Ακόμα μια καταστροφή στην Αγία Σοφία: Εικόνες ντροπής με τα μάρμαρα που έσπασαν

Ακόμη μια καταστροφή έλαβε χώρα στην Αγία Σοφία, αναφέρουν πολλά τουρκικά ΜΜΕ - κυρίως της αντιπολίτευσης. Αυτή τη φορά, ένα μηχάνημα καθαρισμού πολλών τόνων που χρησιμοποιήθηκε στο εσωτερικό του κτιρίου είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα μάρμαρα του ναού σε αρκετά σημεία.

by Times Newsroom

Η εφημερίδα Cumhuriyet στην πρώτη της σελίδα αναφέρεται στο «Ατελείωτο μαρτύριο της Αγίας Σοφίας» με υπέρτιτλο «Και τη φορά αυτή έσπασαν τα μάρμαρά της».

Η ξεναγός Οζλέμ Καμπασακάλ δήλωσε πως τα ιστορικά μάρμαρα έσπασαν σε πολλά σημεία, εξαιτίας της χρήσης βαρέος μηχανήματος και σχολίασε πως «αυτή η ιστορική δομή καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό».

Η εφημερίδα αναφέρει πως πριν από ένα μήνα είχε φέρει στο φως το ζήτημα της κακομεταχείρισης της Αγίας Σοφίας, και πως το θέμα παραμένει δυστυχώς επίκαιρο, αφού ολοένα και περισσότερες ζημιές έρχονται στο φως, ενώ τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του ναού δεν έχουν ληφθεί ακόμα.

Τα μηχανήματα με ακτίνες Χ στο εσωτερικό του ναού, που βρίσκονταν εκτός λειτουργίας από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, ξεκίνησαν να λειτουργούν ξανά πριν από 2 εβδομάδες.

Οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να προειδοποιούν τις γυναίκες που εισέρχονται δίχως μαντίλα, καθώς και όσους επιχειρούν την είσοδο με απρεπή ενδυμασία.

Η πόρτα εισόδου είναι κατά καιρούς κλειστή προκειμένου να ελέγχεται το πλήθος στο εσωτερικό.

Ωστόσο, οι καταστροφές συνεχίζουν να αυξάνονται. Τα μάρμαρα του ναού, που ήταν ούτως ή άλλως σπασμένα σε μερικά σημεία, υπέστησαν ευρύτερες ζημιές μετά την επέμβαση με το καθαριστικό μηχάνημα.

Όπως είπε η ξεναγός, «το ιστορικό αυτό κτίριο έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, οι επισκέψεις πραγματοποιούνταν με μεγάλο σεβασμό. Αυτή τη στιγμή το εσωτερικό της μοιάζει με πανηγύρι».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή