Ανάσα ύφεσης από τη συνάντηση Σολτς-Πούτιν

Μπορεί σε πολλά από τα βασικά σημεία ο Ρώσος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος να διαφώνησαν, ωστόσο διαπιστώθηκε κοινή βούληση για επόμενα βήματα διαλόγου.

by Times Newsroom

Στην τελευταία παρατήρηση της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο ο Γερμανός καγκελάριος συνόψισε μια εξαντλητική συζήτηση που διήρκησε πάνω από 4 ώρες. “Διαπιστώσαμε διαφορές απόψεων, αλλά και πολλά μικρά κοινά σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε” τόνισε ο Όλαφ Σολτς διαβεβαιώνοντας τον συνομιλητή του ότι “ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο καιρό βρισκόμαστε στα αξιώματά μας πιθανώς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε”.Και με ένα υπομειδίαμα πρόσθεσε: “Δεν ξέρω πόσο καιρό ο πρόεδρος σκοπεύει να παραμείνει στο αξίωμά του, εγώ πάντως αισθάνομαι ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ, αλλά όχι αιώνια”.

“Άρνούμαι να την χαρακτηρίσω αδιέξοδη”

Όλαφ Σολτς

“Δεν ξέρω πόσο καιρό ο πρόεδρος σκοπεύει να παραμείνει στο αξίωμά του, εγώ πάντως αισθάνομαι ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ αλλά όχι αιώνια”

Προηγήθηκε η εμφατική δήλωση του Πούτιν ότι “θέλουμε να ξέρουμε από τώρα εάν η Ουκρανία θα γίνει μέλος στο ΝΑΤΟ, θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα τώρα, θέλουμε να λαμβάνονται στα σοβαρά οι ανησυχίες μας και οι προβληματισμοί μας”. Δύο εντελώς διαφορετικοί συνομιλητές, σε μια πολύ κρίσιμη φάση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, που όμως βρήκαν παρόλα αυτά τον τρόπο να ανταλλάξουν απόψεις. Η εικόνα ενός ξαλαφρωμένου Σολτς την ώρα των δηλώσεων δεν πέρασε απαρατήρητη. Αλλά και ο Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν πιο ομιλητικός από ό,τι συνήθως και έδειχνε ότι τουλάχιστον είχε θετική διάθεση.”Για εμας τους Γερμανούς, αλλά και για όλους τους Ευρωπαίους είναι σαφές ότι βιώσιμη ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται όντας απέναντι στη Ρωσία, αλλά μαζί με τη Ρωσία. Ως προς αυτό είναι άλλοι σύμφωνοι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ” τόνισε ο Σολτς. “Γι αυτό θα πρέπει να είναι εφικτό να βρούμε λύση, όσο κι αν η κατάσταση φαίνεται δύσκολη και σοβαρή. Αρνούμαι να την χαρακτηρίσω αδιέξοδη. Για τη γενιά μου ένας πόλεμος είναι κάτι το αδιανόητο” υπογράμμισε με νόημα ο Γερμανός καγκελάριος.

“Στην ερώτηση εάν θέλουμε ένα πόλεμο ή όχι, φυσικά και δεν τον θέλουμε, ανήκω κι εγώ στη ίδια γενιά του καγκελάριου” είπε από τη δική του πλευρά ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι στην Ευρώπη έχει γίνει ήδη πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και μάλιστα χωρίς την έγκριση των ΗΕ για να συμπληρώσει ο Σολτς ότι επρόκειτο για κάτι άλλο, για “γενοκτονία”. “Και στο Ντόμπας γενοκτονία γίνεται” έσπευσε να απαντήσει ο Ρώσος πρόεδρος. Παράλληλα κάλεσε τη Δύση να ασκήσει πιέσεις στο Κίεβο για να εφαρμόσει το σχέδιο ειρήνης του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία.

Και η Deutsche Welle στην ατζέντα των συζητήσεων 

Ο Πούτιν σημείωσε ότι έχει υποβάλλει προτάσεις για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τη Δύση σε θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. “Είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τον δρόμο των διαπραγματεύσεων. Στο κομμάτι του ενεργειακού ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, υπογραμμίζοντας ότι σταθεροποιεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. “Πρόκειται για ένα καθαρά οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον πρότζεκτ χωρίς πολιτικό χρώμα. Παράλληλα η Ρωσία είναι διατεθειμένη να διοχετεύσει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας και μετά το 2024”. Όσον αφορά στις κυρώσεις ο Σολτς δεν αναφέρθηκε άμεσα ότι σε περίπτωση πολέμου ο αγωγός θα ήταν επίσης μέρος του πακέτου των κυρώσεων. “Αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν το διακύβευμα” τόνισε με νόημα. “Υπάρχει δέσμευση για την εξασφάλιση ότι θα λειτουργήσει η διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας μέσω του Nord Stream 1. Και θα φροντίσουμε γι αυτό” αρνούμενος να σχολιάσει ιδιωτικές δραστηριότητες ενός πρώην καγκελάριου. του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο πρόεδρος Πούτιν,ο οποίος διατηρεί μακρές και στενά φιλικές σχέσεις με τον Σρέντερ τού έπλεξε το εγκώμιο.’Το ότι οι καταναλωτές στη Γερμανία πληρώνουν πολύ λιγότερο για φυσικό αέριο από ανθρώπους άλλων χωρών, οφείλεται στον Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα πρέπει να του είναι ευγνώμονες” τόνισε.Άλλα και σε σχέση με την απαγόρευση στη Deutsche Welle να μεταδίδει από τη Ρωσία ο Ρώσος πρόεδρος έδειξε πρόθυμος για συζήτηση. “”Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, κάνοντας έτσι την κατάσταση πιο δύσκολη συμφωνήσαμε με τον καγκελάριο Σολτς ότι θα κάνουμε σκέψεις για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα”. Στην επίσκεψη Σολτς στη Μόσχα, ανάμεσα στη δημοσιογραφική αποστολή ήταν μια ανταποκρίτρια και ένας κάμεραμαν του σταθμού.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/Spiegel/SZ

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com