Δ/ντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: 120.000 αντικείμενα στις αποθήκες

Η επέκταση του 2024 μέρος ολιστικού σχεδίου συνολικής αναβάθμισης

by Times Newsroom

«Το μουσείο δεν είναι νέο, θα αποκτήσει ένα αναβαθμισμένο προφίλ. Μιλάμε για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας με τη νέα του εικόνα μέσα στον 21ο αιώνα», επισήμανε στην ΕΡΤ η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρ. Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ενόψει της επέκτασης που θα δώσει «νέο πρόσωπο» στο εμβληματικό Μουσείο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι μια εικόνα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως θα μεταμορφωθεί με βάση την  επιλεγείσα αρχιτεκτονική πρόταση για την επέκταση και αναβάθμιση του, έδωσε προ ημερών το εντυπωσιακό υλικό που παρουσίασε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η κ. Καραπαναγιώτη, επισήμανε:

«Η επέκταση αυτή που θα διαμορφωθεί μπροστά στον κήπο είναι το πρώτο βήμα από ένα ολιστικό σχέδιο συνολικής αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μια νέα ματιά στον 21ο αιώνα. Το μουσείο πρέπει πρώτα από όλα και πάνω απ όλα να δημιουργήσει νέους χώρους για την καλύτερη υποδοχή, φιλοξενία κι ανάπαυλα των επισκεπτών.

Το ίδιο το υπάρχον ιστορικό κτίριο είναι πλέον πεπερασμένο. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ενισχύσει την εξωστρέφεια του, η οποία ήδη είναι πάρα πολύ σημαντική. Κάνουμε πάρα πολλές εκδηλώσεις με το κοινό, με τον κόσμο της γειτονιάς, με το κέντρο της Αθήνας, με τους Αθηναίους. Αυτή η εξωστρεφής δράση πρέπει να ενισχυθεί.

Ένα άλλο σημαντικό για μας σημείο είναι ότι πρέπει η επέκταση αυτή, το καινούργιο σχέδιο να μην ανταγωνίζεται το ίδιο το μνημείο, το ιστορικό κτίριο, αλλά να “συνομιλεί” μαζί του μέσα από τη λιτότητα.

Το ίδιο το ιστορικό κτίριο πρέπει να αναβαθμιστεί κτιριολογικά. Έχει διάφορα προβλήματα μετά από 150 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Πρέπει να δοθεί και ένα νέο στίγμα στην παρουσίαση των εκθεμάτων με νοηματικό περιεχόμενο που θα οδηγήσει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τον 21ο στον 22ο αιώνα».

Το μουσείο δεν είναι νέο, θα αποκτήσει ένα αναβαθμισμένο προφίλ. Μιλάμε για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας με τη νέα του εικόνα μέσα στον 21ο αιώνα.

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει το πρώτο βήμα: η πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή και προκρίθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης.

Μέσα σε μια πενταετία, η επέκταση αυτή, το πρώτο δηλαδή βήμα, μπορεί να έχει υλοποιηθεί. Το 2023 θα αποτελέσει μια κρίσιμη χρονιά γιατί θα βάλουμε όλα τα χρονοδιαγράμματα για την ωρίμανση των μελετών και για την εξεύρεση των πόρων σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε το 2024 να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την επέκταση.

Η ίδια έκανε γνωστό, ακόμη:

«Στις αποθήκες μας έχουμε γύρω στα 120.000 αντικείμενα. Το ζητούμενο για μας, δεν είναι τόσο να αποκτήσουμε χώρους ώστε να εκθέσουμε και άλλα αντικείμενα. Ενδεχομένως από τις αποθήκες αυτές, να επιλέξουμε αντικείμενα που θα εξυπηρετούν τις δικές μας ιστορίες, αυτές που θέλουμε να δώσουμε στον επισκέπτη γύρω από την αρχαία Ελλάδα, την αρχαία ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.

Σε κάθε περίπτωση σαφώς θα ξαναδούμε με μια καινούργια ματιά και το υλικό των αποθηκών. Όπου χρειαστεί, θα ενισχυθεί το αφήγημα μας με καινούργια αθέατα εκθέματα, όπως το Αθέατο Μουσείο. Το κάνουμε ήδη, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα.

Και βέβαια το νέο σχέδιο μας δίνει και ιδέες, έτσι ώστε πιθανότατα να προτείνουμε και να έχουμε εναλλασσόμενες εκθέσεις και παρουσιάσεις των ευρημάτων. Θα το δούμε στην πορεία.

Για την ανάπλαση του κήπου του Μουσείου, σε συνέχεια ενστάσεων που διατυπώνονται στα social media, παρατήρησε:

«Υπάρχει ειδικός μελετητής για την ανάπλαση του κήπου. Θα υπάρχει φύτευση, θα υπάρχει κήπος σε ένα αναβαθμισμένο επίπεδο σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον από τα φωτορεαλιστικά που είδαμε, δεν καταργείται ο κήπος.

Με την υπάρχουσα κατάσταση, η είσοδος του μουσείου και όλη αυτή η υποδοχή δεν είναι τόσο διακριτή από την πλευρά της λεωφόρου Πατησίων.

Μπορώ να κατανοήσω ενδοιασμούς – ενστάσεις που τοποθετούνται, αλλά τα σχέδια αυτά είναι μέρος προσχεδίου, το οποίο θα εξελιχθεί και θα ωριμάσει περισσότερο, θα περάσει από τη βάσανο και των επιτροπών αλλά και των συμβουλίων και είμαι αισιόδοξη ότι θα γίνει το καλύτερο».

Για την αναβάθμιση της περιοχής που θα έρθει με την επέκταση – «ανακαίνιση» του εμβληματικού μουσείου, η διευθύντρια του Μουσείου σημείωσε:

«Επειδή είμαι κάτοικος αυτής της περιοχής τα τελευταία τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχω την αίσθηση, την εντύπωση και βιώνω καθημερινά μια αναβαθμισμένη εικόνα αυτής της περιοχής, για να μην πω πάρα πολλά χρόνια πριν, αλλά τουλάχιστον την τελευταία πενταετία.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει έρθει μέσα από τις δράσεις του σε έναν διάλογο με τους κατοίκους της περιοχής. Τους ακούμε, ακούμε τα σχόλιά τους.

Σαφώς θα μπορέσει μέσα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η περιοχή αυτή να αποκτήσει την αίγλη που είχε στο παρελθόν, να εξελιχθεί περαιτέρω.

Είναι όμως μια περιοχή σήμερα, όπως τη βιώνω ως κάτοικος, ήρεμη, ανοιχτή για τους περιπατητές, για όσους θέλουν ανάπαυλα και αναψυχή στον κήπο του μουσείου αλλά και στο Πεδίον του Άρεως.

Απλώς πρέπει κάποιος να επισκεφθεί την περιοχή για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να μη μένει σε εικόνες του παρελθόντος».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com