Αγία Σοφία
Ασυνείδητοι παρατούν ακόμα και τα αποφάγια τους μέσα στον ναό, που είναι γεμάτος σκόνη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή