Ανάλυση Stratfor για τις Ευρωεκλογές: Δεξιά… στροφή με ευρωπαϊκό πρόσημο

Την προηγούμενη Κυριακή το Stratfor ανέλυσε τις πολιτικές που θα χαραχθούν από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περίπτωση που ο συσχετισμός δυνάμεων παραμείνει ο ίδιος.

by Times Newsroom

Σήμερα, λαμβάνουν υπόψη ένα κάπως λιγότερο πιθανό σενάριο. Να αναδειχθεί από τις ευρωεκλογές ένας δεξιός συνασπισμός φιλελεύθερων, συντηρητικών και εθνικιστών κομμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, βασικοί άξονες θα είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η υποστήριξη της Ουκρανίας και η αυστηρότητα απέναντι στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Ωστόσο, αν και ο συνασπισμός θα αποκλείσει τα φανερά ευρωσκεπτικιστικά και αντιφιλελεύθερα κόμματα, η συμμαχία θα είναι πολύ πιο συντηρητική και υπέρ του προστατευτισμού σε σύγκριση με την προηγούμενη κεντρώα πλειοψηφία, λιγότερο ενθουσιώδης για την ευρωπαϊκή διεύρυνση και λιγότερο υποστηρικτική στη δράση για το κλίμα.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) πιθανότατα θα παραμείνει κυρίαρχο, διατηρώντας έτσι τη μεγαλύτερη επιρροή στην επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στην καθοδήγηση της ατζέντας της νέας πλειοψηφίας, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες επανεκλογής. Εκτός από το ΕΛΚ, η νέα συντηρητική πλειοψηφία αποτελείται από τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe και έναν σημαντικό αριθμό νομοθετών από τη δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, οι οποίοι είτε θα προσχωρούν στο ΕΛΚ είτε θα υποστηρίζουν τον συνασπισμό κατά περίπτωση. Πιο αναλυτικά:

  • Ο κεντροδεξιός συνασπισμός οδηγεί σε επιβράδυνση την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με τα φιλελεύθερα και δημοσιονομικά συντηρητικά κόμματα να απορρίπτουν προτάσεις για την έκδοση περαιτέρω κοινού χρέους για την επίτευξη κοινών πολιτικών στόχων και τα εθνικιστικά κόμματα να είναι απρόθυμα να παραχωρήσουν στις Βρυξέλλες πρόσθετα προνόμια σε τομείς όπως οι κεφαλαιαγορές και οι τραπεζικές ενώσεις ή η οικονομική ασφάλεια.
  • Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθετεί μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση της ενεργειακής μετάβασης, δίνοντας προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη έναντι των επιθετικών κλιματικών στόχων. Η Πράσινη Συμφωνία και οι συναφείς πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα αντιμετωπίζουν κάποια υποχώρηση και συνολικά βραδύτερη εφαρμογή.
  • Οι σχέσεις της Ε.Ε. με τους συμμάχους (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) παραμένουν συνολικά θετικές, αν και η πιθανή επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα ωθήσει περαιτέρω τους ευρωβουλευτές να επιδιώξουν μεγαλύτερες δαπάνες της Ε.Ε. σε άμυνα και βιομηχανία.
  • Οι Βρυξέλλες θα ακολουθήσουν προσεκτική πολιτική σε ό,τι έχει να κάνει με την Κίνα, εξισορροπώντας τα οικονομικά συμφέροντα με τις ανησυχίες για την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εμπορικές εξαρτήσεις.
  • Η υποστήριξη προς την Ουκρανία και η διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν ισχυρές. Ωστόσο, η νέα κεντροδεξιά πλειοψηφία θα είναι λιγότερο διατεθειμένη να υποστηρίξει το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
  • Οι σχέσεις με την Αφρική συνεχίζουν να βελτιώνονται, αλλά το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στην ανάπτυξη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με επίκεντρο τις ενεργειακές επενδύσεις, τον έλεγχο της μετανάστευσης και την ασφάλεια.
  • Το Ευρωκοινοβούλιο θα υιοθετήσει πιο περιοριστική στάση στο θέμα της μετανάστευσης, υποστηρίζοντας μέτρα για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, την αυστηροποίηση των κριτηρίων ασύλου και τη διευκόλυνση επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.
  • Θα στηριχθούν μέτρα για την αύξηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. στον τομέα της άμυνας και την προώθηση μιας πιο ανθεκτικής στρατιωτικοβιομηχανικής βάσης στο μπλοκ.
  • Η διεύρυνση της Ε.Ε. θα στηριχθεί, αλλά με αυστηρότερους όρους που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το κράτος δικαίου. Δεν θα σημειωθεί, ωστόσο, ουσιαστική πρόοδος για καμία από τις σημερινές υποψήφιες χώρες της Ε.Ε. μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου το 2029.
  • Θα υποστηριχθούν η καινοτομία και η μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ο μεγαλύτερος ρόλος των Φιλελευθέρων εντός της πλειοψηφίας, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μεγάλο συνασπισμό που περιελάμβανε τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, μεταφράζεται σε ένα Ευρωκοινοβούλιο πιο κοντά στη στάση των δημοσιονομικά συντηρητικών κυβερνήσεων σε όλο το μπλοκ που ζητούν λιγότερη έμφαση στις βιομηχανικές πολιτικές και περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.
  • Θα γίνει προσπάθεια επίσπευσης για την Ενωση των Κεφαλαιαγορών. Ο αυξανόμενος προστατευτισμός, ωστόσο, θα εμποδίσει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με χώρες με μεγάλους γεωργικούς τομείς (π.χ. Ινδία, Αυστραλία κ.λπ.).
  • Θα υπάρξει μικρή στήριξη για την αύξηση της κοινής χρηματοδότησης για επενδύσεις σε ψηφιακές, πράσινες και αμυντικές τεχνολογίες.
  • Η κοινωνική ατζέντα θα γίνει πιο συντηρητική, με τις δεξιές ομάδες να προωθούν την υπεράσπιση των λεγόμενων παραδοσιακών αξιών.
  • Το Ευρωκοινοβούλιο θα ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης του γεωργικού τομέα από τα περιβαλλοντικά μέτρα και τα μέτρα βιωσιμότητας, τονίζοντας αντ’ αυτού την ανάγκη βελτίωσης της επισιτιστικής ασφάλειας και ζητώντας σημαντική αύξηση των γεωργικών επιδοτήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com