Σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησε ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής την Francisco Estrada-Belli από τη Σχολή Ελευθέρων Τεχνών του Πανεπιστημίου Tulane, φέρνοντας στο φως έναν τάφο των Μάγια, ηλικίας 1.700 ετών.
Το αξιοσημείωτο αυτό εύρημα έγινε στην τοποθεσία Chochkitam στη Γουατεμάλας, που βρίσκεται κοντά στα σημερινά σύνορα του Μεξικού και του Μπελίζ. Η ανασκαφή αποκάλυψε μια πλούσια συλλογή από ταφικά αφιερώματα, ρίχνοντας νέο φως στον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια.
Το περιεχόμενο του τάφου δεν είναι τίποτα λιγότερο από εκπληκτικό. Μεταξύ άλλων οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια ψηφιδωτή μάσκα από νεφρίτη, μια συλλογή από σπάνια όστρακα μαλακίων και μοναδικά γλυπτά σε ανθρώπινα μηριαία οστά. Τα ευρήματα αυτά αποκάλυψαν το προφίλ ενός άγνωστου βασιλιά των Μάγια, ο οποίος απεικονίζεται να κρατάει μια μάσκα από νεφρίτη παρόμοια με αυτή που βρέθηκε στον τάφο.
Ιερογλυφικά σε αυτά τα αντικείμενα υποδηλώνουν συνδέσεις με τις πολιτείες των Μάγια Tikal και Teotihuacan, με την καταγωγή του βασιλιά να εικάζεται πως είναι από αυτές τις σημαντικές αρχαίες πόλεις. Η ανακάλυψη, που χρονολογείται γύρω στο 350 μ.Χ., γεφυρώνει τα κενά στην κατανόηση των πολιτιστικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ αυτών των περιοχών κατά την κλασική περίοδο των Μάγια.
Η Estrada-Belli, η οποία ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό το 2019, περιέγραψε το εύρημα ως κάτι παρόμοιο με το «να κερδίζεις το λαχείο» όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να μας προσφέρει. Ο τάφος βρισκόταν μόλις 2 μέτρα μακριά από μια περιοχή που είχε προηγουμένως λεηλατηθεί, οπότε ήταν θέμα τεράστια τύχης που έμεινε ανέγγιχτος. Η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία LIDAR, μια επαναστατική μέθοδο που χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ για να διαπεράσει το πυκνό φύλλωμα της ζούγκλας, παίρνοντας ουσιαστικά «ακτινογραφίες του εδάφους», όπως το έθεσε η Estrada-Belli. Η τεχνολογία αυτή έχει μεταμορφώσει την αρχαιολογική εξερεύνηση τελευταία, επιτρέποντας ακριβέστερες και αποτελεσματικότερες ανακαλύψεις.
Η τοποθεσία Chochkitam, που ερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Fran Blom του Ινστιτούτου Ερευνών Μέσης Αμερικής (MARI) του Tulane το 1924, δεν είχε δει καμία επίσημη ανασκαφή μέχρι που η ομάδα της Estrada-Belli ξεκίνησε πρόσφατα τις εργασίες της. Τα ευρήματα του τάφου, συμπεριλαμβανομένων των 16 κελυφών του σπονδυλίου, που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για κοσμήματα, νομίσματα και θρησκευτικές προσφορές, παρέχουν μια βαθύτερη κατανόηση των θρησκευτικών πρακτικών, της βασιλικής διαδοχής και της διασύνδεσης των ηγεμόνων των Μάγια και των επιρροών τους.
Ο Marcello A. Canuto, διευθυντής του MARI, τόνισε τη σημασία τέτοιων ανακαλύψεων για την κατανόηση της πολύπλοκης ιστορίας των ιθαγενών της Αμερικής και τη δέσμευση του Πανεπιστημίου Tulane σε αυτή την ακαδημαϊκή επιδίωξη. Η επόμενη φάση της έρευνας της Estrada-Belli περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εξετάσεων DNA στα οστά που βρέθηκαν, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως περισσότερα μυστικά.