Η Δανάη Καρά (27 Ιουλίου 1953) είναι σολίστ πιάνου κλασικής μουσικής και εκπαιδευτικός, κυρίως γνωστή για τις ερμηνείες της και την προβολή έργων Ελλήνων μοντερνιστών στο εξωτερικό.
Η Δανάη Καρά γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1953 στην Κωνσταντινούπολη και εκεί ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική στην ηλικία των πέντε ετών, το 1958, στο Δημοτικό Ωδείο Κωνσταντινούπολης με τον Φρίντριχ (Φέρντι) φον Στάτσερ (Friedrich von Statzer), μαθητή των Έμιλ φον Ζάουερ (Emil von Sauer) και Φρίντριχ Βύρερ (Friedrich Wührer). Μετανάστευσε στην Ελλάδα το 1966, όπου και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών με την πιανίστα Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα, μαθήτρια των Αλφρέντο Καζέλλα (Alfredo Casella) και Μαργκερίτ Λονγκ (Marguerite Long), και το συνθέτη Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη για τη θεωρητική της εκπαίδευση, λαμβάνοντας το «Δίπλωμα Σολίστα Πιάνου», καθώς και το «Ανώτατο Δίπλωμα Θεωρίας» με τη διάκριση «Πρώτου Βραβείου» και «Χρυσού Μεταλλίου της Ιφιγένειας και Ανδρέα Συγγρού» το 1972.
Ολοκλήρωσε τον κύκλο ανώτερων σπουδών αποφοιτώντας σαν υπότροφος από τη «Σχολή Τζούλλιαρντ» («Juilliard School of Music») στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών το 1978 με «Μπάτσελορ Μουσικης» (BΜ) και «Μάστερ Μουσικής» (MΜ) (1978). Στην ίδια σχολή δίδαξε ως βοηθός καθηγητή. Η καλλιτεχνική της ιδεολογία επηρεάστηκε από τους καθηγητές της, τον πιανίστα Τζέικομπ Λατάινερ (Jacob Lateiner), καθώς επίσης και από τον συνθέτη Ντέιβιντ Ντάιαμοντ (David Diamond). Πέρα από την παραλαβή της μουσικής κληρονομιάς της Ιζαμπέλλα Βενγκέροβα (Isabelle Vengerova) από τον Λατάινερ, η Καρά έχει μελετήσει και με τους Ιβάν Μόραβετς (Ivan Moravec) και Νίνα Σβετλάνοβα (Nina Svetlanova), μαθήτρια του Χάινριχ Νόιχαους (Heinrich Neuhaus).
Μουσική Καριέρα
Με πρώτο ατομικό ρεσιτάλ στην ηλικία των δεκαέξι ετών (1969) στην Αθήνα, η Δανάη Καρά έχει δώσει συναυλίες σε διεθνή κλίμακα σε πολυάριθμες χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, Ρωσίας και στις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Καρά περιόδευσε εκτενώς κατά τη διάρκεια των ετών 1979 έως 2009, σαν σολίστ, λαμβάνοντας μέρος σε φεστιβάλ και συναυλίες με πολυάριθμες ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Άαρχους (Aarhus Symphony Orchestra), όλες οι Ελληνικές Ορχήστρες, η Ορχήστρα του Λονδίνου, η Συμφωνική της Μπανκόκ, της Βουδαπέστης, της Λιθουανίας, του Φεστιβάλ του Σερβαντίνο, η Εθνική Ορχήστρα του Μοντπελλιέ, η ορχήστρα Βιρτουόζοι της Μόσχας, η Φιλαρμονική Σόφιας, η Ορχήστρα Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ, η Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης, και πολλές άλλες.
Ανάμεσα στους διευθυντές ορχήστρας με τους οποίους έχει συνεργαστεί υπήρξαν οι Τζιανκάρλο Αντρέττα (Giancarlo Andretta), Ματίας Μπάμερτ (Matthias Bamert), Χανς Γκραφ (Hans Graf), Τζων Τζωρτζιάντες (John Georgiadis), Φιλίπ Εντρεμόν (Philippe Entremont), Μιλτιάδης Καρύδης, Τζέικομπ Κοβάλσκι (Jakob Kowalski), Αλεξάντερ Λάζαρεφ (Alexander Lazarev), Φρίντμαν Λάιερ (Friedemann Layer), Κρίστιαν Μαντεάλ (Christian Mandeal), Αλέξανδρος Μυράτ (Alexander Myrat), Ρομπέρτας Σερβένικας (Robertas Servenikas) και Βλάντιμιρ Σπιβάκοφ (Vladimir Spivakov)[2].
Στο ενεργητικό της έχει πολυάριθμες ζωντανές αναμεταδόσεις από την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ , νυν ΝΕΡΙΤ), την EBU, το Baku Radio & Television, το Radio Educación, το Radio UNAM, το Radio France, το France Musique, το WDR Γερμανίας, το WGBH Boston, το WQXR-FM New York, το Glastonbury Radio και το BBC Radio 3[6].
Ως μουσικός δωματίου έχει συνεργαστεί με τη μεσόφωνο Μαρκέλα Χατζιάνο, τον μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη, τη βιολoνίστα Χιντέκο Ουνταγκάβα (Hideko Udagawa, ιαπωνικά: 宇田川杰子) και τα κουαρτέτα εγχόρδων «Βότσες» («Voces»), «Άουερ» («Auer») και «Κρόγκερ» («Kroger»).
