Εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Απάτη ή αυταπάτη, όπως τον αποκαλεί στο χθεσινό της κείμενο η «Ομπρέλα», ο Στέφανος Κασσελάκης καθοδηγούμενος από τους Πολάκη – Παππά, οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάλυση, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή.

by Times Newsroom

Οι «νεοπροεδρικοί» δεν βρήκαν στον Αλέξη Τσίπρα το στήριγμα που αναζητούσαν, καθώς η κυρίαρχη πεποίθηση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κουμάντο πλέον κάνει ο Πολάκης, δεν δίνει περιθώρια στον πρώην πρόεδρο ούτε για «πυροσβεστική» παρέμβαση της τελευταίας στιγμής. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν βρίσκουν ούτε και τις ψήφους στη διαλυμένη Κεντρική Επιτροπή -καθώς ουδείς γνωρίζει ποια και πόσα μέλη έχουν παραιτηθεί και ποια θα πάνε- για να πετύχουν τη νίκη έναντι της «Ομπρέλας».

Οι παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής του Γιάννη Δραγασάκη και του Φώτη Κουβέλη δεν έπιασαν τόπο και τώρα οι επιτελείς του Στέφανου Κασσελάκη ψάχνουν τρόπο για να μη μετατραπεί η Κεντρική Επιτροπή στο πεδίο της τελικής αναμέτρησης.

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει το κείμενο του Γ. Σταθάκη, με το οποίο όχι απλώς προαναγγέλθηκε η έξοδος της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά έλαβε μορφή μανιφέστου με το οποίο συμφωνούν πολλά στελέχη εκτός «Ομπρέλας».

Ακόμα και η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι μία κίνηση που δείχνει ότι θα έχουμε ξεκαθάρισμα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας που με επικεφαλής τον Α. Κοτσακά, προσπάθησε να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» της κατάθεσης της εισήγησής της προς την Κεντρική Επιτροπή σχετικά με τη διαγραφή των 4, δεν τα κατάφερε ως το τέλος. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε γίνει γνωστό τι θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο, ό,τι και να εισηγηθεί πλέον, θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αν εισηγηθεί τη μη διαγραφή των 4, τότε οι «νεοπροεδρικοί» θα αντιδράσουν ή θα διασπαστούν. Αν εισηγηθεί τη διαγραφή τους, τότε η «Ομπρέλα» θα αποκτήσει το πάτημα που χρειάζεται για να ρίξει την ευθύνη της διάσπασης στο επιτελείο Κασσελάκη. Αν δεν εισηγηθεί κάτι και αφήσει την ευθύνη στην Κεντρική Επιτροπή, τότε το Σαββατοκύριακο θα γίνει… χαμός.

Τυπικά βεβαίως, εφόσον πήρε την απόφαση να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, θα πρέπει να αποφανθεί και για τους Ευ. Αποστολάκη, Ελ. Ακρίτα και Ν. Κασσιμάτη που έχουν παραπεμφθεί μετά από αίτημα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή στήριξαν δημοσίως υποψηφίους δημάρχους που δεν είχαν κατέβει με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκλείεται σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία (δύσκολο) ή το Εκτελεστικό Γραφείο (πιο πιθανό), για να δοθεί η εντύπωση ότι ο κ. Κασσελάκης κάνει την ύστατη προσπάθεια να διαφυλάξει την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολα όμως θα αλλάξουν δρόμο οι δρομολογημένες εξελίξεις.

Οι «νεοπροεδρικοί» αναμένουν την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και προσπαθούν να πείσουν ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα όμως, αυτό που «παίζεται» είναι η τακτική και το blame game, καθώς οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Ερωτήματα αν η «Ομπρέλα» θα αποχωρήσει στο ξεκίνημα ή στο τέλος της Κεντρικής Επιτροπής, πόσοι και ποιοι θα αποχωρήσουν τελικά, πόσοι από αυτούς θα είναι βουλευτές, ή αν θα ακολουθήσουν οι «6+6» της Εφης Αχτσιόγλου ή θα μείνουν για να αποχωρήσουν μετά, είναι αυτή τη στιγμή τα κεντρικά ερωτήματα που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν.

Διαπραγματεύσεις για όλα αυτά θα γίνονται μέχρι και απόψε αργά το βράδυ, δεν προκύπτει ωστόσο από πουθενά ότι μπορεί να γίνει η μεγάλη ανατροπή ή ότι ο Στέφανος Κασσελακης που ως πρόεδρος έχει και την ευθύνη των εξελίξεων μπορεί να κάνει τη μεγάλη κίνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει ενωμένος.

Είναι αλήθεια ότι στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις ώστε τα πράγματα να μη ξεφύγουν, αλλά η ουσία δύσκολα θα αλλάξει.

 ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ 1.300 ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 «Αυταπάτη ή καθαρή απάτη»

 Στο χθεσινό κείμενο προβληματισμού για τον προσανατολισμό και την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνυπογράφουν περίπου 1.300 στελέχη του κόμματος! η «Ομπρέλα» δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Μεταξύ άλλων, με τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά», επισημαίνεται πως «ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη», όπως και ότι «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί, να φεύγει”. Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς» τονίζεται στο κείμενο.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο, ικανό να εμπνεύσει αισιοδοξία και να κινητοποιήσει όσους/ες οδηγούνται στην παραίτηση, αλλά και το «πλήθος της αποχής», που το τροφοδοτεί η λαθεμένη πεποίθηση ότι από την πολιτική δεν έχει τίποτα να περιμένει κανείς, ενώ, αντίθετα, από τη συμμετοχή μας στις διεργασίες της πολιτικής και στα κοινωνικά κινήματα εξαρτώνται σχεδόν τα πάντα», καταλήγει.

Σύμφωνα με την «Ομπρέλα», οι 1.300 που το υπογράφουν, ανάμεσά τους και εννέα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας  (Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Κώστας Αθανασίου, Νίκος Βούτσης, Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Μαρία Γκατσούκα κ.ά.) είναι το «πρώτο κύμα».

Η τακτική των «νεοπροεδρικών» να τραβήξουν τον Στέφανο Κασσελάκη εκτός εσωκομματικών και να αναλάβει ο Παύλος Πολάκης, η Δώρα Αυγέρη και μία μικρή ομάδα «φανατικών» να δίνει απαντήσεις στην «Ομπρέλα», δεν αποδείχθηκε σοφή επιλογή. Περισσότερο ενίσχυσε την πεποίθηση που ήδη υπήρχε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Πολάκης διοικεί το κόμμα, χρησιμοποιώντας την εικόνα του Κασσελάκη.

Σε αυτό το κλίμα, πρέπει να επισημανθεί ότι διακινούνται πολλά για τη αυριανή ημέρα. Διακινείται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι τόσο ενωτικός που οποιαδήποτε κίνηση της «Ομπρέλας» θα φαίνεται προσχεδιασμένη και εκτός τόπου και χρόνου. Από την άλλη όμως, διακινείται επίσης ότι ο ίδιος θα είναι τόσο σκληρός, που θα δείξει ποιος είναι ο αρχηγός, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου σε όποιον δεν θέλει να τον αποδεχθεί.

«Καλημέρα σε όλους. Ελαβα και διάβασα την επιστολή του συντρόφου Γιάννη Δραγασάκη, η οποία είδε και το φως της δημοσιότητας. Για όσα αναφέρονται στην επιστολή, αλλά και για όσα έχουν συμβεί αμέσως μετά την προεδρική εκλογή, θα τοποθετηθώ αναλυτικά και με σαφήνεια στην Κεντρική Επιτροπή» ανάρτησε ο Νίκος Παππάς, ενώ υπενθυμίζεται ότι και ο Παύλος Πολάκης έχει προαναγγείλει πως θα δώσει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις με την παρέμβασή του στην Κεντρική Επιτροπή.

 ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, ΞΥΔΑΚΗΣ

 «Δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Το σφυροκόπημα εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται συστηματικά. «Ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει πολύ σημαντικά πράγματα, τα μαθαίνει τώρα. Για παράδειγμα, το ναυάγιο της Πύλου έδειξε να μην το γνωρίζει. Μαθαίνει τώρα στοιχειώδη πράγματα ο κ. Κασσελάκης, αυτή είναι η γενική εικόνα που έβγαλα από όλες τις συζητήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα ευρωπαϊκά θέματα στα οποία ενημερώθηκε. Θέλει να μάθει, αλλά δεν μπορεί ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκινάει από το Α, Β», είπε χθες ο Στέλιος Κούλογλου.

«Ο κ. Κασσελάκης, ακόμα και αν ήθελε, δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια χώρα όταν δεν γνωρίζει στοιχειώδη πράγματα, αυτός είναι και ο λόγος που όλο αυτό το πράγμα οδηγείται σε αδιέξοδο», συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Ο κ. Κασσελάκης προσπαθώντας να είναι αριστερός κάνει μια δήλωση για τον Σημίτη, η οποία μου φαίνεται ότι είναι και πολιτικά λάθος και θεσμικά λάθος. Πολιτικά είναι λάθος, γιατί όταν θέλεις να κάνεις προγραμματική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν βρίζεις τον πρώην πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ, και θεσμικά λάθος, γιατί όταν είσαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τιμάται ένας πρώην πρωθυπουργός, πρέπει να τηρήσεις μια θεσμική στάση και να πας στην εκδήλωση. Ασφαλώς έπρεπε να πάει στην εκδήλωση, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, δεν είναι αρχηγός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

«Δεν μπορεί να υπάρχει συνεκτικός και δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ και από την παρουσία του Κασσελάκη που ενώ είναι άνθρωπος που φαίνεται ικανός και ευφυής, δεν έχει το βάρος, τη γνώση και την εμπειρία για να πάρει το ρευστό αυτό πράγμα στη συγκυρία και να το πάει μπροστά» είπε και ο Νίκος Ξυδάκης, ενώ σημείωσε ότι το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  «δεν μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα, τη συνέχεια και την πρόοδο να πάει σε ένα επίπεδο».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com