Διαβάζοντας το βιβλίο: «Βελτίωση σχέσεων»

Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να μας μάθει ‘να εκφράζουμε αυτά που μας ενοχλούν πραγματικά, χωρίς τον φόβο της απόρριψης’.

by Times Newsroom

«Βασικός στόχος των Προγραμμάτων Βελτίωσης των Σχέσεων είναι η αύξηση της ψυχολογικής και συναισθηματικής ικανοποίησης που μπορούν να προσφέρουν οι στενές ανθρώπινες σχέσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση της ψυχικής και συναισθηματικής ισορροπίας των ατόμων που μετέχουν στη σχέση. Με αυτά τα λόγια ο γνωστός ψυχολόγος στον χώρο της Επικοινωνίας, Guerney αναφέρεται στους στόχους των προγραμμάτων που περιγράφονται σ’ αυτό, το κλασικό πλέον στον τομέα του, βιβλίο. Πρόκειται για προγράμματα που αφορούν σε σχέσεις συζύγων, γονέων- εφήβων, εργασιακές σχέσεις, κ.λ.π. Η περιγραφή του τρόπου εκπαίδευσης δίνεται με λεπτομερή και αναλυτικό τρόπο, γιατί το βιβλίο απευθύνεται όχι μόνο σε ειδικούς που ασχολούνται με τα προβλήματα επικοινωνίας, αλλά και στον καθένα που θα ενδιαφερόταν να μάθει γύρω από την επικοινωνία και να αποκτήσει εκείνες τις δεξιότητες που θα βελτίωναν τις σχέσεις του με το περιβάλλον του.

Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να μας μάθει ‘να εκφράζουμε αυτά που μας ενοχλούν πραγματικά, χωρίς τον φόβο της απόρριψης’. Και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την καλλιέργεια της ικανότητάς μας να ‘ακούμε’ προσεκτικά τον άλλο και να εκφράζουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα. Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος είναι η ‘γνήσια’ μεθεκτική στάση, δηλαδή το να μπαίνει στο πετσί του άλλου και να μοιράζεται τον κόσμο, όπως τον βλέπει και τον νιώθει αυτός. Αυτή είναι και η σημαντική προσφορά του παρόντος βιβλίου, που μέσα από τις σελίδες του διδασκόμεθα όλες εκείνες τις απαραίτητες δεξιότητες για μια ουσιαστική- λειτουργική επικοινωνία, που αποδεικνύεται ιαματική για κάθε είδους ανθρώπινη σχέση- φιλική, ερωτική, θεραπευτική. Η γεύση από την ανάγνωσή του δίνει μια αίσθηση πληρότητας που νιώθει κάποιος όταν γνωρίζει τον τρόπο να καταθέτει τον εαυτό του σε κάποιον άλλο, ο οποίος είναι σε θέση να τον ακούσει και να τον αποδεχθεί για αυτό που είναι, κι όχι για αυτό που θα έπρεπε να είναι» (από το οπισθόφυλλο).

«Ένα από τα κύρια παράπονα των δυσαρεστημένων συζύγων ήταν ότι οι σύντροφοί τους δε συζητούσαν μαζί τους αρκετά συχνά. Τα ευτυχισμένα παντρεμένα ζευγάρια αναφέρουν ότι μιλούν περισσότερο συχνά συγκριτικά με τα ζευγάρια που τελικά χωρίζουν. […] Η σχέση είναι μια πολύ λεπτή υπόθεση, προτείνοντας ότι μερικές φορές η διαδικασία της επικοινωνίας θα πρέπει να παρεμποδίζεται μπροστά σε κάποιο λόγο που θα πλήγωνε τον ακροατή. Η ανοικτή επικοινωνία σε θέματα τα οποία καταστρέφουν τις προσδοκίες μεταξύ των συζύγων μπορεί να οδηγήσουν σε μη προσαρμοσμένες αντιδράσεις. Η πλήρης αποκάλυψη συναισθημάτων συσχετίζεται θετικά με την ικανοποίηση από τον γάμο και ακόμη περισσότερο με καλά συναισθήματα για τον σύζυγο. Υπάρχει μια θετική σχέση μεταξύ της καλής επικοινωνίας και της καλής προσαρμογής στον γάμο, αν και καλή επικοινωνία ίσως σημαίνει να είσαι προσεκτικός στη διατύπωση παραπόνων ή απογοητεύσεων» (σελ. 289-290).

  • Πηγή: Guerney, B.G. 1996. Βελτίωση σχέσεων. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com