Ως «Artist-In-Residence», δίδαξε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος/ΝΤΗΡΗ από το 1987 έως το 2012.
Η δισκογραφία της που πραγματοποιήθηκε με τις εταιρείες Naxos Records, Universal/Decca Records, Agorá Musica, Philips/PolyGram, Millenium Archives, EMI Classics και Lyra, είχε διεθνή απήχηση και αναγνώριση. Πιο συγκεκριμένα, η Καρά απόσπασε την προσοχή των ειδικών τόσο γιά τις πρώτες εκτελέσεις σημαντικών έργων όσο και για τα ασυνήθιστα έργα που έφερε στο προσκήνιο με ηχογραφήσεις όπως τα «Τρία Κοντσέρτα για Πιάνο», του Μέντελσον (Mendelssohn), το «Κοντσέρτο για Πιάνο» του Σισιλιάνου, τα «Κοντσέρτα για Πιάνο» του Νίκου Σκαλκώτα, τις «62 Σονάτες» του Τσιμαρόζα (Cimarosa), κύκλους έργων του Μπράμς (Brahms), τα «Έργα για Πιάνο» του Δημήτρη Μητρόπουλου, τα «Έργα για Πιάνο» του Μάνου Χατζιδάκι, και άλλα γνωστά άλμπουμ της. Η Δανάη Καρά έλαβε το «Βραβείο Δισκογραφίας 2000» από την «Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής».
Για τη διαρκή αφοσίωσή της και αποφασιστικότητα να φέρει στο προσκήνιο αγνοημένα έργα, όπως το μνημειώδες «Τρίτο Κονσέρτο για Πιάνο» του Νίκου Σκαλκώτα το 2003 στο Παρίσι, η Καρά τιμήθηκε από το «Εθνικό Συμβούλιο Μουσικής» και μέλος του «IMC/UNESCO» με το «Ελληνικό Βραβείο Μουσικής 2003».
Δισκογραφία
- Κυριάκος Σφέτσας «Στο Ρεύμα Του Ήλιου / Taksim»
(1982 LP από την EMI-Columbia, 1995 CD από τη Finea Sound) - Δανάη Καρά «Παίζει Έλληνες Συνθέτες – Καλομοίρης/Σκαλκώτας/Χατζηδάκις/Θεοδωράκης»
(1983 LP από τη Philips/PolyGram, 2000 CD από τη Universal) - Δανάη Καρά «Παίζει Μανουέλ ντε Φάγια & Μίκη Θεοδωράκη»
(1985 LP από τη Philips/PolyGram, 2000 CD από τη Universal) - Μανώλης Καλομοίρης «Evening Legends»
(1987 LP από την Concert Athens, 1989 CD από τη Lyra) - Δανάη Καρά «Piano Gems»
(1992 CD από τη Lyra) - Χριστόφορος Σταμπόγλης & Δανάη Καρά «Compsizioni Da Camera»
(1996 CD από τη Lyra) - Μάνος Χατζιδάκις «The Piano Works»
(1996 CD από την Agora Musica, 2008 CD Επανέκδοση από τη Naxos Records) - Δημήτρης Μητρόπουλος «Piano Works & World Première»
(1997 CD από την Agora Musica, 2013 Ψηφιακή επανέκδοση από τη Naxos Records) - Domenico Cimarosa «The 62 Piano Sonatas»
(1997 Διπλό CD από την Agora Musica) - Γιώργος Σισιλιάνος «Concerto for Piano and Orchestra»
La Camerata, Orchestra of the Friends of Music, Athens Concert Hall Orchestra in Residence , Alexandros Myrat, cond.
(1998 CD από την Agora Musica) - Felix Mendelssohn «The Three Piano Concertos»
La Camerata, Orchestra of the Friends of Music, Athens Concert Hall Orchestra in Residence , Alexandros Myrat, cond.
(1998 CD από την Agora Musica) - Johannes Brahms «The Last Piano Works – op. 116, 117, 118 & 119»
(2000 CD από την Agora Musica) - Θάνος Μικρούτσικος «Dance and Memories, a selection of piano works»
(2001 CD από την Agora Musica) - Νίκος Σκαλκώτας «Piano Concertino in C, Piano Concerto No. 3»
Orchestre National de Montpellier, Friedemann Layer, cond.
(2004 CD από τη Universal/Decca)
Φεστιβάλ
- Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών (1994-1999)
- XV Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου, Βιομηχανικό Πανεπιστήμιο του Σανταντέρ (XV International Piano Festival, Universidad Industrial de Santander), Κολομβία (1999)
- XXIII Διεθνές Φεστιβάλ Σερβαντίνο (Festival Internacional Cervantino), Μεξικό (1995)
Βιβλιογραφία
- Pianist, Scholar, «Connoisseur: Essays in Honor of Jacob Lateiner» (Festschrift Series) Publisher: Pendragon Press, ISBN 978-1-5764-7001-5
- Kenji Kondo, «Unknown Eastern European Classical Music», 2011, ISBN 978-4-7872-7306-2
- Musical America Worldwide Directory (1983 – 1986)
- Ετήσιο Συμπλήρωμα Εγκυκλοπαίδειας Britannica, Το Βιβλίο της Χρονιάς, 2004, Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, ISBN 960-8322-07-3